Imali smo čast jubilarnu, desetu godinu za redom sudjelovati na godišnjoj konferenciji Harvard Model United Nations u Bostonu – najprestižnijoj svjetskoj simulacijskoj debati, koju organiziraju studenti glasovitog Sveučilišta Harvard.

Prestižno sveučilište pažljivo bira sudionike ove velike debatne konferencije, stoga Prva privatna gimnazija s ponosom može reći kako je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe (svega je sedam zemalja) koje imaju priliku sudjelovati.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja konferencije čuli smo govore članova Tajništva i njihovih gostiju – sve mladih aktivista koji kroz različite udruge pokušavaju unijeti pozitivne promjene u svoja okruženja. Uz tako inspirativne riječi, atmosfera je bila idealna za početak zasjedanja.

Ove smo godine predstavljali Bosnu i Hercegovinu u Ekonomsko-socijalnom vijeću, a u sklopu odbora UNHRC, UN Komisije o statusu žena, Komisije za stanovništvo i razvoj i Komisije za znanost i tehnologiju za razvoj. Uspješno smo vodili argumentiranu raspravu o zaštiti osobnih podataka, umjetnoj inteligenciji, razvoju autonomnog oružja, postupanju s teroristima, nezakonitim uhićenjima, ženskim slobodama, spolnom zlostavljanju te genitalnom sakaćenju žena.

Zasjedanja komiteta i vijeća izrazito su zahtjevna, ali kakvi bismo mi bili PPG-ovci da se nismo angažirali i ponosno obranili boje naše škole. Iako smo veterani ove konferencije, mnogo smo naučili o javnom nastupu, diplomaciji i suradnji na međunarodnoj razini.

Uz veliki uspjeh na samoj konferenciji, nismo mogli propustiti priliku za razgledavanje Bostona i otkrivanje njegovih čari. Tako smo posjetili čuveni Museum of Fine Arts i iz prve ruke pogledali neke od najreprezentativnijih djela iz njihove impozantne zbirke.

U sklopu naše američke turneje posjetili smo i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Washingtonu, u kojem su nas toplo dočekali i poželjeli nam sreću na debati. Razgledavanje Washingtona turističkim autobusom približilo nam je mnoga mjesta koja redovito gledamo u medijima ili na velikom platnu: Pentagon, Bijelu kuću, Memorijalni centar dr. Martina Luthera Kinga te čuveni spomenik Abrahamu Lincolnu.