PPG Model United Nations na Harvardu i Yaleu

Zahvaljujući našoj učenici Leji Lojaničić, stipendistici američke vlade, dobili smo priliku osnovati PPG MUN (Prva privatna gimnazija Model United Nations) i na taj način sudjelovati na konferenciji Harvard Model United Nations (HMUN) u Bostonu od 27. siječnja do 1. veljače 2010. godine.

Harvard Model United Nations godišnja je konferencija 3000 učenika i studenata iz četrdesetak zemalja, a vode ju studenti Sveučilišta Harvard. Tom prilikom učenici i studenti uče se izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, te svoja iskustva i mišljenja dijele sa studentima iz cijelog svijeta. Imali smo čast sudjelovati na dvanaest HMUN konferencija (2010. – 20201.).

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju sudjelovanja na debatnim Model United Nations konferencijama na Sveučilištu Harvard, 2022. godine smo si zadali novi izazov i prijavili se na Yale Model United Nations konferenciju. Posebno nas veseli što smo primljeni u žestokoj konkurenciji jer je uz Harvard Model United Nations ovaj na Yaleu jedan od najpoznatijih u SAD-u. Jedina smo škola iz Hrvatske na ovoj konferenciji te jedna od samo pet gimnazija iz cijele Europe.

Riječ je o četverodnevnoj simulaciji rada UN-a za više od 2000 srednjoškolaca iz 40-ak zemalja diljem svijeta. Delegati se uče debatiranju i pravilima diplomacije kako bi riješili složene društvene izazove i politička pitanja. Uživljavaju se u uloge zastupnika UN-a te istražuju na koji način funkcionira globalna politika. Debatirajući o temama kao što su međunarodna i nacionalna sigurnost, politički i ekonomski razvoj, ljudska prava, održivost i sl., delegati uče o međunarodnim pregovorima, diplomaciji, kako nastaju kompromisi, razvijaju svoje debatne vještine, vokabular te kritičko mišljenje.

Voditeljice programa su prof. Maja Breitenfeld, prof. Dora Cecelja i prof. Ines Popijač.

HMUN 2023.

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti imali su čast 13. godinu sudjelovati na međunarodnoj konferenciji Harvard Model United Nations – najprestižnijoj svjetskoj simulacijskoj debati, u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Harvard, koja se održala od 26. do 29. siječnja u Bostonu.

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 4500 učenika iz 40-ak zemalja koja se održava u Bostonu, SAD, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Harvard pažljivo bira sudionike ove velike debate, a Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku redovito sudjelovati.

Čak 11 PPG delegata debatiralo je unutar odabranih odbora te zastupalo Norvešku i Japan. Norma Marčec i Leon Dunat debatirali su u sklopu Programa UN-a za razvoj, Roko Stojadinović Lozica predstavljao je UN-ov program za okoliš, Filip Bartulović debatirao je u sklopu Posebnog sastanka o globalizaciji, Sara Majerić predstavljala je Svjetsku konferenciju o ženama, Jan Horčićka debatirao je u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, Borna Brosig u sklopu Opće skupštine u budućnosti, Teo Klarić predstavljao je Europsko i socijalno povjerenstvo za Europu, Petar Juričić debatirao je u sklopu Međunarodne agencije za atomsku energiju, Eva Komerički zastupala je Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a Mia Korunić debatira je kao članica Povjerenstva za znanost i tehnologiju. Teme o kojima su debatirali uključuju budućnost globalizacije, nevladine organizacije, globalnu industriju izlova peraja morskih pasa, razvoj i komercijalizaciju genetski modificiranih organizama, budućnost nuklearne sile, istraživanje svemira i mnoge druge.

Naši su se zastupnici mjesecima marljivo pripremali s mentoricama: ravnateljicom Majom Breitenfeld i profesoricom Ines Popijač, učeći o radu Ujedinjenih naroda, prateći aktualne političke i kulturne medijske sadržaje, ali i proučavajući povijesne krize i teme prijepora među zemljama. Prateći duh Ujedinjenih naroda, HMUN konferencija teži njegovanju konstruktivnog foruma za otvoreni dijalog na široku lepezu složenih tema, uključujući međunarodni mir i sigurnost ili gospodarski napredak.

Posljednjih 69 godina HMUN je ujedinio srednjoškolce kao globalne lidere. Oni su suvereno debatirali i oglušili se na svoje razlike, sve s ciljem suradnje i ostvarivanja kompromisa kako bi svijet postao boljim mjestom. Upravo zato tema ovogodišnje konferencije je „Premošćivanje razdora“.

Vještine koje srednjoškolski delegati usvajaju tijekom konferencije uče ih kako diplomatski pristupiti gorućim globalnim pitanjima koja su nekada bila aktualna ili s kojima smo trenutno suočeni kao čovječanstvo. Zastupnici se uče učinkovitom pregovaranju, govorništvu, kritičkom mišljenju i timskom radu. Teme koje obrađuju u odborima pripremaju ih za izazove s kojima je naš planet suočen ili s kojima će se tek susresti, uključujući pandemije, klimatske promjene te mnoga politička pitanja i krize.

Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, ali i velik osjećaj zajedništva i postignuća nakon završene konferencije približile su nam svijet diplomacije i aktualnih zbivanja te još jednom naglasile značaj kritičkog mišljenja među mladima. Upravo je ono jedan od kamena temeljca Prve privatne gimnazije koji s ponosom njegujemo među našim učenicima.

Sigurni smo da će i sljedeća HMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će nam ostati u sjećanju.

Zavirite u našu fotogaleriju.

HMUN 2021.

Imali smo čast 12. godinu za redom sudjelovati na godišnjoj konferenciji Harvard Model United Nations – najprestižnijoj svjetskoj simulacijskoj debati, koju organiziraju studenti glasovitog Sveučilišta Harvard.

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 3500 učenika iz 40-ak zemalja koju vode harvardski studenti, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Harvard pažljivo bira sudionike ove velike debate, a Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku redovito sudjelovati. Upravo je ova godina 12. za redom kako smo dio najpoznatije debatne konferencije simulacije rada UN-a za učenike.

Zbog epidemiološke situacije konferencija HMUN 2021. se održala online, od 28. do 31. siječnja 2021. godine, a naše su delegatkinje zastupale zemlju Sijera Leone. Katarina, Kiara, Jolanda i Marta zastupale su četiri odbora unutar Opće skupštine UN-a:  World Health Organization, World Conference on Women, Social, Cultural and Humanitarian Committee i Economic and Financial Committee. Teme o kojima su debatirale uključuju koncentracijske logore, korporacije, sekvencioniranje ljudskog genoma i dr.

Naše su se zastupnice mjesecima marljivo pripremale s mentoricama prof. Majom Breitenfeld i prof. Dorom Ceceljom, učeći o radu Ujedinjenih naroda, prateći aktualne političke i kulturne medijske sadržaje, ali i proučavajući povijesne krize i teme prijepora među zemljama.

Ovogodišnja tema HMUN-a koja se proteže svim aspektima je “Informirano djelovanje u doba krize”. Mlade delegate se ohrabruje da se suoče sa izazovima današnjice informiranim djelovanjem, a ne strahom i obmanom, tj. da mogu razriješiti bilo koju krizu ako njihov put leži na istraženom, informiranom djelovanju.

Već 67 godina HMUN na godišnjoj debatnoj konferenciji okuplja mlade srednjoškolske delegate koji se bave gorućim temama od važnosti za politiku, zdravstvo i kulturu. Vještine koje usvajaju tijekom konferencije uče ih kako s taktom pristupiti gorućim globalnim pitanjima koja su nekada bila aktualna ili s kojima smo trenutno suočeni kao čovječanstvo. Zastupnici se uče učinkovitom pregovaranju, govorništvu kritičkom mišljenju i timskom radu. Teme koje obrađuju u odborima pripremaju mlade delegate za izazove s kojima je naš planet suočen ili s kojima će se tek susresti, uključujući pandemije, klimatske promjene te mnoga politička pitanja i krize.

Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, ali i velik osjećaj zajedništva i postignuća nakon završene konferencije približile su nam svijet diplomacije i aktualnih zbivanja te još jednom naglasile značaj kritičkog mišljenja među mladima. Upravo je ono jedan od kamena temeljca Prve privatne gimnazije koji s ponosom njegujemo među našim učenicima.

Sigurni smo da će i sljedeća HMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će nam ostati u sjećanju.

Zavirite u našu fotogaleriju.

HMUN 2021.

Velika nam je čast objaviti da je Prva privatna gimnazija pozvana 12. put za redom na sudjelovanje u najvećoj svjetskoj debatnoj simulaciji rada UN-a Harvard Model United Nations!

Zbog epidemiološke situacije HMUN 2021. će se održati online, od 28. do 31. siječnja 2021. godine. Iako smo svake godine s veseljem putovali u Boston, na konferenciju uživo, smatramo da je sigurnost na prvom mjestu te da ćemo se dobro prilagoditi novim uvjetima konferencije.

Svi zainteresirani učenici koji su odlični u engleskom jeziku te koje zanima debata mogu se prijaviti za sudjelovanje na konferenciji HMUN 2021. tako da se do ponedjeljka 30. studenog jave profesoricama Cecelji i Hlad.

HMUN 2020.

Od 28. do 31. siječnja učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti (PPG) sudjelovali su, jedanaesti put za redom, na Harvard Model United Nations – najvećoj svjetskoj simulacijskoj UN debati koja se održala u organizaciji glasovitog Sveučilišta Harvard u Bostonu (SAD).

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 3500 učenika i studenata iz 40-ak zemalja, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Harvard pažljivo bira sudionike ove velike debate, stoga Prva privatna gimnazija s ponosom može reći kako je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku redovito sudjelovati.

Naši su se delegati marljivo pripremali tjednima s mentoricom, prof. Majom Breitenfeld, prateći aktualne vijesti iz zemlje i svijeta i čitajući relevantne izvore informacija. Ove godine naši su učenici predstavljali Bugarsku unutar sedam odbora Opće skupštine, Ekonomskog i socijalnog vijeća, te Specijalne agencije.

Čak deset učenika Prve privatne gimnazije uspješno je vodilo argumentiranu raspravu o sprječavanju zlouporabe opioida, pristupu zdravstvenoj njezi migranata, seksualnom zlostavljanju u ratnim vremenima, ranom obrazovanju u zemljama u razvoju, Versajskom ugovoru te posljedicama Prvog svjetskog rata ili nezakonitim nastambama i urbanom razvoju. U sklopu Opće skupštine Kyla je predstavljala World Health Organization i temu „Access to Healthcare for Displaced Persons“, Petra je predstavljala World Conference on Women i temu „Sexual Violence During Wartime“, Marko i David Special Summit on the Millennium Development Goals i temu „Preventing Opioid Abuse“, Maia je predstavljala Special Summit on the Millennium Development Goals s temom „Early Education in Developing Countries“, Unutar Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a Mara i Luna su predstavljale NATO i temu „Sustaining Cooperation with Russia“, a Lucija i Vito Commission on Population and Development „Informal Settlements and Urban Development“. Unutar Specijalnih agencija UN-a Darian je predstavljao Treaty of Versailles i temu „The Aftermath of World War I“.

Prilikom sudjelovanja na konferenciju HMUN 2020. učenici su također izdvojili vrijeme i posjetili neke od znamenitosti Bostona i okolice. Posljednji dan svoje male američke turneje proveli su u inspirativnom i ugodnom razgovoru s istaknutim hrvatskim neuroznanstvenikom na Harvardu i Općoj bolnici Massachusetts, prof.dr. Vladimirom Ivkovićem.

Ovaj ugledni doktor neuroznanosti dio je istraživačke biomedicinske skupine koju je odabrala NASA za integrirano istraživanje promjena u fiziologiji i ponašanju astronauta uslijed dugoročnog boravka u svemiru. S njime smo proveli inspirativno prijepodne, razgovarajući o znanosti, astronautima, svemirskim istraživanjima i fiziologiji čovjeka u takvim ekstremnim uvjetima.

Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, no i velik osjećaj zajedništva i postignuća nakon uspješnog debatiranja približile su nam svijet diplomacije i aktualna zbivanja. Sigurni smo da će i sljedeća HMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će nam ostati u sjećanju!

Fotografije našeg posjeta Harvardu možete pogledati ovdje.

HMUN 2019.

Imali smo čast jubilarnu, desetu godinu za redom sudjelovati na godišnjoj konferenciji Harvard Model United Nations u Bostonu – najprestižnijoj svjetskoj simulacijskoj debati, koju organiziraju studenti glasovitog Sveučilišta Harvard.

Prestižno sveučilište pažljivo bira sudionike ove velike debatne konferencije, stoga Prva privatna gimnazija s ponosom može reći kako je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe (svega je sedam zemalja) koje imaju priliku sudjelovati.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja konferencije čuli smo govore članova Tajništva i njihovih gostiju – sve mladih aktivista koji kroz različite udruge pokušavaju unijeti pozitivne promjene u svoja okruženja. Uz tako inspirativne riječi, atmosfera je bila idealna za početak zasjedanja.

Ove smo godine predstavljali Bosnu i Hercegovinu u Ekonomsko-socijalnom vijeću, a u sklopu odbora UNHRC, UN Komisije o statusu žena, Komisije za stanovništvo i razvoj i Komisije za znanost i tehnologiju za razvoj. Uspješno smo vodili argumentiranu raspravu o zaštiti osobnih podataka, umjetnoj inteligenciji, razvoju autonomnog oružja, postupanju s teroristima, nezakonitim uhićenjima, ženskim slobodama, spolnom zlostavljanju te genitalnom sakaćenju žena.

Zasjedanja komiteta i vijeća izrazito su zahtjevna, ali kakvi bismo mi bili PPG-ovci da se nismo angažirali i ponosno obranili boje naše škole. Iako smo veterani ove konferencije, mnogo smo naučili o javnom nastupu, diplomaciji i suradnji na međunarodnoj razini.

Uz veliki uspjeh na samoj konferenciji, nismo mogli propustiti priliku za razgledavanje Bostona i otkrivanje njegovih čari. Tako smo posjetili čuveni Museum of Fine Arts i iz prve ruke pogledali neke od najreprezentativnijih djela iz njihove impozantne zbirke.

U sklopu naše američke turneje posjetili smo i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Washingtonu, u kojem su nas toplo dočekali i poželjeli nam sreću na debati. Razgledavanje Washingtona turističkim autobusom približilo nam je mnoga mjesta koja redovito gledamo u medijima ili na velikom platnu: Pentagon, Bijelu kuću, Memorijalni centar dr. Martina Luthera Kinga te čuveni spomenik Abrahamu Lincolnu.

HMUN 2018.

Krajem prvog mjeseca vratili smo se devetog uzastopnog sudjelovanja na najprestižnijoj svjetskoj simulacijskoj debati – Harvard Model UN-u, u organizaciji studenata s čuvenog Sveučilišta Harvard. Makar smo već pravi HMUN veterani, ova godina bila je najposebnija do sad iz više razloga.

Prvi put smo,umjesto u dosadašnjem Ekonomskom i socijalnom vijeću ili Glavnoj skupštini, sudjelovali u tzv. Specialized agencies.  Razlika između komiteta unutar SA i ostalih je ta da se komiteti znaju baviti temama iz prošlosti  (rekonstrukcijama poznatih i manje poznatih domaćih i međunarodnih kriza), kao i krizama koje se još nisu ni dogodile, a mogu biti čak i sto godina u budućnosti.

Budući da su ti komiteti puno manji od uobičajenih, na HMUN 2018. išao je samo jedan učenik, Adrijan Majerić iz 2. razreda, u pratnji prof. Maje Breitenfeld. Njegov zadatak bio je “glumiti” ministra poljoprivrede Orvilleja Freemana u kabinetu predsjednika Lyndona B. Johnsona 1963. godine. Orville Freeman je značajan jer je prvi uveo kupone za hranu i aktivno se uključio u pomoć siromašnima u SAD-u šezdesetih godina. Raspravljali su o raznim inicijativama unutar SAD-a u tom periodu i kako je funkcionirala diplomacija u doba Hladnog rata.
Adrijan se marljivo pripremao mjesecima, a na samim sjednicama komiteta ubrzo se nametnuo kao jedan od najboljih delegata. Zbog toga je i na završnoj svečanosti dobio priznanje za jednog od najboljih delegata u komitetu, tzv. mention. Budući da se svega troje delegata po svakome komitetu spomene na svečanosti, a ukupno je 3400 delegata sudjelovalo na konferenciji, jako smo ponosni što se našao uz bok najboljim učenicima iz najprestižnijih američkih i europskih srednjih škola.

Prije same konferencije, odlučili smo iskoristiti dva dana za razgledavanje prekrasnog Bostona, tijekom kojeg nas je vrijeme zaista poslužilo. Onu oštru bostonsku zimu koju smo očekivali, zamijenilo je sunce i ugodna temperatura. Ove godine naš boravak u Bostonu ponovno nije obuhvatio Superbowl vikend, stoga je cijelo vrijeme grad vrvio ljudima i marljivim studentima. Nakon obilaska glavnih znamenitosti poput Stare i Nove zgrade parlamenta, Boston Common parka, Beacon Hill naselja, najstarije kuće i crkve u Bostonu, Bostonske javne knjižnice, USS Constitution ratnog broda, Fenuil Halla, King’s Chapel, Gradske vijećnice i ostalih , našli smo vremena i za dva odlična muzeja: interaktivni muzej o Bostonskoj čajanci, jednom od najznačajnijih događaja u ranijoj povijesti SAD-a te Boston Museum of Fine Arts, jedan od najboljih muzeja na istočnoj obali.

Posjetili smo i kampus MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), sjedišta Bostonskog simfonijskog orkestra i poznatog glazbenog fakulteta Berkleeja, kao i zgradu YMCA.

HMUN 2017.

Na našoj osmoj konferenciji predstavljali smo Češku u sklopu Ekonomskog i socijalnog vijeća. Leonarda Katarina Vrban i Bruno Telen (2.r) rješavali su problem prodaje djece i lošeg postupanja prema duševnim bolesnicima u sklopu Vijeća za ljudska prava (UNHRC). Lelja Vitezica i Tea Bojanić (4.r) bile su dio Vijeća za kontrolu opojnih droga (Commision of Narcotic Drugs) unutar kojeg su raspravljale kako suzbiti nezakonito korištenje opojnih sredstava te pranje novca. Kristina Ivančić (4.r) predstavljala je UN Office of Outer Space Affairs koji se bavio temom sigurnosti i naoružavanju, kao i zbrinjavanju te čišćenju Svemira od ostataka svemirskih letjelica i satelita. Jurica Janžeković i Bruno Kecman (4.r) u sklopu Međunarodne agencije za atomsku energiju ( International Atomic Energy Agency) diskutirali su o etničkim i vjerskim napetostima u novonastalim državama. Nije potrebno ni naglasiti koliko smo bili oduševljeni ovim zanimljivim temama i zahvalni na prilici da što više naučimo o relevantnim i aktualnim problemima u današnjem svijetu i kroz zajedničku suradnju osmislimo mjere pomoću kojih se ti problemi mogu barem djelomično riješiti.

HMUN 2016.

Na našu sedmu uzastopnu konferenciju 2016. išli smo kao predstavnici Italije u sklopu Ekonomskog i socijalnog vijeća.
Karla Ruškovec i Mia Mirković (2.r) imale su zadatak istražiti stigmu vezanu uz mentalne bolesti i brigu za kronične bolesnike u zemljama u razvoju, u sklopu Komisije za socijalni razvoj. Mateja Matjačić (2.r) i Katarina Trojnar (4.r) ove godine su, kao dio Vijeća za ljudska prava UN-a, raspravljale o primjerima institucionaliziranog rasizma te problemima u javnom pravobraniteljstvu s kojima se suočavaju zemlje u razvoju. Karlo Markanović i Ivan Trojnar (2.r) bili su dio Međunarodne agencije za atomsku energiju, gdje su se bavili temom nuklearnog terorizma, kao i međunarodnim pristupom nuklearnom gorivnom ciklusu. Laura Soldo i Mia Sara Bertović (3.r) bile su članice posebnog saziva Komisije za izgradnju mira, unutar koje su raspravljale o etničkim i vjerskim napetostima u novonastalim državama.
Prije same konferencije, odlučili smo iskoristiti dva dana za razgledavanje prekrasnog Bostona, tijekom kojeg nas je vrijeme zaista poslužilo. Onu oštru bostonsku zimu koju smo očekivali, zamijenilo je sunce i ugodna temperatura. Ove godine po prvi put naš boravak u Bostonu nije obuhvatio Superbowl vikend, stoga je cijelo vrijeme grad vrvio ljudima i marljivim studentima. Nakon obilaska glavnih znamenitosti poput Stare i Nove zgrade parlamenta, Boston Common parka, Beacon Hill naselja, najstarije kuće i crkve u Bostonu, Bostonske javne knjižnice, USS Constitution ratnog broda, Fenuil Hall-a, King’s Chapel, Gradske vijećnice i ostalih , učenici su našli vremena i za dva odlična muzeja: interaktivni muzej o Bostonskoj čajanci, jednom od najznačajnijih događaja u ranijoj povijesti SAD-a, te Boston Museum of Fine Arts, jedan od najboljih muzeja na istočnoj obali, koji se od ove zime može pohvaliti i primjerkom slike Fride Kahlo.
Posjetili smo i kampus MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), sjedišta Bostonskog simfonijskog orkestra i poznatog glazbenog fakulteta Berkleeja, kao i zgradu YMCA, pred kojom smo susreli CEO-a firme, koji se oduševio našim učenicima, a nije propustio priliku ni uslikati se s nama.
Prvog dana konferencije, tijekom registracije, jako nas je razveselio doček harvardskih studenata koji su se posebno zanimali za Hrvatsku jer studiraju političke znanosti i puno znaju o Hrvatskoj, te kad nas je studentica čiji roditelji su porijeklom iz Hrvatske dočekala s: „Dobrodošli!“.
Bilo nam je prekrasno i na razgledu Harvard kampusa, a posebno nam je imponirao student-vodič, koji je uz sve moguće obaveze našao vremena da nam na izrazito zanimljiv i sistematičan način ispriča o povijesti i utemeljenju fakulteta, najznačajnijim zgradama, studentskom životu, ponudi kolegija i proceduri upisa, kao i brojne anegdote po kojima je Harvard poznat. Studenti nas uvijek iznenade svojim velikim znanjem, ali vrlo skromnim i pristojnim izgledom i ponašanjem.
Sama zasjedanja komiteta bila su zahtjevna no mnogo su nas naučila o javnom nastupu, kompromisu i diplomaciji te uvažavanju drugih. Nije potrebno ni naglasiti koliko smo bili oduševljeni zanimljivim temama i zahvalni na prilici da što više naučimo o relevantnim i aktualnim problemima u današnjem svijetu i kroz zajedničku suradnju osmislimo mjere pomoću kojih se ti problemi mogu barem djelomično riješiti.
U Zagreb smo se vratili umorni, no puni novih znanja i motivacije da i dalje ulažemo u sebe i prenesemo stečene vještine na druge. Na mladima svijet ostaje!

HMUN 2015.

Naš ovogodišnji put u New York i Boston na Harvard Model UN bio je zaista prekrasan i nezaboravan. Čak je i povijesna oluja Juno New Yorku podarila posebnu čar jer ga je zavila u snježnu bjelinu i gotovo posve lišila poznatih prometnih gužvi. Od prve noći obasjane zapanjujućim svjetlima Times Squarea, na kojem smo se družili s Batmanom, panoramskih razgleda grada i divljenja njegovom posebno lijepom skylineu, posjeta zbirci Frick i Metropolitan muzeju i mnogim drugim znamenitostima grada, do šetnje Wall Streetom i obilaska Ground Zeroa, mjesta na kojem su nekoć stajali poznati blizanci Svjetskog trgovačkog centra, naši učenici odlično su iskoristili ono malo dana što smo imali u gradu. Kruna, a naposljetku i svrha našeg odlaska u ovu svjetsku metropolu bila je posjeta Hrvatskoj misiji pri UN-u i samim Ujedinjenim narodima, gdje smo imali veliku čast provesti vrijeme s gospodinom veleposlanikom Vladimirom Drobnjakom, stalnim predstavnikom Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima. Gospodin Drobnjak ispričao nam je mnogo korisnih podataka o radu Ujedinjenih naroda i pojedinih tijela, te posebno naglasio važnost učenja više od jednog stranog jezika jer jezici otvaraju vrata mnogim poslovima. Ova nas je posjeta inspirirala da što kvalitetnije zastupamo svoje komitete na konferenciji!

Nakon New Yorka, uputili smo se u Boston na naš šesti uzastopni Harvard Model UN. Nakon registracije za konferenciju, odlučili smo iskoristiti slobodno vrijeme za razgled nekih od najvećih ljepota i atrakcija u Bostonu. Neizostavan je bio glasoviti Boston Museum of Fine Arts, koji je jedan od najpoznatijih muzeja u SAD-u. Zatim smo prisustvovali treningu za delegate i svečanosti otvaranja HMUN-a 2015, nakon kojeg su uslijedili prvi sastanci s komitetima. Sljedeće jutro otišli smo na već tradicionalno razgledavanje Harvard kampusa uz stručno vodstvo simpatične studentice, nakon kojeg smo se uputili na sajam ljetnih škola i stipendija. Nakon marljivih i konstruktivnih zasjedanja komiteta, učenici su se nagradili skupnim odlaskom u kino i tortom u poznatom Cheesecake Factoryju.

I ove godine sudjelovali smo u relevantnim i zanimljivim komitetima kao delegacija Kneževine Monako. Martin Milić i Berne Markek bili su dio Odbora za razoružanje i međunarodnu sigurnost na kojem su raspravljali o nacionalnom suverenitetu i pravu progona, te nuklearnom oružju i geopolitici u Južnoj Aziji. Lana Rafaela Cindrić bila je dio Gospodarskog i financijskog odbora koji se bavio korištenjem gospodarskih sankcija kao sredstvom političke prisile, kao i problemom nacionalne gospodarske nejednakosti.Šima Kincl i Maya in der Mühlen sudjelovale su u Socijalnom, humantarnom i kulturnom odborom, u sklopu kojeg su diskutirale o izbjeglicama na moru i gladi u subsaharskoj Africi. Franco Novak Perjanec bio je član Odbora za specijalna politička pitanja i dekolonizaciju na kojem je raspravljao o budućnosti Kube, te kretanju i migraciji unutar integriranih regija. Laura Meštrović bila je članica Pravnog odbora, koji se bavio temama međunarodnog terorizma i međunarodnih voda. Mia Mamić je u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije govorila o problemima zaraznih bolesti i sekvenciranju genoma. Nika Smolković Slivarić sudjelovala je na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvitku, gdje se bavila reevaluacijom milenijskih razvojnih ciljeva za Male otočne države, kao i problemom njihovog golemog i neodrživog vanjskog duga. Monika Bašić diskutirala je o emancipaciji žena u sklopu Svjetske konferencije o ženama.

Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, no i velik osjećaj zajedništva i postignuća nakon uspješno izglasane rezolucije približile su nam svijet diplomacije i aktualna zbivanja. Sigurni smo da će i sljedeća HMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će nam ostati u sjećanju!

HMUN 2014.

Ovogodišnja Harvard Model United Nations konferencija bila posebna iz dva razloga. Osim što smo ponovno imali veliku čast sudjelovati na ovoj prestižnoj u Bostonu, ove godine smo proslavili i peti uzastopni odlazak na HMUN.

PPG delegaciju ove su godine sačinjavale učenice Iva Delić, Sara Djurić, Mirjana Houra, Neda Sindik, Anja Antea Sokač i Paola Šneller. Teme na 61. Harvard Model United Nations konferenciji bile su, kao i svaki put do sada, raznovrsne, aktualne i iscrpne.

Naše delegatkinje zastupale su Kanadu u Ekonomskom i socijalnom vijeću, unutar koje su bile raspodijeljene u tri komiteta. Kao zastupnice Kanade, Iva Delić i Anja Antea Sokač sudjelovale su u Komisiji za sprečavanje kriminala i kazneno pravosuđe, gdje su raspravljale o kaznenoj odgovornosti maloljetnih prijestupnika i izvansudskim mjerama kažnjavanja.

Sara Djurić i Paola Šneller rješavale su probleme maloljetnih nevjesti i dječjeg rada u sklopu UNICEF-a, dok su Mirjana Houra i Neda Sindik sudjelovale u Komisiji za opojne droge, gdje su govorile o opasnoj suradnji između kriminalnih i terorističkih organizacija, te usklađivanju zdravstvenih poticaja s kaznenim mjerama protiv zlouporabe droga.

Zajednički trud i rad kroz četiri dana debatiranja polučili su konstruktivne rezultate, čime se pokazalo da i mladi ljudi kroz slogu i suradnju mogu učiniti svijet boljim mjestom.

Naše su se delegatkinje u pratnji mentorica, prof. Maje Breitenfeld i prof. Dore Vrdoljak, imale priliku upoznati s ljepotama Bostona i njegovom šarolikom i značajnom kulturno-političkom poviješću.

Nakon obilaska glavnih povijesnih znamenitosti poput Stare i Nove zgrade parlamenta, Boston Common parka, Beacon Hill naselja, najstarije kuće i crkve u Bostonu, Bostonske javne knjižnice, USS Constitution ratnog broda, Fenuil Hall-a, King’s Chapel, Gradske vijećnice i ostalih , učenice su posjetile interaktivni muzej o Bostonskoj čajanci, jednom od najznačajnijih događaja u ranijoj povijesti SAD-a.

Isto tako su obišle i glasoviti Museum of Fine Arts, s jednom od najboljih umjetničkih zbirki u zemlji. Zadovoljni napretkom i uspjehom na još jednom HMUN konferenciji, nadamo se da će sljedeća biti još uspješnija za naše učenike i da će nam delegacija biti što veća.

Svi se dosadašnji PPG delegati slažu da im je sudjelovanje na HMUN konferencijama otvorilo oči, proširilo vidike, oplemenilo ih i ispunilo divljenjem, te brigom za budućnost svijeta i povećanom svijesti o mnogim problemima koje zemlje i organizacije zajedničkim trudom iz dana u dan pokušavaju riješiti.

HMUN 2013.

Imali smo neizmjernu čast četvrtu godinu za redom sudjelovati na prestižnoj Harvard Model UN konferenciji u Bostonu od 29. siječnja do 5. veljače 2013. godine. Harvard Model United Nations godišnja je konferencija 3000 učenika i studenata iz četrdesetak zemalja koju vode studenti sveučilišta Harvard. Sudionici time dobivaju jedinstvenu priliku učiti se izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, te dijeliti stavove, iskustva i dojmove sa vršnjacima iz cijeloga svijeta. PPG delegaciju ove su godine sačinjavale učenice Ana Blekić, Nika Bulić, Dora Delić, Klara Raškaj i Katarina Jakšić, te prof. Maja Breitenfeld. Budući da je ove godine Harvard Model UN slavio 60. godišnjicu postojanja, nismo imali sumnje da će i sama konferencija biti posebno zanimljiva, poučna i zahtjevna. Naših pet delegata čekao je težak zadatak: detaljno proučiti dodijeljene materijale, pravila i osnove formalne debate i konferencijske procedure te argumentirano i objektivno zastupati stavove svojih organizacija u različitim komitetima.

Teme su, kao i svaki put do sada, bile raznovrsne, aktualne i iscrpne. Ana Blekić je zastupala ne-vladinu organizaciju Global Forum for Health Research u sklopu komiteta Commission on Science and Technology for Development, gdje se raspravljalo o poboljšanju uvjeta liječenja tumora u zemljama u razvoju, kao i etičkim izazovima terapije matičnim stanicama. Nika Bulić je sudjelovala u komitetu United Nation Human Rights Council na kojem se raspravljalo o pravima LGBT zajednice i fizičkom kažnjavanju učenika u školana, zastupajući nevladinu organizaciju Save the Children. Dora Delić bila je zastupnica Refugees International na komitetu United Nations High Commissioner for Refugees, na kojem se raspravljalo o statusu izbjeglica iz Sjeverne Koreje i žrtvama militantnog fundamntalističkog pokreta LRA (Lord’s Resistance Army) u Africi. Klara Raškaj bila je predstavnica Partners in Health u sklopu World Health Organization, a Katarina Jakšić je riješavala probleme dostupnosti pitke vode kao član American Association for the Advancement of Science.

Naša delegacija imala je u nekoliko navrata priliku upoznati i prelijepi Boston i uživati u njegovim znamenitostima, značaju i povijesno-kulturološkom nasljeđu. Zadovoljni napretkom i uspjehom na još jednom HMUN konferenciji, nadamo se da će sljedeća biti još uspješnija za naše učenike i da će nam delegacija biti što veća. Svi se dosadašnji PPG delegati slažu da im je sudjelovanje na HMUN konferencijama otvorilo oči, proširilo vidike, oplemenilo ih i ispunilo divljenjem, te brigom za budućnost svijeta i povećanom svijesti o mnogim problemima koje zemlje i organizacije zajedničkim trudom iz dana u dan pokušavaju riješiti.

Dora, Klara, Nika, Ana, Katarina

HMUN 2012.

Osim razgledavanja grada, shoppinga i puno brze hrane, od četvrtka do nedjelje smo prisustvovali komitetima. Svi smo bili dio NGO komiteta, s time da je svatko predstavljao vlastitu organizaciju. Mirjana je predstavljala The Brookings Institution, Nikola je predstavljao Caritas Internationalis, Davor je predstavljao The Heritage Foundation, Ozana je predstavljala Catholic International Education Office, a ja sam predstavljala EarthJustice. NGO je kratica za Non-Governmental Organization, što u prijevodu znači „ne-vladina organizacija“.

Can Soylu, voditelj NGO komiteta, nas je sve smjestio u različite komitete kako bi naša organizacija mogla pridonijeti rješavanju problema kojim se taj komitet bavi, npr. ja sam bila u komitetu koji se zvao „Futuristic General Assembly 2020“, a tema o kojoj smo raspravljali bili su načini na koji čovjek utječe na promjenu klime i genetski modificirana hrana. Sudionici su bile države, a svaku državu je predstavljao jedan ili dva delegata. Kao goste smo imali predstavnike velike multinacionalne kompanije koja kontrolira poljoprivrednike u SAD-u, a kao gost nam je čak i došao suvlasnik poznate internet stranice „WikiLeaks“.

Ozana i Nikola su bili u komitetu „High Commission for Refugees“, a Mirjana i Davor su bili u „World Trade Organization-u“.

U samom NGO komitetu je bilo oko 40 predstavnika organizacija. Otprilike pola sata prije kraja komiteta koji nam je bio dodijeljen, svi smo se morali vratiti na naš NGO komitet i izvijestiti voditelja o događajima na komitetu i našem vlastitom sudjelovanju u komitetu. Već prvi dan konferencije, svi smo svoju organizaciju morali predstaviti dodijeljenom komitetu i objasniti ciljeve koje pokušavamo postići te kako možemo pridonijeti problemu kojim se taj komitet bavi. Bilo je malo treme, ali uspjeli smo se nekako snaći i za nagradu nas je naša draga profesorica vodila u The Cheesecake Factory! Uz toliko puno vrsta kolača od sira, bilo je jako teško odabrati što ćemo jesti. No, na kraju je svatko odabrao što želi, a fini kolači od sira bili su vrlo zasitni.

Same konferencije su se održavale u prostorijama u samom hotelu, a veličina prostorije je ovisila o veličini komiteta, ali komiteti Generalne skupštine bili su znatno veći od ostalih. Na početku komiteta, bili bismo prozivani i morali bismo potvrditi svoju prisutnost. Slijedilo je glasovanje o temama o kojima želimo raspravljati, a zatim bismo održavali govore na izabranu temu, prijedlagali zakone, debatirali o njima i mijenjali ih. Formirale su se koalicije i razna udruženja država koje vjeruju u zajedničko rješavanje problema.

Sve u svemu, ovo je bilo jedno divno iskustvo i jedva čekam da sljedeće godine još bolje zastupam državu ili organizaciju koja će mi biti dodijeljena. Nadam se da ćemo još bolje upoznati Boston, sprijateljiti se s još više ljudi i jednako se dobro zabaviti! No jedno je sigurno: sljedeći put će biti puno manje treme, puno više sigurnosti i neka poznata lica na samoj konferenciji. See you Boston! :)

HMUN 2011.

Vratili smo se iz Bostona, umorni ali i jako sretni i ponosni! Nakon dugog i napornog puta, sletili smo u snježni Boston. Odmah sljedeće jutro registrirali smo se i otišli u obilazak kvarta oko hotela (Back Bay), obišli smo YMCA, Symphony Hall (gdje redovito nastupa Boston Symphony Orchestra, jedan od najpoznatijih orkestara na svijetu) i Museum of Fine Arts. Taj muzej jedan je od najuglednijih u SAD-u. Posebno nas se dojmio kat sa egipatskim umjetninama (uz odlično vođenje Eve Borevković), te dio muzeja posvećen Američkoj umjetnosti od Maya i Asteka do danas. Poslije podne bili smo na raznim uvodnim sastancima, a kulminacija dana bilo je svečano otvaranje konferencije, na kojem je Secretary-General (Alexander Barrett) naglasio da mu je posebno drago da sudjeluje i Croatia. Pali smo skoro u nesvijest. Možete si samo zamisliti kako smo bili ponosni i sretni. Od onda nadalje uglavnom smo u transu i totalno euforični.

Navečer su bili komiteti UN Human Rights Councila (Mirjana i Nikola), UN Development Programme (Stella i Mirna) i UN Conference on Trade and Development (Eva i Fran).

Sutradan smo jutro proveli na College Fairu, tzv. Sajmu najpoznatijih američkih fakulteta. Stelli, Evi, Mirni, Mirjani, Franu i Nikoli silno je imponiralo što su ih predstavnici fakulteta nagovarali da apliciraju upravo na njihov fakultet. Podne smo proveli na Harvard kampusu, koji nam je detaljno, kroz šetnju, predstavila Emma, studentica statistike iz Velike Britanije. Posebno nas je šokiralo kad nam je priznala da uz par sati svakodnevnih predavanja mora učiti i pisati zadaće 8 do 10 sati svaki dan! Poslije podne i navečer bili su komiteti i tako svaki dan.

Na konferenciji se posebno istaknula Stella Bezjak koja se redovito javljala za riječ i bila zaslužna za mnoge ideje u završnoj rezoluciji komiteta.

Bilo je jako naporno, ali i inspirativno. Još uvijek hvatamo korak s 6 sati razlike, tako da po noći slabo i malo spavamo, a čekaju nas svakodnevne školske obaveze i priprema otvorenog dana. Sve sto se događalo na Harvard Model United Nations možete pogledati na press.harvardmun.org, HMUN web stranici ili pogledajte slike na PPG web stranici ili na facebook profilu.

Svi delegati rekli su da na godinu idu opet, a javili su se i novi kandidati. :)

HMUN 2010.

Zahvaljujući našoj učenici Leji Lojaničić, stipendistici američke vlade, dobili smo priliku osnovati PPG MUN (Prva privatna gimnazija Model United Nations) i na taj način sudjelovati na konferenciji Harvard Model United Nations (HMUN) u Bostonu od 27. siječnja do 1. veljače 2010. godine.

Harvard Model United Nations godišnja je konferencija 3000 učenika i studenata iz četrdesetak zemalja, a vode ju studenti sa sveučilišta Harvard. Tom prilikom učenici i studenti uče se izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, te svoja iskustva i mišljenja dijele sa studentima iz cijelog svijeta. Ove godine su delegaciju činile Lea Lojaničić, Ika Gugić i prof. Maja Breitenfeld. Tamo su predstavljale svoju školu i Hrvatsku. U sklopu Non Governmental Organizations Lea je zastupala Defence for Children International, a Ika The Carter Center. Svaki dan su prisustvovale nekom od komiteta, a najčešće „International Court of Justice“ i „Special Summit on the Millennium Development Goals“. Zadnji dan konferencije Lea je pred svima održala govor o pravima djece i kako ih poboljšati. Jedno jutro su provele na samom sveučilištu Harvard u društvu studenata s Harvarda koji su se jako su trudili nagovoriti ih da tamo i studiraju. Osim što su naše učenice puno toga naučile, te upoznale zanimljive i simpatične vršnjake, dobro su se i zabavile. Unatoč hladnom vremenu Boston je bio prekrasan. S obzirom na reakcije učenika nakon povratka, čini se da ćemo na godinu ići s puno većom delegacijom!

2023-03-02T11:15:22+01:00
Go to Top