Skip links
Proučavali smo glazbu na prirodoslovnom interdisciplinarnom danu PPG prva privatna gimnazija zagreb

Proučavali smo glazbu na prirodoslovnom interdisciplinarnom danu

Svako polugodište provedemo par dana sudjelujući u zanimljivim radionicama koje povezuju nekoliko predmeta, a sve pod nazivom Interdisciplinarni dan. Tada učenici zadanoj temi pristupaju na kreativan način, a lakše i brže usvajaju nova znanja jer informacije povezuju iz nekoliko različitih pogleda: sa strane društvenih te prirodoslovnih predmeta.

Ovog puta tema našeg interdisciplinarnog dana bila je glazba, a njoj smo pristupili iz kuta prirodnih predmeta: matematike, fizike, kemije i biologije.
Citirajući antičke znanstvenike, matematičari i fizičari pokazali su nam kako je sve zapravo fizika, pa tako i glazba. Točnije, sve prirodne fenomene možemo objasniti kao valove i frekvencije, a na taj način lakše možemo zamisliti tonove koji instrumenti stvaraju. Čini vam se nezamislivim? Graf funkcije je čisti ton – sagledajte ga na taj način!

Usput smo testirali naš sluh kada je profesorica matematike Maja Trpčić na zvučnike pustila cijeli zvučni spektar koji ljudsko uho može čuti (od 20 do 20000 Hz). Samo su neki uspjeli čuti one najviše frekvencije.

Za kraj interdisciplinarnog sata fizike i matematike dobili smo zadatak izraditi vlastite instrumente od staklenih boca i vode. U svaku od boca ulili smo drugačiju količinu vode kako bismo dobili određeni ton, te smo odmjerili svoje glazbene vještine u natjecanju sviranja Zvončića na bocama.

Jeste li se ikada naježili kada ste slušali neku pjesmu? Na satu biologije i kemije profesorice Elma Kerić i Sara Vodogaz saznali smo zašto se to događa. Naime, glazba u našem mozgu pobuđuje određene centre u mozgu, koji zatim luči hormone sreće. Izrađivali smo modele molekula serotonina i dopamina kao božićne ukrase, a sve smo to radili uz podlogu neizbježnim božićnih pjesama, što nam je posebno naglasilo dobru atmosferu u razredima.

Zavirite u našu fotogaleriju.

Foto: Kiara Novak, Helena Braovac