Skip links

Dojmovi s konferencije Harvard Model United Nations 2013

Imali smo neizmjernu čast četvrtu godinu za redom sudjelovati na prestižnoj Harvard Model UN konferenciji u Bostonu od 29. siječnja do 5. veljače 2013. godine. Harvard Model United Nations godišnja je konferencija 3000 učenika i studenata iz četrdesetak zemalja koju vode studenti sveučilišta Harvard. Sudionici time dobivaju jedinstvenu priliku učiti se izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, te dijeliti stavove, iskustva i dojmove sa vršnjacima iz cijeloga svijeta. PPG delegaciju ove su godine sačinjavale učenice Ana Blekić, Nika Bulić, Dora Delić, Klara Raškaj i Katarina Jakšić, te prof. Maja Breitenfeld. Budući da je ove godine Harvard Model UN slavio 60. godišnjicu postojanja, nismo imali sumnje da će i sama konferencija biti posebno zanimljiva, poučna i zahtjevna. Naših pet delegata čekao je težak zadatak: detaljno proučiti dodijeljene materijale, pravila i osnove formalne debate i konferencijske procedure te argumentirano i objektivno zastupati stavove svojih organizacija u različitim komitetima.

Teme su, kao i svaki put do sada, bile raznovrsne, aktualne i iscrpne. Ana Blekić je zastupala ne-vladinu organizaciju Global Forum for Health Research u sklopu komiteta Commission on Science and Technology for Development, gdje se raspravljalo o poboljšanju uvjeta liječenja tumora u zemljama u razvoju, kao i etičkim izazovima terapije matičnim stanicama. Nika Bulić je sudjelovala u komitetu United Nation Human Rights Council na kojem se raspravljalo o pravima LGBT zajednice i fizičkom kažnjavanju učenika u školana, zastupajući nevladinu organizaciju Save the Children. Dora Delić bila je zastupnica Refugees International na komitetu United Nations High Commissioner for Refugees, na kojem se raspravljalo o statusu izbjeglica iz Sjeverne Koreje i žrtvama militantnog fundamntalističkog pokreta LRA (Lord’s Resistance Army) u Africi. Klara Raškaj bila je predstavnica Partners in Health u sklopu World Health Organization, a Katarina Jakšić je riješavala probleme dostupnosti pitke vode kao član American Association for the Advancement of Science.

Naša delegacija imala je u nekoliko navrata priliku upoznati i prelijepi Boston i uživati u njegovim znamenitostima, značaju i povijesno-kulturološkom nasljeđu. Zadovoljni napretkom i uspjehom na još jednom HMUN konferenciji, nadamo se da će sljedeća biti još uspješnija za naše učenike i da će nam delegacija biti što veća. Svi se dosadašnji PPG delegati slažu da im je sudjelovanje na HMUN konferencijama otvorilo oči, proširilo vidike, oplemenilo ih i ispunilo divljenjem, te brigom za budućnost svijeta i povećanom svijesti o mnogim problemima koje zemlje i organizacije zajedničkim trudom iz dana u dan pokušavaju riješiti.

Dora, Klara, Nika, Ana, Katarina