S ponosom i veseljem pratimo sve uspjehe PPG-ovaca, pa tako i njihove sportske aktivnosti. Odlučili smo predstaviti vam neke od naših učenika i njihove talente “izvan učionice”.

Danas upoznajte Filipa Palića, učenika 1.a razreda koji trenira košarku u klubu Hermes Analitica.

Kojim se sportom baviš i u kojem klubu treniraš?

Bavim se košarkom i treniram u klubu Hermes Analitica. To je prvoligaški klub čiji seniori sudjeluju u Premier ligi, a ja sam član kadetske momčadi koja sudjeluje u prvoj kadetskoj ligi Centar.

Koliko često treniraš? Koji su tvoji najveći sportski uspjesi?

Treniram četiri puta tjedno, a vikendima imam službene utakmice koje se igraju kod nas u dvorani u Laginjinoj ili u gostima.

Što te privuklo tom sportu? Kako i kada si ga počeo trenirati?

Počeo sam trenirati prije pet godina u Školi košarke Cedevita. Prije toga sam igrao nogomet, no kako sam naglo narastao privukla me košarka koju sam prvo igrao na školskom dvorištu. Gledao sam NBA utakmice koje su jako zanimljive i tako se odlučio upisati u Cedevitu.

Kome bi preporučio treniranje košarke?

Moje je mišljenje da košarka može biti zanimljiva podjednako i djevojkama i mladićima, no rijetko vidim djevojke da igraju na igralištima u Zagrebu, uglavnom one igraju odbojku. Kao i u svakom sportu, važno je imati volju i želju za igranjem, a ako još postoji i talent, onda je to sjajna kombinacija.

Što je najbolje što ti se dogodilo zbog tog sporta? 

Puno je dobrih stvari koje mi je košarka donijela. Osjetio sam što znači timski duh i povezanost s igračima, dobro se fizički osjećam, imam kondiciju i čini mi dobro za zdravlje. Osim toga, sport me odmara od svakodnevnih školskih obaveza: tu se potpuno mogu opustiti i rasteretiti glavu od briga.

Koliko ti znači treniranje u tvom klubu?

Jako puno mi znači treniranje košarke, zbog čega ne propuštam treninge, osim kada sam bolestan. Nije mi teško otići na trening ni kada sam jako umoran. Sprijateljio sam se s nekim igračima s kojima poslije treninga odem do grada, na pizzu i sl. Često se događaju smiješne situacije na treninzima, pogotovo kada netko promaši “zicer”, ali kada se to dogodi na utakmicama onda se oko toga uzrujavamo.

Hoćeš li se nastaviti baviti tim sportom?

Košarkom se planiram baviti i u budućnosti, nadam se da ću igrati za juniorsku momčad, a za dalje ćemo vidjeti :)