Skip links
Trinaesti smo put debatirali na Harvardu PPG prva privatna gimnazija zagreb

Trinaesti smo put debatirali na Harvardu

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti imali su čast 13. godinu sudjelovati na međunarodnoj konferenciji Harvard Model United Nations – najprestižnijoj svjetskoj simulacijskoj debati, u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Harvard, koja se održala od 26. do 29. siječnja u Bostonu.

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 4500 učenika iz 40-ak zemalja koja se održava u Bostonu, SAD, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Harvard pažljivo bira sudionike ove velike debate, a Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku redovito sudjelovati.

Čak 11 PPG delegata debatiralo je unutar odabranih odbora te zastupalo Norvešku i Japan. Norma Marčec i Leon Dunat debatirali su u sklopu Programa UN-a za razvoj, Roko Stojadinović Lozica predstavljao je UN-ov program za okoliš, Filip Bartulović debatirao je u sklopu Posebnog sastanka o globalizaciji, Sara Majerić predstavljala je Svjetsku konferenciju o ženama, Jan Horčićka debatirao je u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, Borna Brosig u sklopu Opće skupštine u budućnosti, Teo Klarić predstavljao je Europsko i socijalno povjerenstvo za Europu, Petar Juričić debatirao je u sklopu Međunarodne agencije za atomsku energiju, Eva Komerički zastupala je Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a Mia Korunić debatira je kao članica Povjerenstva za znanost i tehnologiju. Teme o kojima su debatirali uključuju budućnost globalizacije, nevladine organizacije, globalnu industriju izlova peraja morskih pasa, razvoj i komercijalizaciju genetski modificiranih organizama, budućnost nuklearne sile, istraživanje svemira i mnoge druge.

Naši su se zastupnici mjesecima marljivo pripremali s mentoricama: ravnateljicom Majom Breitenfeld i profesoricom Ines Popijač, učeći o radu Ujedinjenih naroda, prateći aktualne političke i kulturne medijske sadržaje, ali i proučavajući povijesne krize i teme prijepora među zemljama. Prateći duh Ujedinjenih naroda, HMUN konferencija teži njegovanju konstruktivnog foruma za otvoreni dijalog na široku lepezu složenih tema, uključujući međunarodni mir i sigurnost ili gospodarski napredak.

Posljednjih 69 godina HMUN je ujedinio srednjoškolce kao globalne lidere. Oni su suvereno debatirali i oglušili se na svoje razlike, sve s ciljem suradnje i ostvarivanja kompromisa kako bi svijet postao boljim mjestom. Upravo zato tema ovogodišnje konferencije je „Premošćivanje razdora“.

Vještine koje srednjoškolski delegati usvajaju tijekom konferencije uče ih kako diplomatski pristupiti gorućim globalnim pitanjima koja su nekada bila aktualna ili s kojima smo trenutno suočeni kao čovječanstvo. Zastupnici se uče učinkovitom pregovaranju, govorništvu, kritičkom mišljenju i timskom radu. Teme koje obrađuju u odborima pripremaju ih za izazove s kojima je naš planet suočen ili s kojima će se tek susresti, uključujući pandemije, klimatske promjene te mnoga politička pitanja i krize.

Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, ali i velik osjećaj zajedništva i postignuća nakon završene konferencije približile su nam svijet diplomacije i aktualnih zbivanja te još jednom naglasile značaj kritičkog mišljenja među mladima. Upravo je ono jedan od kamena temeljca Prve privatne gimnazije koji s ponosom njegujemo među našim učenicima.

Sigurni smo da će i sljedeća HMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će nam ostati u sjećanju.

Zavirite u našu fotogaleriju.