Dejan Nemčić

GEOGRAFIJA

Uz znanje koje stječete na satovima geografije, životna misija mi je i kod svakog učenika razvijati toleranciju, solidarnost, empatiju i prihvaćanje drugačijih.

Moje ime je Dejan Nemčić i dolazim iz malenog grada Garešnice, gdje sam završio osnovnu i srednju školu. U Zagrebu završavam Prirodoslovno-matematički fakultet i nakon toga počinjem raditi kao profesor geografije.

Ljubav prema geografiji rodila se još davno, kad sam bio 5. razred osnovne škole, a za tu ljubav na prvi pogled uvelike je zaslužna i učiteljica koja je odlično predavala na satovima geografije. Na temelju njezinog primjera, za cijeli život sam shvatio da predan i zanimljiv učitelj ima veliku ulogu u životima svojih učenika i da mogu odrediti njihov životni smjer. Taj osjećaj stvara veliku odgovornost našeg posla, zato biti profesor shvaćam odgovornim, časnim i predivnim poslom. Cilj mi je na svakom satu geografije prikazati svijet onakav kakav zbilja jest, kroz sva osjetila: mirisa, njuha i sluha, i pokazati koliko je geografija bitna za svakodnevni život.

Uz znanje koje stječete na satovima geografije, životna misija mi je i kod svakog učenika razvijati toleranciju, solidarnost, empatiju i prihvaćanje drugačijih. Zato osim učenja novih geografskih pojmova mi i humanitarno djelujemo, ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu: od Afrike, do Južne Amerike pa do Jugoistočne Azije. Posebno smo zadnjih godina orijentirani na Afriku, gdje i osobno zadnjih tri ljeta odlazim predavati geografiju u njihove škole, opremati škole i pomagati u poboljšanju obrazovnih mogućnosti. Zato od svojih učenika kad odrastu očekujem da rade velike stvari na svjetskoj razini, da nemaju strah od ničega jer upravo oni imaju priliku da grade jedan ljepši svijet, a nadam se da i znanje i iskustvo koje će steći na satovima geografije će im u tome uvelike pomoći.