Patka na dva načina

Naš dragi profesor geografije Šime Sušić, ujedno i prvi pobjednik hrvatskog Masterchefa, odlučio je s nama podijeliti neke od svojih recepata.

Patka na dva načina

sastojci: pačja prsa, pačja ili gušća mast, timijan, češnjak, sol, papar, naranča, ljubičasti krumpir, 1,5 kg luka srebrenca, pastrnjak, suhe šljive, porto vino, vrhnje za kuhanje, pačji batak,

Živite sami ili vas je samo dvoje u stanu. Volite patku i obično je kupujte u komadu jer je kudikamo jeftinija ,ali je previše za napraviti odjednom. Evo kako od jedne patke napraviti više zanimljivih jela ili dodataka.

Za početak odvojiti prsa i batke. S ostatka patke skinite svu masnoću i otopite je u pećnici (ispod 100 C). Hrbat i krilca usitnite. Njih možete iskoristit za juhu ili temeljac. Dobivenu mast možete procijediti i izliti u staklene boce. Mast možete koristiti na više načina. U ovom slučaju pomoću njega ćemo confitirati pačje batke. Drugim riječima kuhat ćemo batke u vlastitoj aromatiziranoj masti. Nekad, dok još nije bilo hladnjaka, ljudi su već pečeno meso čuvali u masti i tako ga konzervirali. Pačji batci se začine (sol i papar) urone se u mast, doda se češnjak u ljusci i koja grančica svježeg timijana (majčine dušice) Sve skupa stavi se u pećnicu zagrijanu na 90 C i pusti se da se confitira par sati. Nakon što se meso ukuha na niskoj temperaturi možete ga ostaviti u masti i jesti kad god poželite. Idealna stvar za (pre)zaposlene ljude. U ovom slučaju meso se izvadi iz masti i prije serviranja se zapeče u tavi da dobije finu koricu. Zašto dugo peći i još na niskoj temperaturi. Kao prvo mast na temp. ispod 100C ne izgara pa je možete koristi u nedogled. Pošto je aromatizirana možete ju mazati na kruh ili još je super fora možete u njoj peći krumpir (pomfrit). Dugom sporom termičkom obradom mesa postižemo to da nam se meso topi u ustima.

Kao prilog confitiranim batcima poslužite polovice pečenog ljubičastog ili običnog krumpira (pole). Krumpir narežete na polovice, začinite i pečete u pećnici nekih 20 tak minuta. Umak napravite od luka srebrenca. Narežete masu luka na kockice i kuhate na maslacu , na najnižoj vatri, poklopljeno nekih sat vremena, pazeći da vam luk ne promijeni boju (mora ostati bijel). Kad se luk gotovo pretvori u kašu, začinite ga i dodajte malo vrhnja za kuhanje. Razradite umak sa štapnim mikserom i po potrebi za propasirajte.

Za drugi obrok iskoristite pačja prsa. Zarežite ih na strani kože posolite i popaprite te marinirajte u soku od naranče. Stavite ih u hladnu tavu i pecite na strani kože dok se masnoća ne istopi i ne postane hrskava. Prilikom pečenja otopljenom masti podlijevajte gornji dio prsa da se zatvore pore. Prsa dovršite u pećnici na 140 C nekih 8 do 12 minuta. U međuvremenu očistite pastrnjak i stavite ga kuhati u zasoljenu vodu. Kad se skupa, izmiksajte ga sa štapnim mikserom u finu kremu. Po potrebi dodajte vrhnja za kuhanje, sol, papar. Ogulite ciklu i izrežite je na komadiće, marinirajte ju u maslinovom ulju i soku od naranče. Stavite u posudu, pospite s malo cimeta i soli i pecite u pećnici na 220 C nekih 40 tak minuta. Završni umak napravite u tavi u kojoj ste topili pačja prsa. Izbacite višak masnoće i u tavu ubacite sitno narezane suhe šljive. Prelijete te ih s dva, tri dcl porta i pustite da alkohol ispari i da se umak zgusne. Nakon što su prsa gotova, pokrite ih s folijom i pustite koju minutu da se odmore. Izrežite ih na fete i prilikom serviranja prelijte po njima umak.

2019-04-18T09:03:08+00:00