U sklopu nastave etike razgovarali smo o udomljenju pasa. U goste su nam došle novinarka i volonterka udruge Indigo Antonela Aračić te radijska voditeljica, novinarka i spisateljica Nina Slišković Goleš. S nama su podijelile svoja iskustva pružanja doma psima kojima nitko nije htio dati šansu. Dotakli smo se teme odgovornog vlasništva, raspravljali smo o svemu što je potrebno pružiti psima osim krova nad glavom – jer su oni članovi obitelji, a više smo puta naglasili kako životinje nisu božićni pokloni, nego živa bića koja zaslužuju našu ljubav, pažnju i brigu.

Neki od nas su podijelili svoje priče o udomljavanju pasa ili pak kako je izgledao naš život s kućnim ljubimcima. Složili smo se kako su ulice prepune odbačenih životinja te da je neodgovorno kupovati ljubimce od izrabljivača koji ih nemilosrdno razmnožavaju i nimalo se ne brinu o njihovoj dobrobiti. Vodili smo raspravu o vječnom pitanju: je li prikladno “držati” psa u stanu ili kući? Naše su sugovornice bile jasne: stan nije nimalo premalen za psa, kao što ni dvorište nije dovoljno za život čovjekovog najboljeg prijatelja. Svaki pas zahtjeva šetanje, rastrčavanje, igru i radne zadatke kako bi bio sretan, zdrav i veseo. Na kraju, svi smo se složili da je držanje psa na lancu ili zatvorenog u dvorištu bez imalo igre i šetnje – zlostavljanje.

Dajte priliku nekome koga su svi ostali zaobišli – nemojte gledati samo očima. I ne zaboravite, petarde su izrazito opasne za naše malene četveronožne prijatelje. Nemojte ih bacati!