Skip links
Dio smo novog međunarodnog projekta “Najveća svjetska lekcija” | Prva privatna gimnazija zagreb

Dio smo novog međunarodnog projekta “Najveća svjetska lekcija”

U travnju 2019. godine postali smo dijelom međunarodnog projekta “Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj”. 

Riječ je o švicarsko-hrvatskom programu suradnje koji za cilj ima približiti globalne ciljeve održivog razvoja djeci i mladima u Hrvatskoj kroz prijevod i izradu obrazovnog sadržaja, putem radionica, seminara i studijskih posjeta. Uz našu školu u projektu sudjeluju OŠ Jabukovac, Udruga Lijepa naša i Institut za društveno odgovorno poslovanje (koordinator projekta).

Ovim projektom stvara se obrazovni sadržaj za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi u budućnosti bili spremni na nove društvene i okolišne izazove te mogli donositi važne životne i poslovne odluke. Od velike je važnosti stvoriti ovakav obrazovni sadržaj upravo za učenike osnovnih i srednjih škola koji su u životnom razdoblju kada dnevno primaju najviše informacija koje trebaju integrirati u svakodnevnie aktivnosti i o kojima najviše ovisi daljnji razvoj njih kao pojedinaca, kao i društva u kojem djeluju.

Obrazovni sadržaj koji će rezultirati ovim projektom pristupa podučavanju teme održivog razvoja na privlačan i jednostavan način. Kako bi ovaj tip obrazovanja i sam bio dugoročno održiv, u projektu je stavljen fokus kako na razvoj obrazovnog sadržaja, tako i na razvoj kompetencija za cjeloživotno obrazovanje kroz istraživački i stvaralački element mladih.

U prvim fazama projekta fokus će biti na prevođenju, izradi i prilagodbi edukativnih materijala iz područja održivog razvoja za učenike, nastavnike i roditelje/skrbnike. Također se će se provesti i radionice za roditelje/skrbnike te učenike i nastavnike. Program izobrazbe za održivi razvoj namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola provodimo kroz debate, brainstorming, radove u skupinama, radove u paru, korištenje multimedije, iskustvene vježbe, Eko kviz te studijske posjete primjerima dobre prakse održivog razvoja.

U nastavku doznajte što smo sve radili u sklopu ovog vrijednog eko-projekta.

 width=

Predstavljen švicarsko-hrvatski projekt "Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj" PPG prva privatna gimnazija zagreb

Priručnik za nastavnike o ciljevima održivog razvoja

Nastavljamo s aktivnostima u sklopu međunarodnog projekta “Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj“. Riječ je o švicarsko-hrvatskom programu suradnje koji za cilj ima približiti globalne ciljeve održivog razvoja djeci i mladima u Hrvatskoj kroz prijevod i izradu obrazovnog sadržaja, putem radionica, seminara i studijskih posjeta. Uz našu školu u projektu sudjeluju OŠ Jabukovac, Udruga Lijepa naša i Institut za društveno odgovorno poslovanje (koordinator projekta).

Ponosni smo što je rezultat ovog važnog projekta Priručnik za nastavnike o ciljevima održivog razvoja i zanimljiva igra Crni Petar kroz koju će učenici puno naučiti i pritom se dobro zabaviti.

 width=

Održali smo kviz o globalnim ciljevima UN-a

U sklopu hrvatsko-švicarskog eko-projekta „Najveća svjetska lekcija“ održali smo kviz o poznavanju ciljeva održivog razvoja. Natjecale su se četiri ekipe iz 3.a i 3.b razreda, dok je moderatorica bila profesorica kemije i biologije Elma Kerić. Pobijedila je ekipa 3.b razreda Kiše jesenje: Viktorija, Lucija, Gregor i Petra. Čestitke svima!

Naši su učenici još jednom pokazali da je globalne ciljeve održivosti lako uklopiti i primijeniti svuda oko nas: u školi, kod kuće, u zajednici!

Najveća svjetska lekcija – videokonferencija o postizanju održivosti u korporativnom svijetu

Učenici 2.a razreda imali su veliku priliku upoznati se s primjerom dobre prakse u korporativnom svijetu, sudjelujući u videokonferenciji koju smo organizirali u sklopu projekta Najveća svjetska lekcija zajedno sa koordinatorima projekta Institutom za društveno odgovorno ponašanje.

O Francku, poslovanju i filozofiji rada mogli su čuti od Ivane Tavre, direktorice korporativnih komunikacija. Učenici su naučili da se u poslovnom svijetu sve više brine o održivosti i da se provode akcije i unapređuje poslovanje u skladu s UN-ovim Ciljevima održivog razvoja. Pažljivo su pratili minikonferenciju i postavljali pitanja kojima su željeli saznati više o utjecaju održivosti na profit, kao i na promociji kvalitetnog obrazovanja kroz stipendiranje i primjere dobre prakse. Drago nam je da Franck ulaže puno u ostvarivanje 17 ciljeva održivog razvoja.

Obilježili smo Dan planeta Zemlje

Ovaj smo tjedan na nastavi biologije i kemije posvetili Danu planeta Zemlje, koji obilježavamo na današnji dan. Proučavali smo globalne ciljeve održivog razvoja i proveli projekt održivosti. Globalni ciljevi održivosti predmet su našeg proučavanja cijele školske godine, s obzirom na to da je PPG dio međunarodnog projekta “Najveća svjetska lekcija” (riječ je o švicarsko-hrvatskom programu suradnje koji za cilj ima približiti globalne ciljeve održivog razvoja djeci i mladima u Hrvatskoj).

Interaktivno i online, analizirali smo sve moguće načine na koje utječemo na prirodne resurse Zemlje. Iznenađeni količinom zahtjeva koje čovječanstvo stavlja pred ovaj krhki planet, odlučili smo svojim kolegama pokazati kako mogu analizirati svoj ekološki otisak te im dali savjete kako ga mogu smanjiti.

Svatko od nas ima svoj ekološki otisak – mjeru u kojoj utječeme na prirodne resurse. Ona prikazuje odnos između zahtjeva čovjeka i svih njegovih gospodarskih djelatnosti na Zemljinu sposobnost regeneracije prirodnih resursa. Ekološkim otiskom možemo procijeniti je li naš način života ekološki održiv, a u obzir se uzimaju naši svakodnevni zahtjevi i potrebe, poput upotrebe fosilnih goriva uz visoku emisiju ugljikovog dioksida, koliko je svakom čovjeku potrebno površine da zadovolji svoje potrebe u hrani, stanovanju, prijevozu, energiji i odlaganju otpada.

Izračunajte svoj ekološki otisak: Footprint Calculator

Vjerujemo da je svačji ekološki otisak prevelik, stoga smo, u svjetlu održivosti, odlučili s vama podijeliti nekoliko savjeta:

 • Manje kupujte hranu koju sami možete uzgojiti
 • Umjesto kupovanja hrane u ambalaži, kupujte hranu u staklenkama (ili ih sami donosite)
 • Smanjite količinu mesa i mesnih prerađevina koje jedete.
 • Provedite barem jedan dan tjedno ne konzumirajući meso (Prijatelji životinja imaju izazov #ponedjeljakbezmesa)
 • Ne upotrebljavajte plastične vrećice, nego svoje platnene torbe za višekratnu upotrebu ili košare
 • Reciklirajte
 • Koristite obnovljive izvore energije u svom kućanstvu
 • Obavezno gasite svjetlo kada ga ne trebate i isključite uređaje iz struje kada ih ne upotrebljavate
 • Izbjegavajte vožnju automobilima i javnim prijevozom ako je u pitanju napajanje fosilnim gorivom
 • Češće vozite bicikl i pješačite

Ovdje pogledajte učeničke video-radove: www.ppg.hr/obiljezili-smo-dan-planeta-zemlje

Što čini superdoručak?

Naše se aktivnosti u sklopu projekta Najveća svjetska lekcija nastavljaju u učionici. Učenici trećeg i 1.b razreda imali su priliku sami pripremiti zdrav i uravnotežen doručak.

Što je zdrava hrana, tzv. superhrana, kako računati dnevne potrebe za kalorijama, zašto je doručak najvažniji obrok u danu…? Na ta i mnoga druga pitanja su učenici pronašli odgovor uz pomoć prof. biologije i kemije, Elme Kerić, a na kraju su svoj superdoručak i pojeli (prije fašničkih krafni).

Fotografije možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Što je Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj? Riječ je o švicarsko-hrvatskom programu suradnje koji za cilj ima približiti globalne ciljeve održivog razvoja djeci i mladima u Hrvatskoj kroz prijevod i izradu obrazovnog sadržaja, putem radionica, seminara i studijskih posjeta. Uz našu školu u projektu sudjeluju OŠ Jabukovac, Udruga Lijepa naša i Institut za društveno odgovorno poslovanje (koordinator projekta).

Okrugli stol o pitanjima održivog razvoja

U PPG-u smo ponosni što smo dio velikog međunarodnog projekta “Najveća svjetska lekcija” – švicarsko-hrvatskog programa suradnje koji ima za cilj približiti globalne ciljeve održivog razvoja djeci i mladima u Hrvatskoj. Ovog puta smo održali Otvoreni stol o važnim pitanjima održivog razvoja i njegovim ciljevima.

Pod vodstvom prof. Elme Kerić, u ugodnoj smo atmosferi raspravljali o tome što mislimo da su pozitivne strane provođenja projekta, ima li negativnih aspekata, kako u sovjoj sredini možemo sami implementirati globalne ciljeve održivog razvoja te na koji način ga možemo promovirati u svojoj školi.

Zaključili smo kako je riječ o zaista vrijednom projektu, čiji je naglasak bolja budućnost za sve nas.

 width=

Edukacija globalnih ciljeva Najveće svjetske lekcije u Hrvatskoj

“Imamo samo jedan planet. Nemamo kamo otići. Ako ispravno koristimo svoje kreativne sposobnosti, ne moramo nikamo ni ići. Uz pravilnu brigu za planet i ljude, sve što nam treba je upravo ovdje”, Sir Ken Robinson, pisac i profesor

Najveća svjetska lekcija je zajednički obrazovni projekt koji podupire najavu globalnih ciljeva Ujedinjenih naroda. Ciljevi održivog razvoja je skup ciljeva koji se odnose na budući međunarodni razvoj. Kreirala ih je organizacija Ujedinjenih naroda i promovirala pod imenom Globalni ciljevi za održivi razvoj.

Uz našu školu u projektu sudjeluju OŠ Jabukovac, Udruga Lijepa naša i Institut za društveno odgovorno poslovanje (koordinator projekta). Ovim projektom stvara se obrazovni sadržaj za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi u budućnosti bili spremni na nove društvene i okolišne izazove te mogli donositi važne životne i poslovne odluke.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Preuzimanje materijala za edukaciju ciljeva održivog razvoja:

Nastavljamo s edukacijama Najveće svjetske lekcije u Hrvatskoj

Ponosni smo što možemo reći kako naše sudjelovanje u međunarodnom projektu “Najeća sjetska lekcija u Hrvatskoj” napreduje iz dana u dan. Upisom dva nova prva razreda (općeg i jzeičnog smjera) u PPG imamo priliku otvoriti svijet sudjelovanja u održivom razvoju novim učenicima, na kojima i ostaje budućnost.

Što je to Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj? Riječ je o švicarsko-hrvatskom programu suradnje koji za cilj ima približiti globalne ciljeve održivog razvoja djeci i mladima u Hrvatskoj kroz prijevod i izradu obrazovnog sadržaja, putem radionica, seminara i studijskih posjeta. Uz našu školu u projektu sudjeluju OŠ Jabukovac, Udruga Lijepa naša i Institut za društveno odgovorno poslovanje (koordinator projekta).

Ovim projektom stvara se obrazovni sadržaj za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi u budućnosti bili spremni na nove društvene i okolišne izazove te mogli donositi važne životne i poslovne odluke. Od velike je važnosti stvoriti ovakav obrazovni sadržaj upravo za učenike osnovnih i srednjih škola koji su u životnom razdoblju kada dnevno primaju najviše informacija koje trebaju integrirati u svakodnevnie aktivnosti i o kojima najviše ovisi daljnji razvoj njih kao pojedinaca, kao i društva u kojem djeluju.

Roditelji mogu preuzeti knjižicu projekta:

Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj – knjižica za roditelje

Više o ciljevima podrživog razvoja, njihovoj važnosti za društvo i aktivnostima koje nam predstoje možete vidjeti u webinaru koji se održao početkom rujna i na kojem su prisustvovali naši profesori.

Taokođer možete preuzeti PDF brošure o globalnim ciljevima:

Globalni ciljevi 1

Globalni ciljevi 2

Predstavljen švicarsko-hrvatski projekt “Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj”

Velikom prezentacijom u Boutique Cinema početkom lipnja je javnosti predstavljen projekt edukacije mladih o održivom razvoju”Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj”, čijim je Prva privatna gimnazija dijelom, zajedno uz OŠ Jabukovac, Udrugu Lijepa naša i Institut za društveno odgovorno poslovanje (koje je koordinator projekta).

Odgoj novih generacija koje brinu o našem planetu i čine ga održivim počinje od najranije dobi, a učenje o održivosti u školskoj dobi vrlo je važno za odgoj generacija koje će u budućnosti odlučivati o važnim pitanjima. Upravo zato se veselimo što ćemo putem projekta “Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj” omogućiti našim mališanima i mladima da odaberu pametniji, savjesniji i odgovorniji put. Tako ćemo tijekom sljedećih mjeseci našim školarcima biti dostupni zanimljivi obrazovni materijali koji učenje o održivosti čine zabavnim.

Obrazovni sadržaj koji će rezultirati ovim projektom pristupa podučavanju teme održivog razvoja na privlačan i jednostavan način. Kako bi ovaj tip obrazovanja i sam bio dugoročno održiv, u projektu je stavljen fokus kako na razvoj obrazovnog sadržaja, tako i na razvoj kompetencija za cjeloživotno obrazovanje kroz istraživački i stvaralački element mladih.

Ciljevi održivog razvoja:

 1. cilj: Do 2030. godine želimo okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima!
 2. cilj: Do 2030. iskorijeniti glad, postići sigurnost hrane i poboljšanu ishranu te promovirati održivu poljoprivredu
 3. cilj: Do 2030. osigurati zdrav život i promovirati blagostanje za ljude svih generacija
 4. cilj: Do 2030. osigurati uključivo i kvalitetno obrazovanje te promovirati mogućnosti cjeloživotnog učenja
 5. cilj: Do 2030. postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojke

Fotografije s prestavljanja projekta pogledajte u našoj fotogaleriji.