Skip links
Proveli smo tjedan dana s danskim prijateljima iz gimnazije Rysensteen PPG prva privatna gimnazija zagreb

Proveli smo tjedan dana s danskim prijateljima iz gimnazije Rysensteen

Nešto manje od tjedan dana s našim danskim prijateljima iz gimnazije Rysensteen preletjelo je u hipu! Ugostili smo učenike prestižne gimnazije Rysensteen iz centra Kopenhagena u sklopu razmjene učenika i programa Global Citizenship Programme. Posebno nam je drago što su danski kolege upravo nas odabrali za provedbu svog projekta, a ono što je počelo kao privremena razmjena preraslo je u dugotrajnu međunarodnu suradnju.

Tri su prijepodneva danski gimnazijalci slušali nastavu u našoj školi na engleskom jeziku. Prvo je prof. Zoran Maljevac održao uvodno predavanje o hrvatskoj prošlosti, s naglaskom na raspad Jugoslavije, a o pitanju identiteta u eprognanstvu s učenicima je raspravljala prof. Maja Vrkić. Dio projekta učenicima je bio pročitati roman „Ministarstvo boli“ Dubravke Ugrešić, a upravo je on bio polazišna točka razgovora o osjećaju identiteta usred ratnih zbivanja na našim prostorima.

Profesor Šime Sušić danskim je učenicima predstavio Dubrovačku republiku, dok je dubrovačku književnost i Dubrovačke ljetne igre dočarala prof. Vrkić.

Za vrijeme sata geografije prof. Nataše Kauzlarić danski su se učenici pobliže upoznali s našim granicama i glavnim geografskim obilježjima Hrvatske. Posebno im se svidio novi Pelješki most, kojim su svega nekoliko dana poslije putovali do svog odredišta u Dubrovniku. Na satu kemije prof. Sare Vodogaz učenici su vježbali elektrokemiju i izveli par pokusa.

Za kraj nastavnog dana i nakon cijelog dana sjedenja u učionici Rysensteenovci i PPG-ovci su se zaputili u park Maksimir s prof. Ljiljankom Kordić, gdje smo odmjerili snage u igri graničara. Pravi sunčani dan idealan je za nastavu na otvorenom. U maniri pristojnih domaćina prepustili smo im dvostruku pobjedu. Saznali smo da i Danci vole igrati graničara te se njima više svidio naš stil igre koji u odnosu na njihov ima dodatna pravila.

Iako nitko od naših danskih kolega nije učio njemački jezik, vrlo su suvereno vladali znanjem i spretno odgovarali na pitanja u kvizu o njemačkoj kulturi, kojima ih je iznenadila prof. Željka Kurečić.

Za mali izlet izvan škole odabrali smo posjet novim uredima tvrtke Rimac Automobili – tvrtke koja je proizvela najbrže ubrzavajući električni automobil na svijetu i dalje nastavlja probijati granice inovacija. Danas, najnoviji proizvod Rimac Automobila je Nevera, rekordni hperautomobil koji do brzine od 300 km/h dolazi za manje od deset sekundi, a čija maksimalna brzina prelazi 400 km/h!

Po povratku smo posjetili Nacionalni muzej moderne umjetnosti i sudjelovali u kreativno smišljenim radionicama naše prof. Maje Marović te muzejske pedagoginje Iris Poljan. Nakon vodstva izložbe  Postav zbirke 1850. – danas, učenici su se uživjeli u uloge slikara  modela, pokušavajući rekreirati Bukovčevu sliku Gundulićev san. Ova se vježba posebno svidjela našim danskim prijateljima, koji su rekli da im je žao što nemaju likovnu umjetnost u svojoj školi. Nakon što su upoznali i istražili skulpturalnu instalaciju Složenica umjetnika Petra Barišića te spoznali su proces izvedbe, specifičnosti oblikovanja i mogućnosti izražavanja linijski istanjenom masom, uslijedio je kreativni zadatak oblikovanja skulptura iz žice. Provjerite u galeriji kako im je to pošlo za rukom.

Na kraju dana nas je čekala još jedna sportska poslastica: s danskim smo prijateljima gledali nogometnu utakmicu Hrvatska – Danska! Iako smo prepustili pobjedu sjevernjacima u graničaru, to nije bio slučaj s nogometom! Danci su veliki ljubitelji sporta i

Posljednji dan nastave u našoj školi započeli smo predavanjem prof. Elme Kerić na temu pandemija, epidemija i endemija. Nastavili smo pitanjem građanskih prava na satu engleskog jezika prof. Ines Popijač, a zatim nam je u posjetu došao fotograf Zoran Filipović. Danske je kolege zanimalo pitanje etike u ratnoj fotografiji, a fotograf Filipović strpljivo je odgovarao na njihova mnogobrojna pitanja te im približio i povijesna zbivanja u našoj zemlji 1991. godine.

Iako u svom kurikulumu Danci nemaju psihologiju kao obvezni predmet, sa zanimanjem su pratili predavanje našeg školskog psihologa Brune Bencarića o pitanju perceptivnih varki.

Posljednji sat naše učeničke razmjene na engleskom jeziku bio je rezerviran za glazbenu umjetnost. Prof. Mirella Petković učenicima je predstavila Beethovena i njegov opus, nakon čega su učenici obišli središte Zagreba s vodičem i slušali o ratnim zbivanjima nakon Drugog svjetskog rata.

Iako su ovih dana imali puno prilika isprobati tradicionalna hrvatska jela, za zajedničku večeru odlučili smo pripremiti naše najpoznatije autohtone recepte. Bilo je tu svega: purice s mlincima, komiške pogače, dalmatinske i slavonske plate, sarme i punjene paprike, ričeta, salate s hobotnicom mediteranske torte, štrukla i kuglofa… Sve te unesene kalorije, danski i naši učenici potrošili su sljedeće jutro, planinareći Sljemenom.

Još smo se malo podružili i izmjenili dojmove ove kratke, ali događajima bogate učeničke razmjene. S velikim veseljem iščekujemo kraj travnja kada ćemo mi putovati u Kopenhagen i nastaviti suradnju.

Zavirite u našu fotogaleriju.