Nakon obilaska Američkog veleposlanstva i predavanja izraelske diplomatkinje, nastavljamo s ovogodišnjom serijom predavanja stranih diplomata, preko kojih upoznajemo učenike sa stranim zemljama koje nam nisu u neposrednom susjedstvu te izazovima diplomacije i bilateralne suradnje. Imali smo veliko zadovoljstvo ugostiti australskog konzula gosp. Johna Reada i savjetnicu za javnu diplomaciju Dijanu Grahovac, koji su u školi održali zanimljivo predavanje o svojoj zemlji.
Makar su učenici vrlo dobro upoznati s Australijom kroz nastavu geografije i engleskog jezika, saznali smo i mnogo novih zanimljivosti, a učenike je posebno veselilo postavljati pitanja u vezi obrazovanja, životinja, Aboridžina i sl. Gđa Grahovac, kao rođena Hrvatica koja je emigrirala u Australiju i vratila se u Hrvatsku, odlično nam je objasnile razlike u načinu života, mentalitetu i obrazovnom sustavu, a gosp. Read nas je upoznao s poslom diplomata i zadaćama veleposlanstava u svijetu.
Osim što nas Australija sada još i više privlači kao turističko odredište, brojni učenici sigurno razmišljaju o njoj i kao potencijalnoj zemlji za studij ili stipendiju. Veselimo se i skorašnjim predavanju brazilskog diplomata!