Skip links
Suradnja Prve privatne gimnazije s najboljom danskom gimnazijom PPG prva privatna gimnazija zagreb

Suradnja Prve privatne gimnazije s najboljom danskom gimnazijom

Prestižna danska gimnazija Rysensteen ponudila nam je suradnju, koju smo s oduševljenjem prihvatili. Riječ je o učeničkoj razmjeni u sklopu projekta Global Citizenship Programme koju redovito provodimo od 2021. godine. U njoj sudjeluju profesori hrvatskog i engleskog jezika te povijesti. Velika nam je čast jer je Gimnazija Rysensteen, koja se nalazi u centru Kopenhagena, škola s najboljim rezultatima na državnoj maturi u Danskoj.

Cilj našeg projekta Global Citizenship Programme je partnerima predstaviti Hrvatsku kroz ključne događaje iz domaće povijesti, naše kulturno naslijeđe i osnutak hrvatske države te ponuditi im iskustvo nastave u Prvoj privatnoj gimnaziji. Istražujemo sličnosti i različitosti između Hrvatske i Danske i našeg stanovništva, upoznajemo se s pitanjem identitete, učimo o povijesti, geografiji i društvu…

Na proljeće PPG-ovci provedu tjedan dana u gostima kod danskih domaćina, slušaju projektnu nastavu na engleskom i imaju priliku upoznati dansku kulturu i običaje. Dio naših učenika tada sudjeluje na međunarodnoj debatnoj konferenciji Rys MUN, na kojoj usavršavaju svoje govorničke i diplomatske vještine.

Svakoga rujna Danci nam uzvrate posjet. Tom prilikom danski učenici odsjedaju u obiteljima naših učenika te slušaju nastavu naših profesora na engleskom jeziku kako bi se, među ostalim, upoznali s hrvatskom kulturom i poviješću. Na kraju svakog posjeta uvijek smo ponosni kako su oduševljeni Zagrebom i Hrvatskom.

Posebno nam je drago što su danski kolege upravo nas odabrali za provedbu svog projekta, među ostalim i zbog Harvard i Yale Model United Nations međunarodnih programa, a ono što je počelo kao privremena razmjena preraslo je u dugotrajnu međunarodnu suradnju.

Jako smo počašćeni što su u nama prepoznali vrijednog partnera i veselimo se provođenju projekta. Vjerujemo da će to biti neprocjenjivo iskustvo za naše učenike.