Skip links
Bili smo na Nastavi na putu u Beču i Bratislavi PPG prva privatna gimnazija zagreb

Bili smo na Nastavi na putu u Beču i Bratislavi

Ove godine odlučili smo provesti Nastavu na putu u Beču i Bratislavi. I profesori i učenici su se vrijedno pripremali od samog početka školske godine – ipak je riječ o dva nastavna dana koja je valjalo ispuniti povijesnim, glazbenim, geografskim i društvenim temama vezanima uz mjesta koja smo posjetili.

Vozeći se Slovenijom i Austrijom prema Beču, svaki od učenika je cijelom autobusu prezentirao svoj referat na zadanu temu. Tako su svi imali prilike više toga naučiti o carskoj rezidenciji Hofburg, dvorcu Schönbrunn, poznatim Austrijancima poput  Klimta, Straussa, Haydena, Beethovena, Hundertwassera, glasovitim bečkim jelima i pićima, Dunavu, obitelji Habsburg i carici Mariji Tereziji, zboru Bečki dječaci, Slovačkoj ili znamenitostima Bratislave.

Po večernjem dolasku u Beč smjestili smo se u našem udobnom hotelu i uživali u druženju uz najbolje društvene igre, puno smijeha i zabave.

Jako nam je drago što nas je i sunce pratilo u obilasku mnogih bečkih znamenitosti. Prvo smo posjetili carsku rezidenciju Hofburg i Španjolsku školu jahanja, Josephsplatz, Augustinsku crkvu te Stephansdom, katedralu koja nas je očarala svojom veličinom i ljepotom. Obišli smo Operu, Parlament, Kazalište i Novu gradsku vijećnicu, Sveučilište, Zavjetnu crkvu, Burzu, Crkvu sv. Ruprechta i Gradsku palaču.

Uz nešto slobodnog vremena i pokoji štrudl od jabuke, posjetili smo interaktivni tematski muzej posvećen glazbi – Haus der Musik. On nas je najviše oduševio. Zavirili smo u svaki kutak ovog ogromnog izložbenog prostora od 54.000 metara četvornih, pogledali gotovo sve interaktivne i visokotehnološke multimedijske prezentacije koje su nas uvele u svijet zvuka i glazbe – sve od najranije ljudske uporabe instrumenata do glazbe današnjice.

U njemu smo otkrili sve tajne svijeta glazbe, istražili smo kako se čuju zvukovi u svemiru, kako životinje doživljavaju zvukove i na zgodan smo načun upoznali mnoge skladatelje poput Mozarta, Straussa, Beethoena ili Haydna. Posebno nas je oduševio kutak u kojem smo postali dirigenti i dirigirali smo orkestrom, a čak smo i pokušali komponirati vlastitu glazbu!

Naši su profesori za nas pripremili Nastavne listiće koje smo odmah riješili u Haus der Musik.

Šetnja sunčanim Bečom dovela nas je do dvorca Schönbrunn. Osim lijepih povijesnih dvorana koje smo posjetili, u dvorcu je za nas bio pripremljen posebni “Strudelshow” – prezentacija izrade štrudli od jabuka. Posebno smo ponosni na našu majstoricu pekaricu Anu iz 3.b koja je zasukala rukave i osvojila titulu prve slastičarke!

Uz parove dvorca obišli smo i zoološki vrta, a nakon slobodnog vremena poslijepodne smo proveli istražujući zanimljivi Prirodoslovni muzej. Posljednju noć u Austriji proveli smo u zajedničkom druženju i natjecanjem u krivu znanja o Beču i Austriji.

Već sljedeće jutro uputili smo se prema Bratislavi. Razgledali smo mostove na Dunavu, Starogradski trg, Vrata svetog Michaela, Staru vijećnicu, Primacijalnu palaču i Slovačko nacionalno kazalište.

Sretni i umorni od puno hodanja, vratili smo se u Zagreb. Nastava na putu posebno je iskustvo za sve učenike naše škole, ali i profesore. Ovo je najviše izraženo kod prvaša koji se na izletu uvijek odlično sprijatelje i zbliže. Svi smo se skupa malo bolje upoznali i proveli četiri nezaboravna dana na putu.

Zavirite u naše fotogalerije.