Skip links
Nastava na putu: Salzburg i dvorci Bavarske PPG prva privatna gimnazija zagreb

Nastava na putu: Salzburg i dvorci Bavarske

Ove godine odlučili smo posjetiti Salzburg, dvorce Bavarske i Hallstatt. Krenuli smo u srijedu, 4. listopada, i u popodnevnim satima stigli u Salzburg te se uputili u ugodnu šetnju prekrasnim gradom, posjetivši pritom Mozartovu rodnu kuću, kao i dvorac i vrtove Mirabell. Mnogi učenici već su na putu prema Austriji održali brojne zanimljive referate, a pogledali smo i glasoviti film „Moje pjesme, moji snovi“, smješten u okolici Salzburga i prekrasnih Alpa. Nakon što smo se smjestili u hotel, zajedno smo s profesorima igrali društvene igre, a te smo se školske tradicije držali i ostatak boravka u Salzburgu.

Drugo jutro zaputili smo se prema starome rudniku soli Bad Dürrnbergu. Razgledavanje rudnika bilo je vrlo uzbudljivo i zanimljivo. U unutrašnjost rudnika zaputili smo se vlakićem, a do pojedinih dijelova morali smo se voziti brodom i spuštati niz tobogane. Kraj rudnika bilo je smješteno i Keltsko selo, pa su učenici iz prve ruke mogli vidjeti kako su nekad živjeli drevni Kelti koji su prvi i započeli s iskopavanjem soli, industrijom koja je toj regiji donijela ogromno bogatstvo. Nakon povratka u Salzburg posjetili smo prekrasnu baroknu salzburšku katedralu i glasovitu utvrdu Hohensalzburg, koja je izgrađena u davnom 11. stoljeću. Te večeri otkrili smo da nam hotel ima kuglanu, pa je jedan dio učenika i profesora uživao u kuglanju, dok su ostali igrali društvene igre.

Sljedeće jutro krenuli smo prema dvorcima Hohenschwangau i Neuschwanstein. Bajkoviti dvorci smješteni su na alpskim brežuljcima i okruženi veličanstvenim jezerom. Detaljno smo razgledali eksterijere i interijere dvoraca, uživali u pogledu, prirodi i štrudli od jabuka u umaku od vanilije u lokalnoj gostioni. Dvorce, pogotovo poznati Neuschwanstein, posjećuje preko milijun turista godišnje, pa su razgledi bili kraći nego li smo htjeli. Ljepota arhitekture dvoraca i prirode koja ih okružuje nude poseban doživljaj u svako doba godine. Budući da smo se dugo morali voziti do dvoraca i natrag do grada, jako nam je pripasala fina i topla večera u pivnici tijekom koje smo se opustili i razmjenjivali dojmove.

Posljednji dan našeg izleta obilježilo je slobodno vrijeme u Salzburgu, nakon čega smo krenuli natrag prema Hrvatskoj. Putem smo se zaustavili u čarobnome gradiću Hallstattu, austrijskome biseru smještenom na jugozapadnoj obali istoimenog jezera. Njegova ljepota ostavila nas je bez daha i nikog nije začudila informacija da se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Obišli smo najpoznatije znamenitosti poput Župne crkve Uznesenja Kristova te podzemnog groblja Karner i pripadajuće kosturnice, a zatim uspinjačom stigli do restorana, gdje smo ručali uz veličanstven pogled.

U Zagreb smo stigli u kasnim večernjim satima – umorni, no puni prelijepih dojmova i uspomena. Mnogo smo toga naučili i divnoga vidjeli, no najviše nas veseli kvalitetno druženje. Nastava na putu posebno je uvijek važna prvome razredu, koji se na izletu uvijek odlično povežu i sprijatelje i međusobno i ostalim učenicima i profesorima.