Ove godine odlučili smo posjetiti Salzburg, München, dvorce Bavarske i Hallstatt. Krenuli smo u utorak, 8. listopada, i u popodnevnim satima stigli u Salzburg i uputili se u ugodnu šetnju gradom, posjetivši pritom Mozartovu rodnu kuću, te dvorac i vrtove Mirabell. Mnogi učenici su već na putu prema Austriji održali brojne zanimljive referate, a pogledali smo i glasoviti film „Moje pjesme, moji snovi“, smješten u okolici Salzburga i prekrasnih Alpa. Nakon što smo se smjestili u hotel, zajedno smo s profesorima igrali društvene igre, a te smo se školske tradicije držali i ostatak boravka u Salzburg.

Sljedeće jutro krenuli smo prema dvorcima Hohenschwangau i Neuschwanstein. Bajkoviti dvorci smješteni su na alpskim brežuljcima i okruženi veličanstvenim jezerom. Detaljno smo razgledali eksterijere i interijere dvoraca, uživali u pogledu, prirodi i štrudli od jabuka u umaku od vanilije u lokalnoj gostioni. Dvorce, pogotovo poznati Neuschwanstein, posjećuje preko milijun turista godišnje, pa su razgledi bili kraći nego li smo htjeli. Ljepota arhitekture dvoraca i prirode koja ih okružuje nude poseban doživljaj u svako doba godine.

Treći dan smo se zaputili u München i uživali u panoramskom razgledavanju s lokalnim vodičem. Čim smo izašli iz autobusa, počelo je kišiti, no pljusak nas nije spriječio u tome da pogledamo palaču Nymphenburg i glasovitu Igru zvona (Glockenspiel) na Marienplatzu. Vrijeme nam nimalo nije ušlo u prilog i ostatak boravka u Münchenu pratili su nas obilni pljusak i snijeg. Sljedeći dan, ponovno smo boravili u Salzburgu te posjetili rudnik soli u Bad Dürrnbergu. Razgledavanje rudnika bilo je vrlo uzbudljivo i zanimljivo. U unutrašnjost rudnika zaputili smo se vlakićem, a do pojedinih dijelova morali smo se voziti brodom i spuštati niz tobogane. Kraj rudnika bilo je smješteno i Keltsko selo, pa su učenici iz prve ruke mogli vidjeti kako su nekad živjeli drevni Kelti koji su prvi i započeli s iskopavanjem soli, industrijom koja je toj regiji donijela ogromno bogatstvo. Nakon povratka u Salzburg posjetili smo glasovitu utvrdu Hohensalzburg, koja je izgrađena u davnom 11. stoljeću. Tu večer se održao i kviz na temelju svih odslušanih referata, a učenike koji su pokazali najviše znanja nagradilo se Mozart kuglama.

Posljednje jutro proveli smo na kavi u Salzburgu te se potom zaputili u jedan od najljepših austrijskih gradića, Hallstatt. Gradić od 800 stanovnika ima dugačku i značajnu kulturnu povijest zbog čeg je stavljen po zaštitu UNSECO-a. Čarobnu šetnju Hallstattom dugo ćemo pamtiti. Povratak prema Hrvatskoj obilježilo je gledanje remek djela Miloša Formana, „Amadeusa“. U Zagreb smo stigli u večernjim satima puni dojmova.