Skip links

Dani otvorenih vrata HAZU-a

I ove smo godine posjetili HAZU kao bi sudjelovali u manifestaciji Dani otvorenih vrata.

U utorak 19.11. poslušali smo izvrsno predavanje na temu FORENZIČKA ANTROPOLOGIJA I REKONSTRUKCIJE RATOVA IZ DAVNE PROŠLOSTI koje je održao prof. dr. sc. Mario Šlaus.

Isti dan naši učenici su upoznali i važnost hrvatskih znanstvenika u međunarodnim otkrićima kroz predavanja i prezentacije o našim najznamenitijim fizičarima, kemičarima i matematičarima.

Naši učenici s dr. sc. Marijanom Borić koja je održala zanimljivo predavanje o glasovitom hrvatskom renesansnom matematičaru i fizičaru Marinu Getaldiću

Dana 20.11. poslušali smo izvrsno predavanje akademika Vladimira Paara pod nazivom Novi DNA jezik regulatora u genomu čovjeka. Akademik Paar nam je na vrlo zanimljiv i jednostavan način objasnio kako djeluje naša DNA i koja su nova otkrića u regulaciji rada naših gena.

Zatim je uslijedilo predavanje MEĐUNARODNA GODINA KRISTALOGRAFIJE 2014. – STO GODINA OTKRIVANJA MIKROSVIJETA koje je održao akademik Stanko Popović.

Naši učenici drugog razreda poslušali su i predavanje dr.sc. Gorana Sušića IZUMRLE VRSTE STRVINARA U HRVATSKOJ I MOGUĆNOST NJIHOVA POVRATKA.

Učenici su uživali i u Vremenu za prozu – u kojem su odlomke iz svojih proznih djela čitali akademici Ivan Aralica, Nedjeljko Fabrio, Pavao Pavličić i Goran Tribuson.

Učenici su i ove godine imali priliku uz stručno vodstvo obići Bašćansku ploču i Škrinju sv. Šimuna.

Predavanja i obilasci su svake godine zanimljivi i atraktivni pa se radujemo i slijedećim Danima otvorenih vrata.