Jedno od glavnih obilježja Prve privatne gimnazije su putovanja. Tijekom godine organiziramo nastavu na putu, terensku nastavu te fakultativna putovanja, dok treći razred na kraju školske godine ide na maturalno putovanje.

Harvard Model United Nations u Bostonu

Naša škola jedina je u Hrvatskoj i jedna od rijetkih u cijeloj Europi, koja redovito sudjeluje na najprestižnijoj međunarodnoj debatnoj konferenciji koja simulira rad Ujedinjenih naroda Harvard Model United Nations, u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Harvard. Putovanje na ovu debatnu konferenciju u Bostonu rezervirano je svake godine krajem siječnja te je jedinstvena prilika za naše učenike-delegate koji, osim debatnog iskustva, mogu iz prve ruke vidjeti kako žive studenti Sveučilišta Harvard te upoznati srednjoškolce iz zemalja diljem svijeta.

Razmjena učenika

Naša škola sada redovito sudjeluje i na međunarodnoj debatnoj konferenciji Rys MUN u organizaciji prestižne danske gimnazije Rysensteen, s kojom provodimo učeničku razmjenu. Tada, u sklopu projekta Global Citizenship Programme PPG-ovci provedu tjedan dana u gostima kod danskih domaćina, slušaju projektnu nastavu na engleskom i imaju priliku upoznati dansku kulturu i običaje.

Sudjelovali smo i na uglednoj Yale Model United Nations konferenciji, u organizaciji studenata Sveučilišta Yale, a u školskoj godini 2023./2024. sudjelovat ćemo i na Yale Model United Nations Europe konferenciji u Bruxellesu, koja će se održati na proljeće.

Nastava na putu

Svrha nastave na putu je upoznavanje drugih kultura, širenje vidika, znanja, demokracije i kulture. Nastavom na putu nastoji se potaknuti timski i projektni način rada učenika i profesora. Učenici se posebno pripremaju prema zadanim temama, na putovanju drže predavanja koja su pripremili, te rješavaju nastavne listiće koje su za njih pripremili profesori.

Nastava na putu posebno je iskustvo za sve učenike naše škole, ali i profesore. Ovo je najviše izraženo kod učenika prvih razreda koji se na izletu uvijek odlično sprijatelje i zbliže. Naša dosadašnja putovanja uključuju Beč, Bratislavu, Gradišće, Rim, Prag, Toskanu, Salzburg, dvorce Bavarske, Pariz i mnoge druge destinacije.

Pogledajte gdje smo sve bili i što smo sve naučili: Nastava na putu.

Terenska nastava

Terenska nastava osmišljena je za manju skupinu učenika koji pokazuju interes za geografiju i istraživanje na terenu. Do sada, geografske ekipe predvođene profesorom Šimom Sušićem istraživale su naš najizoliraniji i najudaljeniji pučinski otok – Lastovo, nekoliko puta su bili na Rabu te su proučavali ljepote Unija. Na svom putu učenici kombiniraju kajak, treking i bicikl te na taj način upoznaju krajolik iz jedne sasvim drugačije perspektive koja uvelike odstupa od uobičajenog razgledavanje. Spavanje u šatorima, pod vedrim nebom, večeri uz logorsku vatru i istraživanje ljepota naše zemlje čine terensku nastavu pravom pustolovinom.

Fakultativna putovanja

Nije tajna da kao škola jako volimo putovati i ne propuštamo iskoristiti priliku za nove uzbudljive destinacije, ali se jednako tako rado vraćamo onim “starima”. Tijekom školske godine trudimo se dva puta fakultativno otputovati na neku europsku destinaciju. Jednom u jesen,  drugi puta za vrijeme proljetnih praznika. Naša mnogobrojna fakultativna putovanja uključuju Sarajevo, Transilvaniju, Švedsku, Škotsku, Irsku, Poljsku, Mađarsku, Graz, talijanske gradove Milano, Veneciju, Veronu, Padovu, Sirmione, Gardaland te mnoge druge.