Kao i svako ljeto, nakon kraja nastavne godine ponudit ćemo učenicima ljetne radionice. One će se održati uz minimalno četiri prijavljena učenika od 23. lipnja do 8. srpnja, a zainteresirani se đaci trebaju javiti razrednici do 20. lipnja.

Financijska pismenost (27. 6. –  1. 7., prof. Zoran Maljevac)

Financijska pismenost mladih postaje sve važnija zbog dinamičkih, globalno povezanih i složenih financijskih sustava. Radionica financijske pismenosti omogućuje učenicima unaprjeđivanje i razumijevanje financijskih proizvoda i pojmova te razvijanje sposobnosti kojima će poboljšati svoju financijsku odgovornost- to znači biti svjestan financijskih rizika i mogućnosti, prikupiti potrebne informacije te donositi odluke o izboru financijskih usluga po mjeri osobnih potreba.

Čitanje kratkih priča (28. 6. – 1. 7., po dva školska sata od 10 do 11.30 sati, prof. Maja Vrkić)

Na ljetnoj radionici čitanja kratkih priča cilj je prije svega odvojiti vrijeme za čitanje i uživanje u njemu. Svakako ne treba smetnuti s uma da je velik dio užitka upravo u kritičkom razmišljanju i analizi čime ćemo se također pozabaviti. Analizirajući priču sasvim ćemo sigurno otkriti ponešto i o nama samima. :)

Likovna grupa (23. 6., 28. 6., 30. 6. te 5. 7., prof. Maja Marović)

Nakon prošlogodišnje ljetne radionice s raznolikim temama i tehnikama, ove smo se godine odlučili na tehniku papir-mašea. Na svih pet naših susreta izrađivat ćemo jedno umjetničko djelo zajedničkim kreativnim snagama. Tema djela bit će otkrivena na prvom susretu, a potrebne su nam vaše marljive ruke kako bi to djelo većih dimenzija na kraju dobilo i svoje polikromno ruho. Dođite i iznenadite se! :)

Dramska radionica (4. – 8. 7. po dva školska sata, prof. Renata Kostanjevec)

Ljetna radionica zamišljena je kako bi učenici kroz tjedan dana naučili kako od ideje napisati tekst i režirati predstavu. Na radionici će se raditi vježbe disanja, scenski pokret, dijaloške improvizacije i transformacija  u lik. Polaznici će naučiti nositi se s tremom i strahom od javnog nastupa. Posljednji dan radionice bit će posvećen snimanju kratkih filmova.

Napredna informatika (29. 6., 30 .6., 1. 7. po tri školska sata, prof. Mario Božurić)

Na ljetnoj radionici učenici će upoznati objektno-orijentiran vizualni programski jezik Alice 3. Alice 3 je najnovija verzija programskog jezika Alice s dodatnim naglaskom na objektno orijentiran koncept programiranja. Alice 3 ima novu bogatu galeriju objekata koji će omogućiti učeniku da potakne i razvije svoju kreativnost. Nova galerija izgrađena je na zajedničkoj strukturi klasa koje omogućuju dijeljenje animacija između različitih likova (objekata) istog tipa.

Nakon ljetne radionice učenici će naučiti kako se ulogirati u Alice 3, upoznati razvojno programsko okruženje, kreirati vlastite objekte i animacije te dobiti ORACLE Academy certifikat nakon usvajanja znanja i vještina iz vizualnog objektnog programiranja u programu Alice 3.

Prirodoslovna grupa – radionica terarija (2. – 8. 7., prof. Sara Vodogaz)

Ako ste zainteresirani za uzgajanje biljki, ali nemate prostora za to, terarij za biljke upravo je ono što trebate. Ove mini stolne vrtove zabavno je izrađivati i sjajan su način da ukrasite prostor u kojem boravite. Osim što su ugodni i dekorativni, terarijumi su također jednostavni za njegu i jednostavno su lijepi. Bez obzira tražite li element dekora ili jedinstvenu ideju za poklon, razmislite o izradi biljnog terarija.

Kultura i civilizacija engleskog govornog područja (27. 6. – 1. 7., prof. Ines Popijač)

Svaki dan tematski ćemo obraditi jednu zemlju – SAD, UK, Irsku, Australiju i Novi Zeland te Kanadu. Učit ćemo o povijesti i geografiji, poznatim osobama, praznicima i običajima, hrani, glazbi… Sve to kroz zabavne i kreativne aktivnosti u grupi ili paru. Svaki dan završit ćemo s pjesmom ili pub kvizom. What’s not to like?

Kratki tečaj španjolskog (23. – 24. 6., 30. 6. – 1. 7., po dva školska sata, prof. Dominik Rajačić)

Želite li naučiti pozdraviti i pitati osnovne stvari na španjolskom? Želite li možda razumjeti  fraze koje stalno ponavljaju u Casi de papel ili nekoj drugoj španjolskoj seriji koju gledate? Kratki tečaj španjolskog jezika odlična je prilika da na zabavan i jednostavan način upoznate osnove ovog krasnog jezika. Kroz pet ćemo termina druženja zagrebati površinu španjolskog jezika te upoznati neke od njegovih brojnih ljepota, ali i zabavnih činjenica o njemu.

Veselimo se našem druženju i..¡hasta pronto!

Kulinarska radionica (28. – 30. 6. u 9.00 po tri školska sata, prof. Šime Sušić)

Na kulinarskoj radionici naučit ćemo kako prepoznati svježu ribu, usvojiti tehnike filetiranja ribe, čišćenja sipe i izrade rižota. Pripremat ćemo i suši i proljetne rolice.

Medijska pismenost (28. 6., 30. 6., 4. 7., 6. 7. po dva školska sata, prof. Eva Lokotar Vojnović)

U svijetu lako dostupnih sadržaja i beskonačnog medijskog izbora, u kojem za medije više ne postoje granice, neophodno je podići svjesnost o tome kako oni djeluju. Upravo iz toga razloga se medijska pismenost smatra jednom od ključnih kompetencija 21. stoljeća. Kritičke vještine, poput vještina analiziranja i vrednovanja, nužne su za interpretiranje i razumijevanje medijskih sadržaja, a isto tako je i iskustvo stvaranja sadržaja kao alata za učenje. Na ovaj način bi se povećale bitne kritičke sposobnosti. S obzirom na to da smo neprestano izloženi velikoj količini informacija, upravo nam medijska pismenost omogućava bolje snalaženje i prepoznavanje lažnih vijesti, manipulacija i govora mržnje te odabir kvalitetnog sadržaja i relevantnih, istinitih i provjerenih informacija.

Priča o svjetlosti – čarobna fizika (od 27. 6. do 4. 7. po dva školska sata u 8.50 sati, prof. Julijana Lozar)

Tijekom ljetne radionice iz fizike pod nazivom “Priča o svjetlosti” učenici će interaktivnim i eksperimentalnim pristupom dobiti odgovore na pitanja poput: što nam omogućava da vidimo predmete, vidimo li u mraku, što je svjetlost, vidimo li ju?… Uz to, izmjerit ćemo brzinu svjetlosti pomoću čokolade, konstruirati cameru obscuru, konstruirati i opisati svojstva slike koja nastaje u ravnom i sfernim zrcalima te lećama.