Skip links
Posjetili smo 11. Festival prava djece | Prva privatna gimnazija zagreb

Posjetili smo 11. Festival prava djece

Posjetili smo 11. Festival prava djece u sklopu kojeg smo pogledali film “Pewpewpew”. Potresna priča koja na zanimljiv i humorističan način otvara niz pitanja o vrijednostima, samoći i opsjednutosti vanjskim izgledom jako nas se dojmila.
Nakon projekcije imali smo priliku poslušati raspravu odabranih učenika i stručnjaka o vrijednostima koje se promiču na društvenim mrežama, sigurnom ponašanju na internetu i ulozi roditelja u svemu tome. Naime, u našoj zemlji 98 posto mladih ima pristup internetu i dnevno provodi prosječno tri i pol sata na mreži. Gotovo svako treće dijete u odbi između deset i 17 godina komunicira na internetu s osobama koje nikada osobno nisu upoznali. Nakon komunikacije s nepoznatim osobama, jedno od sedmero djece išlo se naći s osobom koju su upoznali online. O svim problemima s kojima se mladi susreću na društvenim mrežama govori i film “PewPewPew”.
U studenome ove godine navršava se 30 godina otkako su Ujedinjeni narodi donijeli Koncenciju o pravima djeteta. To je do danas najšire prihvaćen međunarodni dokument koji predstavlja i obećanje djeci i pravno jamstvo kojiim su se države obvezale štititi prava svakog djeteta. Konvencija štiti pravo djeteta na život, opstanak, zdravlje, socijalnu skrb i obrazovanje, pravo na zaštitu od svih oblika nasilja i iskorištavanja, na slobodu izražavanja, odmor, igru i slobodno vrijeme.