Katja je dobila treću nagradu na prošlogodišnjem humanitarnom natjecanju u pripremi kolača. Provjerite i sami čime je osvojila žiri…

Sastojci:

150 g mjevenih blanširanih badema
150 g mljevenih prženih (oguljenih) lješnjaka
200 ml vode
250 g margarina
200 g šećera
1 vanilin šećer
400 g mljevenog keksa
100 g čokolade za kuhanje

Glazura:

150 g čokolade za kuhanje
6 žlica ulja

U posudu na štednjaku ulijte vodu i dodajte margarin narezan na manje komade, šećer i vanilin šećer. Sve zagrijavati uz miješanje da se sastojci otope.

U veliku posudu usuti mljevene kekse i mljevene bademe i lješnjake pa ih izmiješati. Napraviti u njima malu rupu te u nju dodati otopljene sastojke. Kuhačom sve dobro izmiješati da se dobije fina ujednačena smjesa.

Pomoću vage (ili odokativno) podijelite smjesu na dva jednaka dijela. Rastopite čokoladu za kuhanje i dodajte u jednu polovicu smjese. Tu smjesu izmiješajte pomoću kuhače da postane jednolična.

Protvan dimenzija 35×20 centimetara namažite uljem. Na dno prvo stavite čokoladni (tamniji) sloj te ga gladilicom dobro izravnajte. Nanesite svijetli sloj na tamni i oprezno ga rasporedite i zagladite.

Za glazuru na pari otopite čokoladu za kuhanje s uljem i  nanesite po svijetlom sloju. Ovo je potpuno tekuće pa se ne morate bojati da ste nešto napravili krivo.

Kolač ide na hlađenje u hladnjak preko noći prije rezanja i posluživanja. Režite ga na pravokutnike prema želji.

Dobar tek!