Nastava na putu posebno je iskustvo za sve učenike naše škole, ali i profesore. Ovo je najviše izraženo kod učenika prvih razreda koji se na izletu uvijek odlično sprijatelje i zbliže. Svi smo se skupa malo bolje upoznali i proveli četiri nezaboravna dana na putu.

Ove godine smo se odlučili provesti Nastavu na putu u Beču, Bratislavi i Gradišću. I profesori i učenici su se vrijedno pripremali od samog početka školske godine – ipak je riječ o dva nastavna dana koja je valjalo ispuniti povijesnim, glazbenim, geografskim i društvenim temama vezanima za mjesta koja smo posjetili. Vozeći se Slovenijom i Austrijom ka Beču, svaki od učenika je cijelom autobusu prezentirao svoj referat na zadanu temu. Tako su svi imali prilike više toga naučiti o Dvorcima Belvedere i Schönbrunn, poznatim Austrijancima poput  Klimta, Straussa, Haydena, Beethovena, Hundertwassera, glasovitim bečkim jelima i pićima, Dunavu, obitelji Habsburg i carici Mariji Tereziji, zboru Bečki dječaci, Gradišću, Slovačkoj ili znamenitostima Bratislave.

Po dolasku u Beč prvo smo posjetili Stephansplatz i razgledali okolne ulice središta grada te se zaputili u obilazak Prirodoslovnog muzeja. Svoje smo znanje testirali Nastavnim listićima u samom muzeju i pri tom se dobro zabavili, istražujući zadane teme. Nakon večere i smještanja u sobe, naporan prvi dan završili igranjem društvenih igara.

Drugi dan bio je posvećem proučavanju glasovitih austrijskih glazbenika i skladatelja u Haus der Musik. I tamo smo vrijedno rješavali Nastane listiće iz glazbene umjetnosti! Nakon obilaska muzeja imali smo mal oslobodnog vremena, koje smo proveli u središtu Beča, nakon čega smo se zaputili prema Gornjem Belvedereu. Ovaj nas je dvorac oduševio svojim lijepim vrtovima i bogatom izložbom Gustava Klimta. Uz sjajno vodstvo smo obišli izložbu i puni dojmova se vratili u hotel na večeru.

Treći dan bečke turneje upoznali smo se s djelima osebujnog umjetnika Freidensreicha Hundertwassera – posjetili smo Hundertwasser Haus i Kunst Haus Wien. Malo slobodnog vremena smo posvetili šetnji Bečom te se na kraju zaputili prema Dvorcu Schönbrunn. Osim lijepih povijesnih dvorana koje smo posjetili, u dvorcu je za nas bio pripremljen posebni “Apfelstrudelshow” – prezentacija izrade štrudli od jabuka. Posebno smo ponosni na naša dva majstora pekara – Ivora i Frana koji su zasukali rukave i odlučili se okušati u ovoj vještini.

Posljednju noć u Austriji proveli smo u zajedničkom druženju i natjecanjem u krivzu znanja o Beču i Austriji. Svi su bili odlični, a prvo mjesto osvojila je ekipa iz 1.a i 2.a razreda: Filip, David Š., Domagoj, Niko, Pavel, Ante G. i Borna B. Drugi su bili: Ema S., Jeka, Vida, Dan, Luka T. i Luka Ć., a treći: Vigo, Luka Š., David Z., Luka M., Marko B. i Marko Z. B.

Četvrti dan Nastave na putu proveli smo upoznajući Bratislavu i austrijsku pokrajinu Gradišće, s njenim najvećim gradom Eisenstadtom. Nakon slobodnog vremena za šetnju i kavu, zaputili smo se prema Zagrebu. Mnogo smo toga naučili i divnoga vidjeli, no najviše nas je veselilo kvalitetno druženje. Nastava na putu posebno je važna prvome razredu, koji se na izletu uvijek odlično povežu i sprijatelje: i međusobno i s ostalim učenicima i profesorima.

Pogledajte fotografije s našeg putovanja u fotogaleriji.