Skip links

Dan Nobela na Institutu Ruđer Bošković

U petak, 25. listopada, posjetili smo Institut Ruđer Bošković kako bi poslušali vrlo zanimljiva predavanja naših znanstvenika. Predavanja su bila posvećena dodjeli Nobelovih nagrada za znanost.

Prvo predavanje u maratonu Nobela na IRB-u održao je fizičar dr. sc. Vuko Brigljević, IRB, na temu: ‘Porijeklo mase elementarnih čestica’. Nobelova nagrada za fiziku 2012. godine dodijeljena je za razvoj teorije koja objašnjava podrijetlo mase subatomskih čestica, a koju su neovisno predložili François Englert i Peter Higgs 1964. godine (Englert zajedno s preminulim kolegom Robertom Broutom).

Nakon Higgsa, čestica i tamnih tvari dr. sc. Željka Krsnik s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga uvela nas je u svijet neurona, sinapsa i signalizacija kroz predavanje: ‘Sinapsa: način na koji neuroni komuniciraju’. Naime, ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu su Nijemac Thomas Südhof i njegova dva kolege iz SAD-a James Rothman i Randy Schekman. Trojac je nagrađen za otkrića u sustavu prijenosa unutar stanice, koji omogućava da se ‘molekule prenesu na pravo mjesto u stanici u pravom trenutku’.

Posljednje predavanje u ciklusu ‘Dan Nobela na IRB-u’ održala je dr. sc. Nađa Došlić, IRB, na temu: ‘Uloga molekulskog modeliranja u modernoj kemiji’.

Posebnost ovih predavanja je što su bila prilagođena različitim profilima ljudi koji nisu nužno znanstvenici.