Na našu sedmu uzastopnu konferenciju 2016. išli smo kao predstavnici Italije u sklopu Ekonomskog i socijalnog vijeća.
Karla Ruškovec i Mia Mirković (2.r) imale su zadatak istražiti stigmu vezanu uz mentalne bolesti i brigu za kronične bolesnike u zemljama u razvoju, u sklopu Komisije za socijalni razvoj. Mateja Matjačić (2.r) i Katarina Trojnar (4.r) ove godine su, kao dio Vijeća za ljudska prava UN-a, raspravljale o primjerima institucionaliziranog rasizma te problemima u javnom pravobraniteljstvu s kojima se suočavaju zemlje u razvoju. Karlo Markanović i Ivan Trojnar (2.r) bili su dio Međunarodne agencije za atomsku energiju, gdje su se bavili temom nuklearnog terorizma, kao i međunarodnim pristupom nuklearnom gorivnom ciklusu. Laura Soldo i Mia Sara Bertović (3.r) bile su članice posebnog saziva Komisije za izgradnju mira, unutar koje su raspravljale o etničkim i vjerskim napetostima u novonastalim državama.

Prije same konferencije, odlučili smo iskoristiti dva dana za razgledavanje prekrasnog Bostona, tijekom kojeg nas je vrijeme zaista poslužilo. Onu oštru bostonsku zimu koju smo očekivali, zamijenilo je sunce i ugodna temperatura. Ove godine po prvi put naš boravak u Bostonu nije obuhvatio Superbowl vikend, stoga je cijelo vrijeme grad vrvio ljudima i marljivim studentima. Nakon obilaska glavnih znamenitosti poput Stare i Nove zgrade parlamenta, Boston Common parka, Beacon Hill naselja, najstarije kuće i crkve u Bostonu, Bostonske javne knjižnice, USS Constitution ratnog broda, Fenuil Hall-a, King’s Chapel, Gradske vijećnice i ostalih , učenici su našli vremena i za dva odlična muzeja: interaktivni muzej o Bostonskoj čajanci, jednom od najznačajnijih događaja u ranijoj povijesti SAD-a, te Boston Museum of Fine Arts, jedan od najboljih muzeja na istočnoj obali, koji se od ove zime može pohvaliti i primjerkom slike Fride Kahlo.

Posjetili smo i kampus MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), sjedišta Bostonskog simfonijskog orkestra i poznatog glazbenog fakulteta Berkleeja, kao i zgradu YMCA, pred kojom smo susreli CEO-a firme, koji se oduševio našim učenicima, a nije propustio priliku ni uslikati se s nama.

Prvog dana konferencije, tijekom registracije, jako nas je razveselio doček harvardskih studenata koji su se posebno zanimali za Hrvatsku jer studiraju političke znanosti i puno znaju o Hrvatskoj, te kad nas je studentica čiji roditelji su porijeklom iz Hrvatske dočekala s: „Dobrodošli!“.

Bilo nam je prekrasno i na razgledu Harvard kampusa, a posebno nam je imponirao student-vodič, koji je uz sve moguće obaveze našao vremena da nam na izrazito zanimljiv i sistematičan način ispriča o povijesti i utemeljenju fakulteta, najznačajnijim zgradama, studentskom životu, ponudi kolegija i proceduri upisa, kao i brojne anegdote po kojima je Harvard poznat. Studenti nas uvijek iznenade svojim velikim znanjem, ali vrlo skromnim i pristojnim izgledom i ponašanjem.

Sama zasjedanja komiteta bila su zahtjevna no mnogo su nas naučila o javnom nastupu, kompromisu i diplomaciji te uvažavanju drugih. Nije potrebno ni naglasiti koliko smo bili oduševljeni zanimljivim temama i zahvalni na prilici da što više naučimo o relevantnim i aktualnim problemima u današnjem svijetu i kroz zajedničku suradnju osmislimo mjere pomoću kojih se ti problemi mogu barem djelomično riješiti.
U Zagreb smo se vratili umorni, no puni novih znanja i motivacije da i dalje ulažemo u sebe i prenesemo stečene vještine na druge. Na mladima svijet ostaje!