Skip links

Obilježili smo Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Pod vodstvom naših profesorica hrvatskog jezika obilježili smo Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Zasukali smo rukave i pokušali rekreirati naše staro pismo. Napisali smo sva naša imena iz razreda glagoljicom. Možete li pogoditi koja su točno?

Zašto baš 22. veljače?

Hrvatski sabor proglasio je 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva jer je tog datuma 1483. godine tiskana prva knjiga na hrvatskome jezik: “Misal po zakonu rimskoga dvora”, prvi misal u Europi koji nije tiskan latinicom i latinskim jezikom. Ova hrvatska inkunabula tiskana je 28 godina nakon Gutenbergove Biblije i važan je dokaz toga da su Hrvati već u 15. stoljeću bili izrazito društveno, gospodarski i kulturno razvijen narod.

Hrvatska glagoljica, uglatog tipa, poseban je tip glagoljice koja se razvijala od 13. stoljeća na području Hrvatske, tj. na hrvatskom govornom području i upravo se zato smatra hrvatskom. Osim što je glagoljicom tiskana prva hrvatska knjiga i naš najpoznatiji kameni spomenik Bašćanska ploča, to je pismo predstavljeno i na Drugom vatikanskom saboru nakon kojeg su se mise počele služiti i na narodnim jezicima. Zanimljivo je i to da je na glagoljici bio pisan i evanđelistar na koji su pri krunidbi prisezali francuski kraljevi, među kojima i Luj XIV. – Kralj Sunce.

https://ppg.hr/wp-content/uploads/2019/02/IMG_20190228_135626.jpg