Kako je počela Prva privatna gimnazija
i tko smo danas?

Upoznajte se s našom metodom rada, našim profesorima, našim aktivnostima i doznajte kako već 30 godina postižemo izvrsne rezultate.

Kako smo nastali

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti osnovana je 1993. godine, kao prva privatna škola u Republici Hrvatskoj. Od početka radi na istim principima: stjecanje europskog obrazovanja, učenje triju svjetskih jezika, razvijanje osobnosti i poticanje raznovrsnih interesa, stjecanje obrazovanja u malim grupama u prijateljskom ozračju, individualan pristup, svladavanje vještine dobrog ponašanja i sigurnog nastupa kroz nastavu retorike.

Približavanjem Hrvatske Europi počelo se razmišljati o otvaranju privatnih škola. U tom je duhu 1993. godine u zgradi Gornjogradske gimnazije započela radom i Prva privatna gimnazija u Hrvatskoj, pa prema tome i privatno školstvo ima ishodište u zgradi, u kojoj je 1607. otvorena prva gimnazija u Hrvatskoj, a koja je 1669. podignuta na rang sveučilišta. Na to smo mi iz Prve privatne gimnazije posebno ponosni, smatrajući to svojim malim doprinosom približavanju Republike Hrvatske razvijenim zemljama Europe i svijeta.

U mnoštvu različitih srednjih škola u Republici Hrvatskoj privatne škole mnogi još uvijek prihvaćaju s rezervom, smatrajući ih elitističkim ustanovama dostupnih samo malom broju učenika. Prva privatna gimnazija jest elitna, ali samo po kvaliteti odgoja i obrazovanja koje nudi, kao i rezultatima koje postiže. S 26. generacijom maturanata te bivšim učenicima, sada uspješnim studentima od kojih je većina već diplomirala, ponosni smo na naše rezultate.

Kako radimo

Reducirali smo hipertrofirano gradivo i tako otvorili prostor za kreativnost. Nastava je organizirana u malim grupama, u jednom turnusu prilagođenom radnom vremenu roditelja.

Nastava počinje u 8:50 (za maturante obično u 8.00) i nakon 4 sata jutarnje nastave slijedi ručak za učenike i profesore, organiziran u prostorima škole, nakon kojeg slijede još tri sata nastave, od 12.50 do 15:15, odnosno četiri sata za maturante ili učenike koji imaju iznanastavnu aktivnost (ovisno o rasporedu).

Svi razrednici ručaju zajedno s učenicima svog razreda pa je to prilika da prokomentiraju sva događanja vezana za školu, kao i ostale teme koje zanimaju učenike.

Svakodnevne individualne i/ili grupne konzultacije iz pojedinih predmeta, kao i pripreme za maturu održavaju se prije ili nakon nakon nastave – uživo. To je vrijeme posvećeno i brojnim izvannastavnim aktivnostima koje škola nudi.

Profesori se redovito usavršavaju u okviru vladinih i nevladinih institucija te su u tijeku sa svim aktualnim odgojno – obrazovnim zbivanjima u svijetu.

Gdje smo smješteni

Smješteni smo u funkcionalnom prostoru u samom srcu Zagreba, u Ulici Andrije Hebranga 21. Prostor je to koji nam omogućuje kabinetsku nastavu, velik broj slobodnih aktivnosti, organiziranje raznih predavanja i nadasve ugodno druženje.

UVODNA RIJEČ OSNIVAČICE, Jasenke Breitenfeld, prof.

Mojim bivšim, sadašnjim i budućim učenicima

Mojim bivšim učenicima

Potreba da nam se i dalje javljate i s veseljem dolazite u vašu staru školu najveća je nagrada i radost koju kao profesori možemo dobiti.
Prepričavanje bivših školskih zgoda izaziva ponešto sjete no nemjerljivo prema ponosu koji osjećamo gledajući vas, zrele i odgovorne ljude, u čijem smo odrastanju, neskromno vjerujemo, i mi odigrali važnu ulogu. Izrazito su raznovrsni fakulteti na koje ste se upisali: od medicine do FER-a, filozofije do PMF-a, stomatologije, ekonomije, prava, arhitekture, građevine, pa do Akademije dramskih umjetnosti.

Iako je većina vas već diplomirala, nadamo se da ćemo i dalje sudjelovati u vašim životima.

Želim vam svaku osobnu sreću i profesionalni uspjeh.

Mojim sadašnjim učenicima, onima koji su tek došli u našu školu, kao i onima koji će ove godine maturirati!

Iako uporno tvrdite kako su najbolji dio škole priredbe, projekti i izleti, a osamnaest predmeta naporni (I Bog zna čemu koriste!), s odrastanjem i zrelošću veselje za izlete i priredbe ne opada, ali smanjuje se otpor prema nepotrebnim znanjima, a raste svijest o tome da koliko znaš, toliko vrijediš.

Znanje je naime jedino pravo bogatstvo koje ne podliježe konfiskaciji, inflaciji ili devalvaciji, a niti ovisi o bilo kojem društvenom sustavu.

Želim vam da i dalje uspješno svladavate školsko gradivo, aktivno sudjelujete u što većem broju izvannastavnih aktivnosti, a ponajviše, da i nadalje s veseljem dolazite u školu.

Budućim učenicima, vama koji dolazite s velikim nadama i snovima, ali i strahom i neizvjesnosti pred novim i nepoznatim, predlažem da dobro pročitate što o Školi kažu naši bivši i sadašnji učenici.

Ono što svakako morate znati jest da školarinom u Prvoj privatnoj gimnaziji ne kupujete odlične ocjene (što bi bio zločin prema vama jer bi vas učinili intelektualnim bogaljima za cijeli život), već vrhunsko obrazovanje s najkvalitetnijim profesorima, a ocjene su onda rezultat njihovog, ali i vašeg truda.

Uostalom, tendencija je da se pri upisu na fakultete sve manje boduju ocjene, a sve više znanje iz pojedinih znanstvenih područja, kulture i opće informiranosti, a polaže se i test sposobnosti. Prva privatna gimnazija već od 1993. godine vrši upis upravo na tim principima, pa se nadam da će vam i to pomoći pri budućem upisu na studij.

„PONOSNI NA POVIJEST, POŠTUJUĆI TRADICIJU, STVARAMO BUDUĆNOST”