Skip links

Često postavljana pitanja

Pregledajte često postavljana pitanja o radu Prve privatne gimnazije i naše odgovore.

Učenici i roditelji biraju Prvu privatnu gimnaziju jer smo kroz 30 godina iskustva razvili vlastitu metodu rada koja omogućava vrhunsko obrazovanje u sredini koja je ugodna i poticajna učenicima, profesorima i roditeljima. Naši su profesori motivirani, znaju prenositi svoje znanje na zanimljiv i interdisciplinaran način.

Našu školu obilježava modularna, blokovska i interdisciplinarna nastava. Njegujemo poticanje kritičkog mišljenja, što se trudimo provoditi na svakom satu, neovisno o kojem je predmetu riječ, a učenike učimo učiti od prvog razreda: s njima prolazimo metode koje im mogu biti od pomoći u obrazovnom procesu te olakšati savladavanje gradiva.

Važna nam je međunarodna suradnja: učenici mogu steći vrijedne certifikate Sveučilišta Cambridge iz poznavanja engleskog jezika (FCE, CAE i CPE), a ujedno pripremamo učenike za polaganje ispita B1, B2 i C1 iz poznavanja njemačkog jezika, u organizaciji Goethe-Instituta.

Posebno smo ponosni na međunarodni projekt: Harvard Model United Nations (simulacija rada Ujedinjenih naroda u organizaciji Harvardskih studenata u Bostonu). Naime, već 13 godina za redom jedina smo škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih u Europi koja redovito uspješno sudjeluje na ovoj najvećoj svjetskoj debati koja simulira rad UN-a.

Sudjelovali smo i na Yale Model United Nations međunarodnoj debatnoj konferenciji u organizaciji studenata Sveučilišta Yale, a ove ćemo školske godine ići na Yale Model United Nations Europe konferenciju, koja će se na proljeće održati u Bruxellesu.

Redovita razmjena učenika u sklopu projekta Global Citizenship Programme s prestižnom danskom gimnazijom Rysensteen iz centra Kopenhagena za naše je učenike pavo bogato iskustvo, a nekolicina ih tom prilikom također može sudjelovati i u međunarodnoj debatnoj konferenciji Rys MUN, u organizaciji gimnazije Rysensteen.

Proveli smo Erasmus+ projekt “Jačanje jezičnih, kulturnih i tradicijskih veza Hrvatske i Španjolske“ sa školom IES Eras de Renueva iz španjolskog Leona te suradnju s makedonskom gimnazijom Algoritam s kojom smo organizirali i proveli online debate na temu chat GPT-ja. 

Postali smo prepoznatljivi i po tome što osim redovne nastave učenici mogu odabrati neke od mnogobrojnih izvannastavnih aktivnosti.

Uz redovitu konzultativnu nastavu i pripreme za maturu koje su organizirane u školi u trećem i četvrtom razredu, svi naši učenici bez problema polažu državnu maturu.

U PPG se mogu upisati učenici koji su završili osnovnu školu s visokim uspjehom te žele steći znanja i vještine koje će im znatno pomoći u formiranju sebe kao osoba, svojih interesa i građenju poslovne karijere.

Kriteriji upisa su testiranje koje se zasniva na ocjenama iz osnovne škole (na prijavu za upis treba donijeti svjedodžbe iz 5., 6. i 7. razreda te fotografiju), razgovoru s ravnateljicom, eseju te testu logičkog zaključivanja kojime mjerimo tvoje sposobnosti povezivanja pojmova, zaključivanja i asocijacija. To nije test predznanja i nema razloga za brigu.

Uz svjedodžbe, na upis treba također donijeti rodni list i domovnicu.

Testom logičkog zaključivanja mjerimo učenikove sposobnosti povezivanja pojmova, zaključivanja i asocijacija. To nije test predznanja i ne treba se brinuti.

PPG se plaća, ali postoji mogućnost stipendiranja dvoje učenika s maksimalnim brojem bodova ili u slučaju postizanja prva tri mjesta na nekom od državnih natjecanja iz znanja ako nisu u financijskoj mogućnosti plaćati školarinu.

Naši učenici nemaju potrebe za instrukcijama jer su profesori na raspolaganju za konzultacije, kako bi im pomogli lakše savladati nastavni program. Od trećeg razreda učenike pripremamo za ispite Državne mature, a također održavamo naprednu nastavu: iz matematike, informatike, stranih jezika te učenike pripremamo za natjecanja.

Osim redovne nastave učenici mogu odabrati neke od mnogobrojnih izvannastavnih aktivnosti, kao što su:

 • Harvard Model United Nations
 • Yale Model United Nations
 • Digitalni marketing
 • Financijska pismenost
 • Humanitarna grupa
 • Geografsko-istraživačka grupa
 • Prirodoslovna grupa
 • Mijenjajmo svijet medijacijom
 • Kreativna grupa
 • Komunikacijske vještine
 • Šahovska grupa
 • Prva pomoć
 • Filmska grupa
 • Pripreme za Goethe certifikate
 • Pripreme za Cambridge ESOL certifikate
 • Short Story Club
 • English Debate Club
 • Debatna grupa
 • Napredna matematika
 • Napredna informatika
 • Napredni španjolski
 • Novinarska grupa
 • Dramska grupa
 • Mindfulness
 • Medijska grupa
 • Školski bend
 • Sudoku

Više o svim izvannastavnim aktivnostima možete pročitati ovdje.

Online nastava je u PPG-u za vrijeme prelaska rada na daljinu bila interaktivna i odvijala se uživo. Našim učenicima željeli smo pružiti više, što smo i uspjeli predavanjima uživo, držeći se rasporeda sati. U svom radu profesori su koristili digitalne platforme i alate poput Google Classrooma, Zoom video poziva i dr.

Pročitajte kako naši učenici i njihovi roditelji ocjenjuju nastavu na daljinu u Prvoj privatnoj gimnaziji.

Od trećeg razreda učenike pripremamo za obvezne ispite Državne mature: omogućen im je po jedan sat priprema iz hrvatskog jezika, engleskog jezika te matematike. Učenici u četvrtom razredu imaju po dva sata priprema za obvezne predmete te pripreme za izborne predmete. Svi učenici uspješno polažu ispite Državne mature, a više od 80 posto učenika upisuje fakultet koji im je prvi izbor. Posebno smo ponosni na naše mentorice koje imaju puno iskustva i uspjeha na pripremama za Državnu maturu.
Učenici mogu donositi svoju užinu, vodu i ručak od kuće ili se odlučiti za catering koji je isti za sve učenike. Individualna dostava hrane nije moguća. U školi je organiziran ručak putem Cateringa Kvatrić ili platforme Lunch.hr. Učenici biraju jedan od pet menija dnevno. Više o prehrani u školi pročitajte ovdje.

Prijave i upisi u Prvu privatnu gimnaziju s pravom javnosti održavaju se preko stranice Upisi.hr. U lipnju birate šest škola, a sustav potom odrađuje rangiranje. Važno je da nas stavite na prvo mjesto i/ili drugo mjesto (opća i/ili jezična gimnazija) jer izabrano mjesto utječe na vaš rang. Uz proces upisa preko stranice Upisi.hr, naša škola provodi i dodatno testiranje. Prije testitranja vode se razgovori sa zainteresiranim učenicima i roditeljima - od početka veljače do lipnja.

Jedno od glavnih obilježja Prve privatne gimnazije su putovanja. Tijekom godine organiziramo nastavu na putu, terensku nastavu te fakultativna putovanja, dok treći razred na kraju školske godine ide na maturalno putovanje.

Svrha nastave na putu je upoznavanje drugih kultura, širenje vidika, znanja, demokracije i kulture. Nastavom na putu nastoji se potaknuti timski i projektni način rada učenika i profesora. Učenici se posebno pripremaju prema zadanim temama, na putovanju drže predavanja koja su pripremili, te rješavaju nastavne listiće koje su za njih pripremili profesori.

Redovito putujemo u Boston (SAD) na najveću međunarodnu debatnu konferenciju koja simulira rad Ujedinjenih naroda - Harvard Model United Nations, u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Harvard. Putovanje na ovu debatnu konferenciju rezervirano je svake godine krajem siječnja te je jedinstvena prilika za naše učenike-delegate koji, osim debatnog iskustva, mogu iz prve ruke vidjeti kako žive studenti Sveučilišta Harvard te upoznati srednjoškolce iz zemalja diljem svijeta. 

Naša škola sada redovito sudjeluje i na međunarodnoj debatnoj konferenciji Rys MUN u organizaciji prestižne danske gimnazije Rysensteen, s kojom provodimo učeničku razmjenu. Taka, u sklopu projekta Global Citizenship Programme PPG-ovci provedu tjedan dana u gostima kod danskih domaćina, slušaju projektnu nastavu na engleskom i imaju priliku upoznati dansku kulturu i običaje.

Sudjelovali smo i na Yale Model United Nations Europe međunarodnoj debatnoj konferenciji u Bruxellesu, koju organiziraju studenti Sveučilišta Yale.

Nije sve po planu i programu

Naše izvannastavne aktivnosti omogućuju učenicima da razviju postojeće i pronađu nove interese, ali i da nauče vrijednosti timskog rada, individualne i grupne odgovornosti, da se razviju fizički i mentalno na načine na koje redovna nastava ne pruža.