Naša bivša učenica Miranda Buković, ostvarila je nakon mature u našoj školi doista vrlo impresivan obrazovno-profesionalni put. Dobitnica je dekanove nagrade na Veleučilištu Vern, završila je čak dva magisterija (Master of Arts) u Ujedinjenom Kraljevstvu, iz Međunarodnog poslovanja i managementa na Westminister Business School-University of Westminister i Međunarodnu Politiku na City University London. Miranda se može pohvaliti stažiranjem u Global Youth Connectu, New York City, NY i na poslu EU savjetnika Delegacije Europske Unije pri Ujedinjenim Nacijama, New York City, NY.

Naša bivša učenica Miranda Buković, ostvarila je nakon mature u našoj školi doista vrlo impresivan obrazovno-profesionalni put.

Dobitnica je dekanove nagrade na Veleučilištu Vern, završila je čak dva magisterija (Master of Arts) u Ujedinjenom Kraljevstvu, iz Međunarodnog poslovanja i managementa na Westminister Business School-University of Westminister i Međunarodnu Politiku na City University London.

Miranda se može pohvaliti stažiranjem u Global Youth Connectu, New York City, NY i na poslu EU savjetnika Delegacije Europske Unije pri Ujedinjenim Nacijama, New York City, NY.

Prilikom njezinog posjeta našoj š koli, zamolil smo je za kratak intervju.

1. Koja sjećanja nosiš sa sobom vezana uz školovanje u našoj školi?

Sjećanja na Prvu Privatnu Gimnaziju su najljepša o mom školovanja. Nenametljivi način i briga profesora za učenike, učenje kroz komunikaciju te učenje samostalnog zaključivanja i logičnog postavljanja argumenata. Sve to mi je bila izvrsna odskočna daska na putu daljnjeg obrazovanja i karijere.

2. Što bi istaknula kao prednost školovanja u Prvoj privatnoj gimnaziji?

Prednost školovanja u Prvoj Privatnoj Gimnaziji je neograničavanje osobnog razvoja, nego baš poticanje istoga. Ukratko bi se moglo reći da profesori potiču razvijanje ambicija, znanja i interesa učenika, a ne ograničavaju njihove želje i zanimanja. Školovanje, uz visoku kvalitetu, postaje zabavno, a ne opterećenje.

3. Kakav je bio tvoj obrazovni i profesionalni put nakon što si maturirala?

Moj obrazovni put nakon PPG-a nastavlja se na Vern-u, na kojem sam u srpnju 2009. godine diplomirala kao jedan od najboljih studenata generacije.

Nakon Vern-a, školovanje nastavljam u Londonu na University of Westminster, gdje sam u ožujku 2011. godine stekla titulu MA (Master of Arts) u International Business and Managementu. Iznimno me se dojmilo iskustvo studiranja u Londonu, jer sam tamo upoznala puno zanimljivih ljudi iz cijelog svijeta, sa različitim životnim iskustvima.

Nakon toga sam nastavila školovanje, takoder u Londonu, na City University London, gdje sam u studenome 2012. stekla titulu MA na sasvim novom području – International Politics. Na tom magisteriju sam se akademski fokusirala na međunarodne organizacije, upravljanje globalnom politikom i diplomaciju.

Poslije života i studiranja u Londonu, odlučila sam upoznati New York, te sam na New York University završila usavršavanje političke nauke na temama The “American Empire” and Prospects for Global Power, The 21st Century: Age of the Pacific, i International Relations in the Post-World War II Era. Nakon toga, odlucila sam se za usavršavanje u ekonomskim i financijskim problemima politike, takoder na NYU. Za vrijeme tog studija bila sam pozvana na praksu u Global Youth Connect – neprofitnu organizaciju za ljudska prava, te sam na zahtjev organizacije održala predavanje o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nakon obavljene stručne prakse u Global Youth Connectu, sa velikim zadovoljstvom sam u jesen 2013. godine prihvatila raditi kao savjetnik i asistent u timu sa diplomatima iy Europske Unije za Delegaciju Europske Unije pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku.

Sudjelovala sam u savjetovanju i asistiranju u EU Delegaciji, koordinaciji položaja zemalja članica EU-a te u njihovom vanjskom zastupanju u području upravljanja, financijskih i proračunskih poslova (5. Odbor UN-a). Radila sam izvještaje za diplomate diljem EU i u Bruxellesu o internim EU koordinacijskim sastancima. Također sam pripremala izvještaje i brifinge u suradnji sa svim zainteresiranim stranama te pripremala pregovore u korist zemalja članica EU.

U tjednu Un-ove Generalne skupštine, prisustvovala sam na sastancima i domjencima s visokim dužnosnicima, premijerima i predsjednicima država, te sam bila dio tima Visoke Predstavnice Europske Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Naučila sam kako funkcionira mreža delegacija i organizacija UN-a, načine diplomatske komunikacije, načine usuglašavanja i balansiranja mogućeg te načinima izbjegavanja nemogućeg. Sudjelovala sam u raznim pregovorima, formalnim i neformalnim sastancima, te sam puno naucila od svog mentora Gertona van den Akker o diplomatskim odnosima, rijesavanju problema i

4. Što ti osobno smatraš svojim najvećim uspjehom?

Moj dosadašnji najveći uspjeh je rad u UN-u, iz razloga što sam tamo sakupila jedinstvena iskustva, znanja i poznanstva, koja su mi otvorila mnoga vrata i mogućnosti u daljnjem razvoju karijere.

5. Kakvi su ti planovi za budućnost?

Planovi za budućnost su uvelike vezani za kontinuirano obrazovanje, jer smatram da nikada ne treba stati sa osobnim razvojem. Pozvana sam da nastavim obrazovanje prema magisteriju znanosti na Kings University u Londonu, u jesen 2014. godine. Također očekujem poziv za traineeship pri Clinton Foundation-u u New Yorku, pa ćemo vidjeti kako će se razvijati mogućnosti a time i odluke o daljnjoj karijeri.

6. Što bi ti poručila/savjetovala našim učenicima i općenito mladim ljudima?

Moj savjet je da što prije počnu ulagati u sebe i iskoriste mnoge prilike koje se danas nude mladim ljudima. Nikada nije prerano, niti prekasno, usredotočiti se na ono što volite i što vas zanima. Budite znatizeljni, istrazujte razna podrucja sve dok ne nadete ono što vas veseli i što volite.