Skip links
Doznajte kako je prošla naša odlična učenička razmjena s prestižnom gimnazijom Rysensteen PPG prva privatna gimnazija zagreb

Doznajte kako je prošla naša odlična učenička razmjena s prestižnom gimnazijom Rysensteen

Učenici zagrebačke Prve privatne gimnazije ugostili su kolege prestižne gimnazije Rysensteen iz Kopenhagena te im pokazali što sve naše obrazovanje ima za ponuditi

Upravo smo sproveli još jednu uspješnu učeničku razmjenu s prestižnom gimnazijom Rysensteen iz centra Kopenhagena u sklopu projekta Global Citizenship Programme.  U posjetu od 18. do 23. rujna bio nam je 31 danski gimnazijalac koji je sudjelovao u predmetnoj i projektnoj nastavi te tjedan dana živio s obitelji domaćina – naših učenika.

Cilj našeg projekta „Global Citizenship Programme“ je partnerima predstaviti Hrvatsku kroz ključne događaje iz domaće povijesti, naše kulturno naslijeđe i osnutak hrvatske države te ponuditi im iskustvo nastave u Prvoj privatnoj gimnaziji. Posebno nam je drago što su danski kolege upravo nas odabrali za provedbu svog projekta, među ostalim i zbog Harvard i Yale Model United Nations međunarodnih programa, a ono što je počelo kao privremena razmjena preraslo je u dugotrajnu međunarodnu suradnju.

Projektna nastava u PPG-u

Danski su učenici na zajedničkim satima s domaćinima upoznali hrvatsku povijest, debatirali o pitanju identiteta, nastanku Hrvatske države, samoostvarenju današnjih mladih u Danskoj i Hrvatskoj, okušali se u primijenjenoj biokemiji, razvijali kritičko mišljenje na satima engleskog jezika, upoznali geografske znamenitost naše zemlje, planinarili na Sljeme i obišli mnoge zagrebačke muzeje. Profesori i učenici Prve privatne gimnazije iznenadili su ih nastavom latinskog jezika, s kojim nisu bili upoznati, a posebno za njih organizirana su tri događanja izvan škole.

Predavanje u Knjižnici Bogdan Ogrizović

Volimo isticati kako je Ivana Brlić Mažuranić naš Hans Christian Andersen, stoga je i jedan važan dio naše razmjene bio predstavljanje njenog lika i djela. Tim smo povodom organizirali predavanje u Knjižnici Bogdan Ogrizović u kojem je gostovala stručnjakinja za tematiku naše slave spisateljice, izv. prof. dr. sc. Dubravka Zima s Odsjeka za kroatologiju Hrvatskih studija. Učenici su se čak i sami okušali u pisanju bajki u sklopu radionice Knjižnice nakon predavanja, što je svakako bilo jedno zanimljivo iskustvo.

Za danske su učenike organizirani predavanje i seminar na Medicinskom fakultetu, gdje ih je ljubazno dočekao i pozdravio prodekan za studij na engleskom jeziku, prof. dr. sc. Davor Ježek, a predavanje iz područja inovacija na Medicinskom fakultetu, umjetnoj inteligenciji te fiziologije čovjeka i imunologije održao dugogodišnji suradnik i prijatelj Prve privatne gimnazije, prof. dr. sc. Mirza Žižak, izv. prof. Odsjeka za fiziologiju i imunologiju.

Našim se danskim kolegama jako dojmio posjet showroomu Rimac Automobila, tvrtke koja je proizvela najbrže ubrzavajući električni automobil na svijetu i koja dalje nastavlja probijati granice inovacija, a kao posebno iznenađenje Dancima smo organizirali posjet Hrvatskom narodnom kazalištu. Naime, Tena, naša učenica 2. a razreda, imala je jednu od glavnih uloga u operi Brundibar pa je to bila idealna prilika gostima predstaviti naše talente.

U svoje slobodno vrijeme danski su učenici i profesori gledali nogometnu utakmicu Dinamo – Astana, a posljednju večer u Zagrebu organizirali smo zajedničku večeru. Roditelji naših učenika danskim su gostima pripremili najpoznatije hrvatske autohtone recepte. Bilo je tu svega: dalmatinske i slavonske plate, sarme, soparnika, ričeta, brodeta od grdobine, bakalara na bijelo, oslića, salate s hobotnicom, rafoiola, makovnjače, orehnjača, palačinki, štrukla i kuglofa… Dancima ćemo uzvratiti posjet u travnju iduće godine. Vjerujemo da je to neprocjenjivo iskustvo za naše učenike drugih, trećih i četvrtih razreda. Veselimo se novim izazovima.

Zavirite u naše fotogalerije:

Posjet Rimac Automobilima

Predavanje na Medicinskom fakultetu