Skip links

Idemo (opet!) na Harvard – w.w.w.nacional.hr 01.06.2010.

Hrvatski srednjoškolci diplomatske vještine bruse na Harvardu.

Hrvatski srednjoškolci dobili su priliku vježbati svoje diplomatske vještine na jednom od najprestižnijih američkih sveučilišta.

Imenovanje ministra pravosuđa Ivana Šimonovića za pomoćnika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za ljudska prava smjestilo je Hrvatsku na pravnu kartu svijeta. Stoga ne bi trebala iznenaditi vijest da će grupa hrvatskih srednjoškolaca sudjelovati na “Harvard Model United Nation” konferenciji koja će se krajem siječnja sljedeće godine održati u Bostonu.

Riječ je o međunarodnoj konferenciji na kojoj srednjoškolci simuliraju rad i rasprave vijeća UN-a te uče vještine međunarodnog pregovaranja i diplomacije. Konferencija, koja se tradicionalno održava od 1953. godine, okuplja više od 3000 učenika iz četrdesetak zemalja svijeta, a vode je studenti američkog sveučilišta Harvard.

Na HMUN-u srednjoškolci preuzimaju uloge diplomata jedne od zemalja članica UN-a te zastupaju i brane stajališta svoje zemlje pri donošenju međunarodnih rezolucija vezanih uz aktualna svjetska pitanja mira i sigurnosti. Konferencija ima za cilj upoznati srednjoškolce s radom i strukturom UN-a, pružiti uvid u svijet međunarodne diplomacije te omogućiti im razvijanje pregovaračkih i debatnih vještina.

Hrvatsku će zastupati učenici Prve privatne gimnazije iz Zagreba, kojima sudjelovanje na takvim konferencijama nije nikakva novost. Ove su godine na konferenciji sudjelovali u sklopu UN-ovog Programa nevladinih organizacija.

“Moram naglasiti da smo jedina srednja škola u Hrvatskoj koja je dobila poziv od američkog sveučilišta Harvard za sudjelovanje na ovoj prestižnoj konferenciji koja predstavlja izuzetan oblik izvannastavnog obrazovanja. Tko zna, možda netko od ovih mladih krene stopama ministra Ivana Šimonovića, koji je nedavno imenovan pomoćnikom glavnog tajnika UN-a za ljudska prava” zaključila je ravnateljica škole prof. Jasenka Breitenfeld.