Teško je odoljeti pravom okusu jaffe! To zna i naša učenica Ana iz 3.b, koja je pripremila ovaj kolač za humanitarni božićni sajam.
Sastojci:
- 1 naranča
- 100 g tamne čokolade
- 125 g maslaca
- 3 jaja
- 280 g šecera
- 50 g jogurta
- 50 ml vode
- 25 g kakao praha
- 250 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- jedna i pol žličice praška za pecivo
Sastojci za prelje:
- 100 g tamne čokolade
- 25 g maslaca
- sok od jedne četvrtine naranče
- 1-2 žlice kakaa
Priprema:
- Opranu naranču stavite u dublji lončić, prelijte vodom da je prekrije i kuhajte 30 minuta. Izvadite je iz vode, usitnite mikserom i ostavite da se ohladi. Čokoladu i maslac otopite na pari i ostavite da se ohladi.
- Za to vrijeme pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. U dubljoj zdjeli pjenasto istucitejaja i šećer pa dodajte jogurt, vodu, ohlađeni pire od naranče i rastopljenu, prohlađenu čokoladu. To sve izmješajte i dodajte suhe sastojke.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva te kalup za kuglof namastite i pobrašnite. U njega ulijte smjesu i pecite 40 do 45 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen. Izvadite ga iz pećnice, ostavite da se malo ohladi i izvadite iz kalupa.
- Dok se kuglof hladi, pripremite čokoladni preljev. Otopite čokoladu i maslac na pari te u to dodajte sok od naranče i 1-2 žličice kakaa, dok ne dođete do željenegustoće. Prelijte kuglof.
Dobar tek!