Skip links

Dojmovi s ovogodišnje Harvard Model United Nations

Ovogodišnja Harvard Model United Nations konferencija bila posebna iz dva razloga. Osim što smo ponovno imali veliku čast sudjelovati na ovoj prestižnoj u Bostonu, ove godine smo proslavili i peti uzastopni odlazak na HMUN.

PPG delegaciju ove su godine sačinjavale učenice Iva Delić, Sara Djurić, Mirjana Houra, Neda Sindik, Anja Antea Sokač i Paola Šneller. Teme na 61. Harvard Model United Nations konferenciji bile su, kao i svaki put do sada, raznovrsne, aktualne i iscrpne.

Naše delegatkinje zastupale su Kanadu u Ekonomskom i socijalnom vijeću, unutar koje su bile raspodijeljene u tri komiteta. Kao zastupnice Kanade, Iva Delić i Anja Antea Sokač sudjelovale su u Komisiji za sprečavanje kriminala i kazneno pravosuđe, gdje su raspravljale o kaznenoj odgovornosti maloljetnih prijestupnika i izvansudskim mjerama kažnjavanja.

Sara Djurić i Paola Šneller rješavale su probleme maloljetnih nevjesti i dječjeg rada u sklopu UNICEF-a, dok su Mirjana Houra i Neda Sindik sudjelovale u Komisiji za opojne droge, gdje su govorile o opasnoj suradnji između kriminalnih i terorističkih organizacija, te usklađivanju zdravstvenih poticaja s kaznenim mjerama protiv zlouporabe droga.

Zajednički trud i rad kroz četiri dana debatiranja polučili su konstruktivne rezultate, čime se pokazalo da i mladi ljudi kroz slogu i suradnju mogu učiniti svijet boljim mjestom.

Naše su se delegatkinje u pratnji mentorica, prof. Maje Breitenfeld i prof. Dore Vrdoljak, imale priliku upoznati s ljepotama Bostona i njegovom šarolikom i značajnom kulturno-političkom poviješću.

Nakon obilaska glavnih povijesnih znamenitosti poput Stare i Nove zgrade parlamenta, Boston Common parka, Beacon Hill naselja, najstarije kuće i crkve u Bostonu, Bostonske javne knjižnice, USS Constitution ratnog broda, Fenuil Hall-a, King’s Chapel, Gradske vijećnice i ostalih , učenice su posjetile interaktivni muzej o Bostonskoj čajanci, jednom od najznačajnijih događaja u ranijoj povijesti SAD-a.

Isto tako su obišle i glasoviti Museum of Fine Arts, s jednom od najboljih umjetničkih zbirki u zemlji. Zadovoljni napretkom i uspjehom na još jednom HMUN konferenciji, nadamo se da će sljedeća biti još uspješnija za naše učenike i da će nam delegacija biti što veća.

Svi se dosadašnji PPG delegati slažu da im je sudjelovanje na HMUN konferencijama otvorilo oči, proširilo vidike, oplemenilo ih i ispunilo divljenjem, te brigom za budućnost svijeta i povećanom svijesti o mnogim problemima koje zemlje i organizacije zajedničkim trudom iz dana u dan pokušavaju riješiti.