Skip links

Putovanja

Tijekom godine organiziramo posjete konferencijama, nastavu na putu te fakultativna putovanja kao i uspješne razmjene učenika.

Jedno od glavnih obilježja Prve privatne gimnazije su putovanja. Tijekom godine organiziramo nastavu na putu te fakultativna putovanja, dok treći razred na kraju školske godine ide na maturalno putovanje.

Nastava na putu

Svrha nastave na putu je upoznavanje drugih kultura, širenje vidika, znanja, demokracije i kulture. Nastavom na putu nastoji se potaknuti timski i projektni način rada učenika i profesora. Učenici se posebno pripremaju prema zadanim temama, na putovanju drže predavanja koja su pripremili, te rješavaju nastavne listiće koje su za njih pripremili profesori.

Nastava na putu posebno je iskustvo za sve učenike naše škole, ali i profesore. Ona je posebno važna kod učenika prvih razreda koji se na izletu uvijek odlično sprijatelje i zbliže. Naša dosadašnja putovanja uključuju Beč, Bratislavu, Gradišće, Rim, Prag, Toskanu, Salzburg, dvorce Bavarske, Pariz i mnoge druge destinacije.

Pogledajte gdje smo sve bili i što smo sve naučili: Nastava na putu.

Fakultativna putovanja

Nije tajna da kao škola jako volimo putovati i ne propuštamo iskoristiti priliku za nove uzbudljive destinacije, ali se jednako tako rado vraćamo onim „starima”.  Tijekom školske godine trudimo se dva puta fakultativno otputovati na neku europsku destinaciju: jednom u jesen,  drugi puta za vrijeme proljetnih praznika. Naša mnogobrojna fakultativna putovanja odvela su nas u, Italiju, Austriju, Njemačku, Rumunjsku, Poljsku, Mađarsku, BiH, Švedsku, Škotsku, Irsku te u mnoge druge destinacije.

Razmjena učenika

Naša škola redovito sudjeluje u razmjeni učenika s prestižnom gimnazijom Rysensteen iz Kopenhagena, u sklopu projekta Global Citizenship Programme. Tada PPG-ovci provedu tjedan dana u gostima kod danskih domaćina, slušaju projektnu nastavu na engleskom i imaju priliku upoznati dansku kulturu i običaje. Dio naših učenika sudjeluje na međunarodnoj debatnoj konferenciji Rys MUN, na kojoj usavršavaju svoje govorničke i diplomatske vještine.

Svakoga rujna Danci nam uzvrate posjet. Tom prilikom danski učenici odsjedaju u obiteljima naših učenika te slušaju nastavu naših profesora na engleskom jeziku kako bi se, među ostalim, upoznali s hrvatskom kulturom i poviješću. Na kraju svakog posjeta uvijek smo ponosni kako su oduševljeni Zagrebom i Hrvatskom.

Harvard Model United Nations u Bostonu

Naša škola jedina je u Hrvatskoj i jedna od rijetkih u cijeloj Europi koja redovito sudjeluje na najprestižnijoj međunarodnoj debatnoj konferenciji koja simulira rad Ujedinjenih naroda Harvard Model United Nations, u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Harvard. Putovanje na ovu debatnu konferenciju u Bostonu rezervirano je svake godine krajem siječnja te je jedinstvena prilika za naše učenike-delegate koji, osim debatnog iskustva, mogu iz prve ruke vidjeti kako žive studenti Sveučilišta Harvard te upoznati srednjoškolce iz zemalja diljem svijeta.

Yale Model United Nations u SAD-u i Europi

Sudjelujemo i na uglednoj konferenciji Yale Model United Nations, u organizaciji studenata Sveučilišta Yale. Do sada smo debatirali na YMUN u New Havenu te u ožujku sudjelujemo na YMUNE konferenciji u Bruxellesu.

Učenje španjolskog u Caceresu

Naši učenici imaju prilike dodatno učiti španjolski s izvornim govornicima u Španjolskoj, u gradu Caceresu pored Madrida. Tijekom zimskih praznika u veljači oni pohađaju jednotjedni tečaj.

Nije sve po planu i programu

Naše izvannastavne aktivnosti omogućuju učenicima da razviju postojeće i pronađu nove interese, ali i da nauče vrijednosti timskog rada, individualne i grupne odgovornosti, da se razviju fizički i mentalno na načine na koje redovna nastava ne pruža.