Skip links
Jedanaesti smo put debatirali na Harvardu PPG prva privatna gimnazija zagreb

Jedanaesti smo put debatirali na Harvardu

Od 28. do 31. siječnja učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti (PPG) sudjelovali su, jedanaesti put za redom, na Harvard Model United Nations – najvećoj svjetskoj simulacijskoj UN debati koja se održala u organizaciji glasovitog Sveučilišta Harvard u Bostonu (SAD).

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 3500 učenika i studenata iz 40-ak zemalja, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Harvard pažljivo bira sudionike ove velike debate, stoga Prva privatna gimnazija s ponosom može reći kako je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku redovito sudjelovati.

Naši su se delegati marljivo pripremali tjednima s mentoricom, prof. Majom Breitenfeld, prateći aktualne vijesti iz zemlje i svijeta i čitajući relevantne izvore informacija. Ove godine naši su učenici predstavljali Bugarsku unutar sedam odbora Opće skupštine, Ekonomskog i socijalnog vijeća, te Specijalne agencije.

Čak deset učenika Prve privatne gimnazije uspješno je vodilo argumentiranu raspravu o sprječavanju zlouporabe opioida, pristupu zdravstvenoj njezi migranata, seksualnom zlostavljanju u ratnim vremenima, ranom obrazovanju u zemljama u razvoju, Versajskom ugovoru te posljedicama Prvog svjetskog rata ili nezakonitim nastambama i urbanom razvoju.

Prilikom sudjelovanja na konferenciju HMUN 2020. učenici su također izdvojili vrijeme i posjetili neke od znamenitosti Bostona i okolice. Posljednji dan svoje male američke turneje proveli su u inspirativnom i ugodnom razgovoru s istaknutim hrvatskim neuroznanstvenikom na Harvardu i Općoj bolnici Massachusetts, prof.dr. Vladimirom Ivkovićem.

Ovaj ugledni doktor neuroznanosti dio je istraživačke biomedicinske skupine koju je odabrala NASA za integrirano istraživanje promjena u fiziologiji i ponašanju astronauta uslijed dugoročnog boravka u svemiru. S njime smo proveli inspirativno prijepodne, razgovarajući o znanosti, astronautima, svemirskim istraživanjima i fiziologiji čovjeka u takvim ekstremnim uvjetima.

Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, no i velik osjećaj zajedništva i postignuća nakon uspješnog debatiranja približile su nam svijet diplomacije i aktualna zbivanja. Sigurni smo da će i sljedeća HMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će nam ostati u sjećanju!

Fotografije našeg posjeta Harvardu možete pogledati ovdje.