Skip links
2013. 08-12. 10 Salzburg

2013. 08-12. 10 Salzburg, MÜNCHEN I DVORCI BAVARSKE

Ove smo se godine zaputili u njemačko govorno područje, točnije u Austriju i Njemačku.

Osim predivnih pejzaža koji nas je pratio cijelim putem i zapanjujuće arhitekture Salzburga i Münchena, imali smo priliku uživati u nekim od najljepših dvoraca na svijetu. Neuschwanstein, koji odiše romantičnim prizorima iz 13. stoljeća ostavio nas je bez daha. Dvorac Hohenschwangau, rezidencija kralja Ludwiga II. koji se nalazi u neposrednoj blizini Neuschwansteina djelomično nam je otkrio način života tadašnjih vladara.

Cijelim smo putem imali priliku slušati referate o raznim temama koje su pripremili sami učenici; od klime, gospodarstva, kulturnih obilježja pa sve do tradicionalne kuhinje Austrije i Njemačke. Zanimljiva je bila i tema jodlanje, nakon koje nam je profesor Sušić na mikrofon pokazao kako ta tehnika brzog pjevanja doista i zvuči.

U Münchenu smo imali dovoljno slobodnog vremena za samostalno istraživanje, ali nikako nismo propustili tradicionalni Glockenspiel – turističku atrakciju melodije zvončića na glavnom gradskom trgu, Marienplatzu.

Ono što nas je potpuno iznenadilo je bilo vrijeme. Snijeg je, naime malo ranije zakucao na vrata pa smo dobili dojam da smo u prosincu, a ne u listopadu.

Svakako jedna od najuzbudljivijih destinacija je bio rudnik soli u Bad Dürrnbergu. U tom najstarijem rudniku soli na svijetu spuštali smo se toboganom i vozili na splavi na podzemnom jezeru baš kao pravi i iskusni rudari. Glück auf je rudarski pozdrav koji smo lako usvojili.

Puno je lijepih uspomena i dojmova pa završavamo ovo druženje jednom rečenicom: Život se ne mjeri brojem udisaja, već mjestima i trenucima od kojih nam zastaje dah!