Skip links
Interdisciplinarni dan: proučavali smo bonton nekad i danas PPG prva privatna gimnazija zagreb

Interdisciplinarni dan: proučavali smo bonton nekad i danas

Interdisciplinarni dani u PPG-u prava su prilika za učenje kroz radionice, kvizove i diskusije. Tada učenici zadanoj temi pristupaju na kreativan način, a lakše i brže usvajaju nova znanja jer informacije povezuju iz nekoliko različitih pogleda: sa strane društvenih te prirodoslovnih predmeta.

Ovog puta tema našeg interdisciplinarnog dana bio je bonton. Učenici su na satu hrvatskog jezika s profesoricama Renatom Kostanevec i Majom Vrkić imali priliku saznati sve o pravilima lijepog ponašanja koja su bila uvriježena nekada i usporediti ih s današnjim bontonom. Čak su i neke savjete dobili od omiljenog gospona Fulira iz filma “Tko pjeva zlo ne misli”. Podijeljeni u grupe (cure protiv dečkiju), natjecali su se u poznavanju modernog i starog bontona. Momci su pobijedili za dlaku i osvojili slatku nagradu. Bilo je pohvalno vidjeti da su odlučili podijeliti svoje nagrade s protivničkom ekipom!

Na kraju sata hrvatskog jezika sami su stvorili svoj bonton za Instagram, u kojem su dali prijedloge kako bi se dečki, tj. cure trebali ponašati na ovoj društvenoj mreži.

Ispijanje čaja datira daleko u prošlost, ne samo kao omiljeni način opuštanja i druženja prijatelja, nego i kao pravi mali ritual. Udruženi u sat povijesti i engleskog jezika, prof. Ines Popijač i prof. Zoran Kantolić učenicima su predstavili engleski običaj ispijanja čaja uz karakteristične zalogaje, ali s naglaskom na pravila lijepog ponašanja. Učenici su zamislili da su na čajanci s engleskog kraljicom te su riješili kviz s pitanjima o poznavanju običaja ispijanja čaja i lijepih manira. Pobjednici su dobili, naravno, engleski čaj i kekse!

Iako PPG-ovci rasturaju u njemačkom i talijanskom, na udruženom satu prof. Željke Kurečić i prof. Lee Hlad naučili su nešto više o sporazumijevanju bez riječi u ovim zemljama, gestama. Živopisni Talijani pravi su majstori u govoru tijelom!

Osim kviza u kojem su učenici trebali pogoditi za koju je od tih dviju zemlja karakteristična neka gesta, učenici su sami iscenirali posjet restoranu u kojem su trebali voditi razgovor pretežno gestama, i to kao Talijani i Nijemci.

Više o pravilima lijepog ponašanja u poslovnom okruženju, muzeju, banci, kazalištu, kinu i restoranu učenici su saznali na satu prof. likovne umjetnosti Maje Marović te prof. sociologije Zorana Maljevca. Podijeljeni u grupe, osmislili su skeč u kojem su prikazali neka od pravila bontona u zadanoj situaciji, npr. na razgovoru za posao ili u banci.

Za kraj živopisnog sata prof. Marović i Maljevac odglumili su scene pristojnog ili vrlo nepristojnog ponašanja u restoranu, a učenici su pogađali što je prihvatljivo ponašanje ili zbog čega bi ih netko mogao držati nepristojnima.

Zavirite u našu fotogaleriju.