Skip links
Intervju s našom učenicom Bernardom Schmitz PPG prva privatna gimnazija zagreb

Intervju s našom učenicom Bernardom Schmitz

Osim razgovora s bivšim učenicima, danas uspješnim mladim ljudima na koje smo strašno ponosni, želimo predstaviti i neke trenutne, čija iznadprosječna postignuća i talenti već sada ukazuju na blistavu budućnost.

1. Predstavi se.

Ja sam Bernarda Schmitz i imam 16 godina. Pohađam PPG već dvije godine i glazbenu školu Vatroslava Lisinskog od svoje osme godine. U slobodno vrijeme slušam glazbu te, kada stignem, pročitam neku dobru knjigu.

2. Opiši nam čime se baviš?

Svi već znaju da sviram violončelo, ali ne i da moram vježbati barem dva sata dnevno. Ponekad je jako teško, budući da ostajem u glazbenoj školi nakon redovne škole do 18 : 30, a nakon toga vježbam i učim za idući dan. U glazbenoj učim solfeggio, harmoniju, povijest glazbe, idem na satove klavira te sviram u orkestru. Budući da se natjecanja ne događaju tako često, pripremam se oko pola godine za njih.

3. Izdvoji svoje najveće uspjehe.

Prvi zapaženiji nastup bio je 2015. godine kada sam išla sa svojom kolegicom i pijanisticom Gabrijelom Papec na županijsko natjecanje u kategoriji komorne glazbe, gdje smo osvojile prvu nagradu i tako prošle dalje na državno natjecanje, gdje smo osvojile drugu nagradu.

Moj do sad najveći uspjeh je taj da sam u kolovozu osvojila prvo mjesto na Golden Classical Music Awards-u u kategoriji komorne glazbe s Gabrijelom u duetu, a osobno sam osvojila drugu nagradu u kategoriji solistice.

Za nagradu sam bila pozvana svirati u svjetsko poznatoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku. Nedavno sam pozvana da sviram na jednom natjecanju u Rimu, a klasa mog profesora pozvana je na 100. godišnjicu rođenja poznatog violončelista Antonia Janigra gdje ću sudjelovati sa sto čela, koja će svirati kao gudački orkestar u dvorani Vatroslava Lisinskog.

Već četiri godine idem na seminar profesora Davida Grigoriana, koji je veoma poznat i hvaljeni čelist, a također je i izvrstan profesor violončela. Njemu mogu zahvaliti na znanju koje imam iz čela jer sam uz njegovu pomoć usavršila svoje glazbene vještine.

4. Uspijevaš li pomiriti obaveze u školi i izvanškolsku aktivnost?

Iskreno, veoma teško balansiram redovnu školu i glazbenu, no budući da su profesori u PPG-u veoma susretljivi dopuštaju mi da odgovaram po dogovoru. Naravno, imam jako malo sati sna, ali se na kraju sve uspijevam. Zahvalna sam na razumijevanju od strane profesora i to mi je veoma olakšalo školovanje.

5. Što planiraš u budućnosti?

Da budem iskrena, ne vidim se u karijeri solistice, ali naravno, htjela bih nastaviti svirati i u budućnosti rekreativno. Moja druga strast su jezici. To područje me oduvijek zanimalo, te sam do sad dobivala dobre ocjene, pa ću se možda okušati u tome.