Skip links
Predstavljamo Sijeru Leone na međunarodnoj konferenciji HMUN 2021. PPG prva privatna gimnazija zagreb

Predstavljamo Sijeru Leone na međunarodnoj konferenciji HMUN 2021.

Dobili smo i službenu potvrdu: Prva privatna gimnazija zastupat će zemlju Sijera Leone na najvećoj svjetskoj debatnoj simulaciji rada UN-a Harvard Model United Nations 2021.

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 3500 učenika iz 40-ak zemalja koju vode studenti Sveučilišta Harvard, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Ponosni smo što možemo reći kako smo pozvani na sudjelovanje 12. godinu za redom. Harvard pažljivo bira sudionike ove velike debate za učenike, a Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku redovito sudjelovati.

Zbog epidemiološke situacije HMUN 2021. će se održati online, od 28. do 31. siječnja 2021. godine. Naše delegatkinje Katarina, Kiara, Jolanda i Marta zastupat će četiri odbora unutar Opće skupštine UN-a. Djevojke se mjesecima marljivo pripremaju s mentoricama prof. Majom Breitenfeld i prof. Dorom Ceceljom, a kako se konferencija približava, mi im želimo sreću i britkost uma.

Ovogodišnja tema HMUN-a koja se proteže svim aspektima je “Informirano djelovanje u doba krize”. Mlade delegate se ohrabruje da se suoče sa izazovima današnjice informiranim djelovanjem, a ne strahom i obmanom, tj. da mogu razriješiti bilo koju krizu ako njihov put leži na istraženom, informiranom djelovanju.

Već 67 godina HMUN na godišnjoj debatnoj konferenciji okuplja mlade srednjoškolske delegate koji se bave gorućim temama od važnosti za politiku, zdravstvo i kulturu. Vještine koje usvajaju tijekom konferencije uče ih kako s taktom pristupiti gorućim globalnim pitanjima koja su nekada bila aktualna ili s kojima smo trenutno suočeni kao čovječanstvo. Zastupnici se uče učinkovitom pregovaranju, govorništvu kritičkom mišljenju i timskom radu. Teme koje obrađuju u odborima pripremaju mlade delegate za izazove s kojima je naš planet suočen ili s kojima će se tek susresti, uključujui pandemije, klimatske promjene te mnoga politička pitanja i krize.