Jedno od glavnih obilježja Prve privatne gimnazije su putovanja. Tijekom godine organiziramo nastavu na putu, terensku nastavu te fakultativna putovanja, dok treći razred na kraju školske godine ide na maturalno putovanje.

Nastava na putu

Svrha nastave na putu je upoznavanje drugih kultura, širenje vidika, znanja, demokracije i kulture. Nastavom na putu nastoji se potaknuti timski i projektni način rada učenika i profesora. Učenici se posebno pripremaju prema zadanim temama, na putovanju drže predavanja koja su pripremili, te rješavaju nastavne listiće koje su za njih pripremili profesori.

Nastava na putu posebno je iskustvo za sve učenike naše škole, ali i profesore. Ovo je najviše izraženo kod učenika prvih razreda koji se na izletu uvijek odlično sprijatelje i zbliže. Naša dosadašnja putovanja uključuju Beč, Bratislavu, Gradišće, Rim, Prag, Toskanu, Salzburg, dvorce Bavarske, Pariz i mnoge druge destinacije.

Jednom, kada sve ovo prođe, ponovno ćemo imati nastavu na putu i druga putovanja. Do tada, pogledajte gdje smo sve bili i što smo sve naučili: Nastava na putu.

Terenska nastava

Terenska nastava osmišljena je za manju skupinu učenika koji pokazuju interes za geografiju i istraživanje na terenu. Do sada, geografske ekipe predvođene profesorom Šimom Sušićem istraživale su naš najizoliraniji i najudaljeniji pučinski otok – Lastovo, nekoliko puta su bili na Rabu te su proučavali ljepote Unija. Na svom putu učenici kombiniraju kajak, treking i bicikl te na taj način upoznaju krajolik iz jedne sasvim drugačije perspektive koja uvelike odstupa od uobičajenog razgledavanje. Spavanje u šatorima, pod vedrim nebom, večeri uz logorsku vatru i istraživanje ljepota naše zemlje čine terensku nastavu pravom pustolovinom.

Fakultativna putovanja

Nije tajna da kao škola jako volimo putovati i ne propuštamo iskoristiti priliku za nove uzbudljive destinacije, ali se jednako tako rado vraćamo onim “starima”. Tijekom školske godine trudimo se dva puta fakultativno otputovati na neku europsku destinaciju. Jednom u jesen,  drugi puta za vrijeme proljetnih praznika. Naša mnogobrojna fakultativna putovanja uključuju Sarajevo, Transilvaniju, Švedsku, Škotsku, Irsku, Poljsku, Mađarsku, Graz, talijanske gradove Milano, Veneciju, Veronu, Padovu, Sirmione, Gardaland te mnoge druge.