Skip links
Interdisciplinarni dan: Mitovi i legende PPG prva privatna gimnazija zagreb

Interdisciplinarni dan: Mitovi i legende

Svako polugodište provedemo jedan dan sudjelujući u zanimljivim radionicama koje povezuju nekoliko predmeta, a sve pod nazivom Interdisciplinarni dan. Tada učenici zadanoj temi pristupaju na kreativan način, a lakše i brže usvajaju nova znanja jer informacije povezuju iz nekoliko različitih pogleda: sa strane društvenih te prirodoslovnih predmeta.

Ovog puta proveli smo interdisciplinarni dan iz društvenih predmeta na temu mitova i legendi.

Od čarobnog prstena do četrdeset mačaka

Na prvom satu interdisciplinarnog dana u razredu su nam se pojavile dvije profesorice i jedan zlatni prsten. Naše, isto tako zlatne profesorice njemačkog i hrvatskog jezika, Maja Vrkić i Željka Kurečić, upoznale su nas s posebnom legendom o Prstenu Nibelunga. Prvo smo čuli ovu legendu na hrvatskom, a potom i na njemačkom jeziku. Na kraju, profesorice su nam postavile pitanje: ,,Kada bi ste dobili prsten, što bi ste zaželjeli?”.

Učenici 1.a iznenadili su profesorice svojim lijepim i kreativnim željama. Jedan učenik zaželio je ono najljepše: zdravlje svojoj obitelji. Druga učenica odlučila je potrošiti svoju želju na jedan doista čaroban, ali i pomalo dlakav način. Što mislite što je zaželjela? Pomoći ću vam, u njezinoj želji nalazi se veliki dvorac i 40 slatkih, maznih, ponekad i lijenih bića – mačaka! Dok je treći učenik imao jako zanimljivu ideju o uništavanju prstena kako nikada ne bi mogao dospjeti u krive ruke. Dakle, prsten, osim što nam može donijeti puno dobroga, npr. 40 mačaka, može nam i naštetiti.

Što biste ste vi napravili s čarobnim prstenom? Mislite li da je preopasno živjeti s tolikom moći i odgovornosti ili biste svojom željom osigurali svoju budućnost u dvorcu s mačkama?

Legenda ne završava tako…

Drugi sat u našoj učionici susreli su se povijest i hrvatski jezik. Profesor Zoran Kantolić i profesorica Renata Kostanjevec otkrili su nam domaću legendu jednog hrvatskog vladara. Radi se o legendi kralja Zvonimira, koja kaže kako je hrvatski narod nasilno ubio svoga kralja i zbog toga je Zvonimir prokleo hrvatski narod. Kletva glasi: ,,Dabogda više nikada ne imali kralja svoje krvi!”. To su bile Zvonimirove posljednje riječi. Tako su Hrvati izgubili svoga dobroga hrvatskog vladara iza kojega su slijedile razne monarhije, ali ne hrvatske.

Nakon čitanja ove legende, profesori su nas podijelili u grupe. Jedna grupa bila je zadužena reći nam neke povijesne činjenice ovoga djela. Druga nam je rekla zašto je ova legenda istinita te povezala današnju situaciju s eurom i hrvatskim kunama, a treća zašto je ova legenda ipak neistina jer radi se o legendi u kojoj nema nikakvih znanstveno točnih činjenica.

Za kraj, pobjednička ekipa rekla nam je maštoviti završetak legende kralja Zvonimira. Hrvati su pomogli starcu vratiti ukradena blaga njegova naroda od drugoga, zlobnog naroda čije se ime nitko nije ni usudio izgovoriti. Kada su to Hrvati napravili, starac im je poništio kletvu te Hrvati više nisu morali strahovati.

Od bogova do pobjednika

Kraj dana uljepšali su nam profesorica likovne umjetnosti, Maja Marović, i profesori etike i govorništva, Zoran Maljevac.

Na satu smo pojasnili razliku između mitova i legendi: legende su narodne priče prenošene usmenom predajom, dok su mitovi vezani za mitologiju, bogove i mitološka bića – ona su vjerovanja starih civilizacija. Potom smo prepričali legendu o Romulu i Remu, kao uvod u svijet bogova koji je slijedio. Prvi zadatak bio je povezivanje prekrasnih fotografija kipova s latinskim i grčkim imenima bogova te njihovim opisima. Sve ekipe su se iskazale i pokazale kako savršeno poznaju sve ekvivalente bogova. Kako bi profesori mogli proglasiti pobjednika, slijedio je kviz.

Što vi mislite koje je drugo ime boga Amo? To je bilo finalno pitanje, koje je donijelo pobjedu jednoj od ekipa.

Pobjednička grupa dobila je svoju nagradu, ali ipak, svi smo bili nagrađeni pljeskom profesora i ovim interdisciplinarnim danom.

Legende o kralju Arthuru i svetom Patricku

Ne možemo govoriti o mitovima i legendama i ne spomenuti sveca zaštitnika Zelenog otoka – svetog Patricka. Na satu engleskog jezika su nas profesorice Ines Popijač i Leonarda Blašković podijelile u grupe i nadmetali smo se u znanju o ovom omiljenom irskom svecu. Prema legendi, on je zaslužan za to što u Irskoj nema zmija i sličnih otrovnih životinja, pa čak ni šišmiša. Sigurni smo da znate kako se njegov dan obilježava 17. ožujka.

Na satu engleskog također smo proučavali mitove o kralju Brita, Arthuru. Riječ je o jednom od najpoznatijih likova keltske mitologije koji je postao središnjim likom mnogih književnih djela. Nama je najpoznatija priča o njemu i maču u kamenu te njegovim vitezima okruglog stola.

Školski interdisciplinarni dan proletio je u hipu. Sjajno smo se zabavili na radionicama, igrajući kvizove te smo puno toga naučili o domaćim i stranim mitovima i legendama. Jedva čekamo novi ID dan u našoj školi.

Tena Pugar, 1.a

Zavirite u našu fotogaleriju.