Zadnji dan prvog polugodišta proslavili smo božićnim druženjem te natjecanjem u pripremi božićnih kolača. Brownie tortu je pripremio Borna Solar iz 1.a razreda. Predlažemo da probate njegov recept jer se žiriju jako svidio.

Sastojci

100 g glatkog brašna

1 žlica džema od nara

2 žličice praška za pecivo

pola žličice soli

175 g rastopljenog maslaca

3 jaja, razmućena

2 žlice kakao praha

220 g šećera

100 g tamne čokolade + 50 g maslaca za preljev

4 – 5 žlica džema od nara za premazivanje

1 vanilin šećer

Svježi nar za posipanje po torti

Priprema

1. Rastopljeni maslac pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom.

2. U drugoj posudi pomiješati brašno i kakao pjenjačom da se sjedine; dodati jaja, maslac sa šećerom, prašak za pecivo, džem, sol i sve dobro izmiješati pjenjačom pa kratko izmiksati električnim mikserom.

3. Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva. U kalup namazan maslacem ili prekriven papirom za pečenje preliti smjesu i peći otprilike 25 minuta – dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

4. Gotov kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti pet minuta na sobnoj temperaturi pa ga premazati džemom

5. Rastopiti na pari čokoladu s maslacem i preliti preko kolača premazanog džemom. Po vrhu dekorirati svježim narom.

Dobar tek!