Fakultativno putovanje za vrijeme proljetnih praznika već nam je nekoliko godina jedan od najdražih školskih običaja. Ove godine snage su ujedinili profesori Zoran Kantolić iz povijesti i Šime Sušić iz geografije te nas odveli na istraživanje dvoraca Transilvanije, rumunjske pokrajine poznate po srednjovjekovnim dvorcima i utvrdama s prelijepom gotičkom arhitekturom te predivnoj prirodi zahvaljujući Karpatima. Transilvanija je po svojoj tajanstvenosti i broju legendi koje o njoj kruže jedno od najzanimljivijih mjesta na svijetu i bili smo vrlo uzbuđeni radi prilike da otključamo neke od tih tajni i upoznamo njezine ljepote.

Nakon cjelonoćne vožnje, ujutro smo stigli do Hunedoara, gradića poznatog po najljepšem rumunjskom dvorcu legendarnog mađarskog kralja Matijaša Korvina. Nakon razgleda ovog jedinstvenog dragulja gotičke arhitekture stigli smo u najočuvaniji srednjovjekovni grad  – Sibiu, koja je ujedno bila i kulturna prijestolnica Europe 2007. godine te je zbog svoje arhitekture prozvan muzejem na otvorenom. Oduševile su nas neke od najpoznatijih atrakcija u gradu poput Velikog trga, palače Bruckhental, Plave kuće, Malog trga i ortodoksne katedrale.

Sljedeći dan zaputili smo se u Brašov, jedan od najljepših rumunjskih gradova. Posebno nas se dojmila Crna crkva, najveća gotička crkva u istočnoj Europi te stara vijećnica i citadela.

Treći dan putovanja posjetili smo zamak Bran iz 13. stoljeća, u kojem je, prema legendi, čuveni Vlad Tepeš proveo dio svog zatočeništva. Nakon toga, stigli smo do grada Sinaie i zaista predivnog dvorca Peleš. Nakon razgleda, vratili smo se u Brašov.

Pretposljednji dan putovanja proveli smo u Temišvaru, gradu u kojem je počeo ustanak protiv diktatorskog režima Nicolae Ceaușescu. Osim toga, imao je prvi vodovod u Rumunjskoj, među prvim je gradovima u svijetu u koji je uveden tramvaj na konjsku vuču te je imao prvu javnu rasvjetu u kontinentalnoj Europi. Zovu ga i mali Beč. Nakon razgleda grada, vratili smo se u hotel kako bi se dobro odmorili za sutrašnji povratak u Zagreb.

Jako nam je drago što smo imali priliku prvi put posjetiti istočnu Europu kao škola, a zemlja nam se toliko svidjela da treći razred jedva čeka maturalac u Rumunjskoj i Bugarskoj na koji idu krajem kolovoza!