Nika je kroz cijelo školovanje bila superodlikašica i aktivno sudjelovala u školskim projektima, a njena marljivost i trud odveli su ju i na državno natjecanje iz hrvatskog jezika. Nakon završenog studija španjolskog jezika i književnosti, te novinarstva, upisuje doktorski iz komparativne književnosti na sveučilištu u Austinu, Texasu, gdje već godinama kao mlada znanstvenica u usponu predaje kolegije o španjolskog srednjovjekovnoj književnosti i utopiji/distopiji u književnosti.

Naša draga učenica Nika Šetek već je u gimnaziji pokazivala iznimni interes i nadarenost za jezike i književnost. Vedra i vesela,s izrazitim smislom za humor, bila je jedno od najsimpatičnijih lica naše škole. Nika je kroz cijelo školovanje bila superodlikašica i aktivno sudjelovala u školskim projektima, a njena marljivost i trud odveli su ju i na državno natjecanje iz hrvatskog jezika. Nakon završenog studija španjolskog jezika i književnosti, te novinarstva, upisuje doktorski iz komparativne književnosti na sveučilištu u Austinu, Texasu, gdje već godinama kao mlada znanstvenica u usponu predaje kolegije o španjolskog srednjovjekovnoj književnosti i utopiji/distopiji u književnosti. Želimo joj puno uspjeha u daljnjem obrazovanju i poslu!

1. Koja sjećanja nosiš sa sobom vezana uz školovanje u našoj školi?

Vrlo često se sjetim kako je prof. Kostanjevec usadila u svima nama ljubav prema kazalištu. Pomalo neočekivano, cijeli razred je bio grupa tinjeđera koji su jedva čekali da ih se odvede na predstavu. Kao predavaču književnosti, ta mi uspomena uvijek iznova budi nadu da se može doprijeti i do onih studenata koji se čine nezainteresiranima, samo treba pronaći pravi način. Naravno da se rado sjećam i naših izleta i druženja, ali ono što mi je ostalo kao najdraža uspomena na školu je odnos koji smo imali s profesorima.

2. Što bi istaknula kao prednost školovanja u Prvoj privatnoj gimnaziji?

Kvaliteta obrazovanja je neosporiva, od izvanrednih profesora do malih razreda i učenja kroz iskustvo (bilo u vidu izleta u inozemstvo ili posjeta kazalištima, muzejima itd.). Ono što je meni osobno bilo od najviše koristi u daljnjem obrazovanju je bila pažnja koju je škola pridavala stranim jezicima.

3. Kakav je bio tvoj obrazovni i profesionalni put nakon što si maturirala?

Započela sam studij u Madridu, na američkom sveučilištu Saint Louis University. Nakon završene dvije godine, preselila sam se u St. Louis u Missouriju da bih završila studij komunikologije i španjolskog. Nakon toga, odlučila sam se na postdiplomski studij (Master of Arts) iz španjolskog jezika i književnosti. Za to vrijeme, imala sam prilike raditi kao asistent, a kasnije i kao predavač španjolskog jezika na istom fakultetu. Nakon diplome, radila sam godinu dana u privatnoj srednjoj školi i predavala španjolski jezik. Za to vrijeme sam se prijavila na doktorate iz komparativne književnosti, i prihvatila ponudu University of Texas at Austin. Trenutno živim u Austinu (Teksas) i na trećoj sam godini doktorata – na pola puta! Zaradila sam još jedan master, iz komparativne književnosti. Još uvijek slušam predavanja, ali i radim kao asistent na različitim odsjecima. Ove godine surađujem s odsjekom talijanskog, dok sam prošle godine predavala englesku književnost. Ja radim na španjolskoj, engleskoj i ruskoj književnosti i jezicima, a fokus su mi španjolska srednjovjekovna književnost i utopije/distopije – djelomično ista tema (distopijska književnost) iz koje sam pisala maturalni rad!

4. Što ti osobno smatraš svojim najvećim uspjehom?

S obzirom da se i dalje obrazujem, gotovo svake godine dosegnem nešto što bih mogla nazvati uspjehom – većim od onog prethodnog, čisto zbog prirode studija. Ono što mi je donjelo najviše zadovoljstva bilo je predavati španjolski na fakultetu dvije godine. Općenito volim raditi sa studentima, ali predavati strani jezik mi čini posebno zadovoljstvo, jer se napredak vidi lakše nego kada se predaje književnost. Bila sam sretna i kada sam mogla pomoći obiteljima teško oboljele djece koja su došla u SAD na operaciju tako što sam volontirala kao prevoditelj. Također se veselim što ću u 3. mjesecu iduće godine na najvećoj konferenciji komparativne književnosti u Americi držati prezentaciju o Renatu Baretiću. Iako hrvatska književnost nije nešto čime se primarno bavim, sretna sam kada je imam prilike promovirati u inozemstvu.

5. Kakvi su ti planovi za budućnost?

Najvjerojatnije ću ostati akademikom i predavati na fakultetu. Ostati ću u Americi još nekoliko godina, a nakon toga – tko zna?

6. Što te najviše veseli?

Najviše volim putovati, mislim da je to jedan od razloga zašto se svakih nekoliko godina imam potrebu preseliti. Moram priznati da, otkada mi je čitanje posao, izgubilo je na čari tokom godine, ali po ljetu mi nema dražega od ležanja na plaži s dobrom (ili ne tako dobrom, ali opuštajućom) knjigom. Uvijek se trudim imati hobije unatoč strogom rasporedu na fakultetu, pa učim American Sign Language (američki znakovni jezik), učim plesati i kuhati.

7. Što bi ti poručila/savjetovala našim učenicima i općenito mladim ljudima?

Ne dajte da vam se strah od nepoznatog ili strah od neuspjeha ispriječi na putu do onoga što želite.