Skip links
Aukcija na satu likovne umjetnosti PPG prva privatna gimnazija zagreb

Aukcija na satu likovne umjetnosti

Kroz zanimljivu i interaktivnu vježbu učenici 3.a razreda su, uz moderatoricu – prof. Marović, na satu likovne umjetnosti pokušali shvatiti tržište umjetnina i utjecaj potrošačkog društva na stvaranje pojma kulta danas. Trojica učenika su bila voditelji aukcije, a ostali učenici su bili potencijalni kupci. Kao novac su koristili kovanice koje su imali kod sebe. Neki su imali manje, neki više – na taj način automatski su podijeljeni unutar razreda prema financijskoj moći koja će uvjetovati tržište umjetnina.

Učenici-voditelji su predstavili dva umjetnička djela: a) Leonardo da Vinci: Salvator Mundi/Spasitelj svijeta (15. na 16. st.) i b) Jeff Koons: Pas od balona (20 st.), a potom davali uputu kupcima da prihvaćanje iznosa, odnosno slaganje oko cijene pokažu dizanjem ruke, kao i da predlože vlastiti iznos. Na kraju dražbe voditelji su zapisali obje postignute cijene na ploču i prokomentirali ih s ostatkom razreda.

Učenici su spoznali da je pojam kulta u današnje vrijeme uvjetovan  potrošačkim mehanizmom kapitalizma kao osnovnog ekonomskog i društvenog sustava u zapadnom svijetu te se neprestano mijenja u skladu s ekonomskim, društvenim i političkim uvjetima.

Zavirite u našu fotogaleriju.