Za 6 osoba

Priprema: 30 min

Pečenje: 30-35 min

Potrebno:

  • 270 g čokolade sa 70%
  • kakaa
  • 6 jaja
  • 150 g maslaca sobne temperature + maslac za kalup
  • 150 g šećera

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

Čokoladu natrgajte i otopite na pari. Uzmite 4 jaja i odvojite žumanjke od bjelanjaka. Preostala dva jaja razbijte cijela, dodajte 4 žumanjka i šećer i tucite dok smjesa ne pobijeli. Sklonite čokoladu s vatre i dodajte jaja. Nastavite tući da se jaja ne bi skuhala. Dodajte maslac narezan na kockice i dobro izmiješajte.

Istucite bjelanjke u snijeg. Pažljivo ih dodajte smjesi s čokoladom da ne razbijete snijeg. Izlijte smjesu u kalup namazan maslacem, stavite u pećnicu i pecite 30 do 35 minuta. Provjerite vrškom noža je li kolač pečen (nož mora biti suh kada ga izvučete).

Izvadite kolač iz pećnice, ohladite ga i izvadite iz kalupa.

varijanta 2.  Izrežite naranče na ploške, uronite ih u kipuću otopinu 250 g šećera i 2,5 dl vode. Ocijedite, narežite na kockice i dodajte smjesi prije stavljanja maslaca. Dobro izmiješajte.