Skip links

Yale Model United Nations: novi uspjeh i novi izazov!

Ove smo si godine zadali izazov i prijavili se na Yale Model United Nations – simulaciju debate Ujedinjenih naroda u organizaciji čuvenog Sveučilišta Yale. Posebno nas veseli da smo primljeni u žestokoj konkurenciji, jer je uz Harvard Model United Nations ovaj na Yaleu jedan od najpoznatijih u SAD-u.

Riječ je o četverodnevnoj simulaciji rada Ujedinjenih naroda za više od 2000 srednjoškolaca iz 40-ak zemalja diljem svijeta. Delegati se uče debatiranju i pravilima diplomacije kako bi riješili složene društvene izazove današnjice ili iz prošlosti. Uživljavaju se u uloge zastupnika Ujedinjenih naroda te istražuju na koji način funkcionira globalna politika. Debatirajući o temama kao što su međunarodna i nacionalna sigurnost, politički i ekonomski razvoj, ljudska prava, održivost i sl., delegati uče kako se treba ponašati u međunarodnim pregovorima, istovremeno njegujući timski rad i usvajanje novih gledišta za sveukupni boljitak svih sudionika složenog političkog procesa. Dobili smo i zemlju koju ćemo predstavljati: bit ćemo delegati Perua.

Roko će debatirati kao predstavnik Odbora za razoružanje i sigurnost, Norma će zastupati Ekonomski i financijski odbor, David će predstavljati Međunarodnu organizaciju rada, Katarina će biti Visoki povjerenik za izbjeglice, Nora će zastupati Agenciju za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku, Mia će predstavljati Administrativni i budžetni odbor, Lucija će debatirati kao predstavnica Društvenog, humanitarnog i kulturnog odbora, dok će Regina zastupati UN-ov program za okoliš.

Prva privatna gimnazija dugi niz godina sudjeluje na Model United Nations debatnim konferencijama, zahvaljujući čemu naši odabrani učenici steknu neprocjenjivo iskustvo i vrlo vrijedan certifikat.

Želimo puno sreće našim delegatima na 48. simulaciji debate Sveučilišta Yale, koja će se odvijati online od 20. do 23. siječnja: Nori, Miji, Normi, Regini, Roku, Luciji, Katarini i Davidu.

 width=