Skip links
Dojmovi s ovogodišnje Harvard Model UN konferencije PPG prva privatna gimnazija zagreb

Dojmovi s ovogodišnje Harvard Model UN konferencije

Naš ovogodišnji put u New York i Boston na Harvard Model UN bio je zaista prekrasan i nezaboravan. Čak je i povijesna oluja Juno New Yorku podarila posebnu čar jer ga je zavila u snježnu bjelinu i gotovo posve lišila poznatih prometnih gužvi. Od prve noći obasjane zapanjujućim svjetlima Times Squarea, na kojem smo se družili s Batmanom, panoramskih razgleda grada i divljenja njegovom posebno lijepom skylineu, posjeta zbirci Frick i Metropolitan muzeju i mnogim drugim znamenitostima grada, do šetnje Wall Streetom i obilaska Ground Zeroa, mjesta na kojem su nekoć stajali poznati blizanci Svjetskog trgovačkog centra, naši učenici odlično su iskoristili ono malo dana što smo imali u gradu. Kruna, a naposljetku i svrha našeg odlaska u ovu svjetsku metropolu bila je posjeta Hrvatskoj misiji pri UN-u i samim Ujedinjenim narodima, gdje smo imali veliku čast provesti vrijeme s gospodinom veleposlanikom Vladimirom Drobnjakom, stalnim predstavnikom Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima. Gospodin Drobnjak ispričao nam je mnogo korisnih podataka o radu Ujedinjenih naroda i pojedinih tijela, te posebno naglasio važnost učenja više od jednog stranog jezika jer jezici otvaraju vrata mnogim poslovima. Ova nas je posjeta inspirirala da što kvalitetnije zastupamo svoje komitete na konferenciji!

Nakon New Yorka, uputili smo se u Boston na naš šesti uzastopni Harvard Model UN. Nakon registracije za konferenciju, odlučili smo iskoristiti slobodno vrijeme za razgled nekih od najvećih ljepota i atrakcija u Bostonu. Neizostavan je bio glasoviti Boston Museum of Fine Arts, koji je jedan od najpoznatijih muzeja u SAD-u. Zatim smo prisustvovali treningu za delegate i svečanosti otvaranja HMUN-a 2015, nakon kojeg su uslijedili prvi sastanci s komitetima. Sljedeće jutro otišli smo na već tradicionalno razgledavanje Harvard kampusa uz stručno vodstvo simpatične studentice, nakon kojeg smo se uputili na sajam ljetnih škola i stipendija. Nakon marljivih i konstruktivnih zasjedanja komiteta, učenici su se nagradili skupnim odlaskom u kino i tortom u poznatom Cheesecake Factoryju.

I ove godine sudjelovali smo u relevantnim i zanimljivim komitetima kao delegacija Kneževine Monako. Martin Milić i Berne Markek bili su dio Odbora za razoružanje i međunarodnu sigurnost na kojem su raspravljali o nacionalnom suverenitetu i pravu progona, te nuklearnom oružju i geopolitici u Južnoj Aziji. Lana Rafaela Cindrić bila je dio Gospodarskog i financijskog odbora koji se bavio korištenjem gospodarskih sankcija kao sredstvom političke prisile, kao i problemom nacionalne gospodarske nejednakosti.Šima Kincl i Maya in der Mühlen sudjelovale su u Socijalnom, humantarnom i kulturnom odborom, u sklopu kojeg su diskutirale o izbjeglicama na moru i gladi u subsaharskoj Africi. Franco Novak Perjanec bio je član Odbora za specijalna politička pitanja i dekolonizaciju na kojem je raspravljao o budućnosti Kube, te kretanju i migraciji unutar integriranih regija. Laura Meštrović bila je članica Pravnog odbora, koji se bavio temama međunarodnog terorizma i međunarodnih voda. Mia Mamić je u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije govorila o problemima zaraznih bolesti i sekvenciranju genoma. Nika Smolković Slivarić sudjelovala je na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvitku, gdje se bavila reevaluacijom milenijskih razvojnih ciljeva za Male otočne države, kao i problemom njihovog golemog i neodrživog vanjskog duga. Monika Bašić diskutirala je o emancipaciji žena u sklopu Svjetske konferencije o ženama.

Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, no i velik osjećaj zajedništva i postignuća nakon uspješno izglasane rezolucije približile su nam svijet diplomacije i aktualna zbivanja. Sigurni smo da će i sljedeća HMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će nam ostati u sjećanju!