Dragi učenici,

jako nas veseli što ćemo se napokon početi družiti uživo. Kao što znate, pred nama je nova i izazovna školska godina. Kako bi svima osigurali, prije svega, siguran i kvalitetan boravak u školi u ovim novim okolnostima, važno je da se zajedno pridržavamo mjera koje su odredili Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Iako smo imali vrlo uspješnu nastavu online, ništa ne može nadomjestiti nastavu uživo – u razredu. Uzevši to u obzir kao i sve preporuke, odlučili smo da će se nastava u cijelosti odvijati u našoj školi. S obzirom na to da je nemoguće osigurati preporučeni razmak između učenika od dva metra, kao i u gotovo svim školama, svi učenici i djelatnici škole nosit će maske tijekom boravka u školi. Znamo da nije ugodno, pa ćemo se truditi dio nastave svaki dan organizirati na otvorenom. Srećom, lokacija nam nudi mnogo lijepih opcija u neposrednoj blizini škole poput Marulićevog trga, Trga Republike Hrvatske, Zrinjevca, Tomislavca, Svačićevog trga, Botaničkog vrta i sl.

Nadamo se da nošenje maski neće biti nužno u slučaju povoljne epidemiološke situacije u Gradu Zagrebu, o čemu će odluku donijeti HZJZ. Pratit ćemo broj novozaraženih svaki dan i sve promjene koje će to donijeti.

Organizacija nastave

Kao i prošle godine, nastava će se što više odvijati u obliku blok sati i modula, tako da imate što manje predmeta dnevno. Ministarstvo je predložilo i trosate, no mislimo da bi to bilo prenaporno i time kontraproduktivno.

Budući da se po novome ne smiju miješati razredni odjeli, onaj dio nastave koji nije na otvorenom trebat ćete provoditi isključivo u svojim razredima. Ponosni smo na svoj bogat izvannastavni program i konzultacije i ne želimo da ostanete bez tih opcija, stoga je bilo nužno uvesti veliku promjenu u organizaciji satnice. Prvi sat će, prema tome, početi već u 8.00 sati. Nastavni sat traje 45 minuta. Skratit ćemo veliki odmor (na 15 minuta) i pauzu za ručak (na 20 minuta) kako biste ranije završili s nastavom. Zatim bi se organizirao dio konzultacija za svaki razred pojedinačno u školi, a dio bi se održao online (u slučaju miješanih razreda). S obzirom na raniji završetak nastave (za učenike 1.a, 1.b, 2.a, 2.b, 3.a i 3.b do 14.10 sati), imat ćete dovoljno vremena stići kući i sudjelovati u online konzultacijama te izvannastavnim aktivnostima, koje će većinom počinjati u 15.30 sati.

Svima vama na raspolaganju su izvannastavne aktivnosti, koje će se održavati online. Možete odabrati jednu od grupa srijedom: Filmsku grupu (prof. Nušinović), Humanitarnu grupu (prof. Nemčić), English Debate Club (prof. Cecelja), Debatni klub (prof. Hlad), Prirodoslovnu grupu (prof. Kerić), Šah (instruktor Podravec), Digitalni marketing (prof. Lukić) ili City Math Club (prof. Lukić). Ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom će se održavati: Napredna informatika (prof. Božurić), Napredna matematika (prof. Trpčić), Pripreme za Cambridge certifikate – ESOL ispite (prof. Breitenfeld i prof. Cecelja), Napredni njemački – Goethe certifikati (prof. Nušinović), Medijacija (prof. Kerić), Geografsko-istraživačka grupa (prof. Sušić), Likovna grupa (prof. Marović) i Mindfulness (prof. Talić).

Sve dok vremenske prilike to dopuštaju, nastava Tjelesne i zdravstvene kulture održavat će se na Sljemenu, Dubravkinom putu i sličnim lokacijama svaka tri tjedna subotom prijepodne po četiri školska sata. To znači da ćete na određene dane imati manje sati, pa ćete 7. sat imati npr. konzultacije iz matematike. U iznimnim situacijama, sat TZK imat ćete u razredu ili online.

Nastava na daljinu

Iako će se nastava odvijati u razredima, u slučaju potrebe za održavanjem nastave na daljinu, koristit ćemo platforme Google Classroom (za razliku od Microsoft Teamsa) i Zoom/ Google Meet. Ovaj tjedan se u našoj školi održala edukacija o spomenutim digitalnim alatima, kako bismo naše profesore još bolje pripremili na mogućnost daljnjeg rada na daljinu.

Dolazak u školu

Molimo vas da budete odgovorni, izbjegavate okupljanja u grupama prije i poslije škole te zatvorene prostore, poput kafića. Budući da se učenici na kavama često druže s kolegama iz drugih razreda, time mjera nemiješanja razrednih odjela gubi svoju svrhu i učinkovitost. Razumijemo vašu potrebu za druženjem s vršnjacima, ali vas pozivamo da vodite računa o svom zdravlju i zdravlju svojih bližnjih, osobito onih koji boluju od kroničnih bolesti i starijih članova svojih obitelji. Odgovornim ponašanjem štitite sebe i sve koje volite – ne zaboravite da koronavirus pogađa sve ljude, a posljedice zaraze tim virusom ne mogu se predvidjeti, bez obzira na nečiju dob ili ranije zdravstveno stanje. Svatko od nas može, pridržavanjem epidemioloških uputa, doprinijeti sprječavanju daljnjeg širenja virusa i bržem završetku epidemije.

Kako bismo izbjegli stvaranje gužve na ulazu u školu, na nastavu ćete dolaziti u različitim terminima, ovisno o razredu između 7.30 i 8 sati. Važno je da dolazite školu u točno određeno vrijeme. Raspored dolazaka će se rotirati na dvotjednoj bazi. Od 8. do 18. rujna učenici će u školi boraviti prema sljedećem rasporedu:

 • učenici 1.a od 7.30 do 14.10
 • učenici 1.b od 7.40 do 14.20
 • učenici 2.a od 7.50 do 14.30
 • učenici 2.b od 8 do 14.35
 • učenici 3.a od 7.35 do 14.15
 • učenici 3.b od 7.45 do 14.25
 • učenici 4. r. od 7.55 do 15 sati.

Dezinfekcija prostorija škole i sigurnost

Ovaj vikend, zahvaljujući angažmanu jednog roditelja, škola će biti dezinficirana i sterilizirana po standardima koji se koriste za operacijske sale bolnica. Isto tako, nabavili smo difuzore i ovlaživače za sve učionice i prostorije. U difuzore ćemo kapati eterična ulja s dokazano povoljnim djelovanjem na dišne puteve, koja i u normalnim okolnostima mogu smanjiti šanse za respiratorne infekcije poput obične prehlade, bronhitisa, upale pluća i sl.

Važno nam je osigurati vaš siguran boravak u školi, stoga će se prostorije škole više puta dnevno dezinficirati i provjetravati. Prilikom ulaska u školu dezinficirat ćemo vam ruke te provjeriti imate li pravilno stavljenu zaštitnu masku (nosite bar dvije maske za svaki dan). Također, u svakom će se razredu nalaziti dezinficijens, kao i u svim ostalim prostorijama škole. Molimo da ujutro prije nastave izmjerite temperaturu. Ako imate povišenu temperaturu ili iskazujete neke od simptoma, nužno je da ostanete kod kuće i da se vaši roditelji jave razrednici. Nadalje, razvijete li visoku temperaturu i neke od ostalih simptoma za vrijeme nastave, izolirat će vas se u zasebnu prostoriju. Važno je da roditelji dođu po vas u roku od 45 minuta, kao što je navedeno u službenim preporukama. u tim je okolnostima važno ne koristiti javni ili taksi prijevoz, pa je osobni dolazak roditelja po dijete obavezan.

Ručak

Budući da preporuke MZO-a dopuštaju ulazak u školu samo djelatnicima i učenicima, dostava hrane, osim za Catering Kvatrić, neće biti moguća. Stoga predlažemo da donosite svoju užinu, vodu i ručak od kuće ili da se odlučite za catering koji je isti za sve učenike. Automati za hranu i piće u predvorju škole neće se koristiti, kako se ne bi ispred aparata stvarali redovi s učenicima iz različitih razreda.

Ako još nisu, molimo da do četvrtka 3. rujna vaši roditelji potvrde hoćete li ručati u školi: i dalje ručak imamo preko Cateringa Kvatrić po cijeni od 30 kn. Ručkove vaši roditelji plaćaju mjesečno unaprijed, a odabir jelovnika vršit će se online putem obrasca. Detaljne upute dobit ćete vaši roditelji od Cateringa Kvatrić na svoju e-mail adresu.

Prvi dan nastave

Prvi dan nastave u ponedjeljak 7. rujna iznimno će biti samo SRZ u posebnom terminu za svaki razred, i to na otvorenom, nakon čega ćete u školi preuzeti svoje udžbenike:

 • 1.a (opći) – 11.30 sati, glavni ulaz u HNK, Trg Republike Hrvatske
 • 1.b (jezični) –12 sati, Paviljon na Zrinjevcu
 • 2.a (opći) – 9 sati, fontana na Svačićevom trgu
 • 2.b (jezični) – 9.30 sati, ispred Etnografskog muzeja, Mažuranićev trg 14
 • 3.a (opći) – 10 sati, ispred ulaza u Botanički vrt
 • 3.b (jezični) – 10.30 sati, Zrinjevac, kod meteorološke stanice
 • 4. r. – 11 sati, fontana na Svačićevom trgu

SRZ će, ovisno o razredu i vašim pitanjima, trajati 60 – 90 minuta.

Svoje udžbenike preuzet ćete prvi dan nastave. Trebate sa sobom ponijeti torbu ili vrećicu za udžbenike te zaštitnu masku. Dobit ćete „revers“ koji ćete odnijeti kući, dati roditeljima na potpis i u utorak donijeti u školu kako bi službeno zaprimili udžbenike. Udžbenike ste dužni čuvati i vratiti ih zadnji dan nastave, u lipnju. To se ne odnosi na radne udžbenike (engleski i njemački), pa po njima slobodno možete pisati i podcrtavati. U slučaju lošeg vremena, sve će se održati prema istom rasporedu, ali u školi.

Znamo da će svi ovi uvjeti i pravila zahtijevati puno kompromisa i strpljenja. Privremeno ćemo se svi morati odreći nekih sloboda koje smo prije svi shvaćali zdravo za gotovo i bit će nam teško. Ljutnja, osjećaj nepravde i frustracije očekivane su i normalne reakcije, no znajte da je cilj smanjenje šanse da zarazite sebe i druge, dok istovremeno pohađate kvalitetnu nastavu i provodite vrijeme s razrednim kolegama. Vjerujte u naše dobre namjere te veliku brigu i naklonost koju osjećamo prema vama i svim djelatnicima škole. Zajedno smo jači i osobnom odgovornošću svatko direktno doprinosi što kraćem trajanju ovih mjera. Kao i do sad, a posebno u ovim okolnostima, pružit ćemo vam maksimalnu podršku, od razrednica do školske psihologinje i predmetnih profesora, kako bi što lakše premostili sve prepreke koje nosi ovo zahtjevno razdoblje.

Tu smo za vas, što god trebate!

Vaši PPG profesori