Skip links
ppg-default-cover

Mileram torta (Vedran Tučić)

Upravo je ova torta proglašena najboljom za vrijeme našeg prošlogodišnjeg božićnog sajma!

Sastojci:

Za podlogu od prhkog tijesta:

  • 250 g brašna
  • 110 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećera

Za kremu:

  • 2 pudinga od vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 800 g milerama
  • 450 g zamrznutog šumskog voća
  • 1 preljev za torte

Priprema:

  1. Za podlogu  pomiješati brašno sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo, dodati jaje, maslac izrezan na komadiće i žlicu kiselog vrhnja. Rukama mijesiti kako bi se formiralo prhko tijesto. Dobiveno tijesto omotati prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak.
  2. Dok se tijesto hladi pripremiti kremu i nadjev od voća.
  3. Prije svega zamrznuto voće otopiti  u posudi s tri žlice šećera i 150 ml vode. Čim voće prokuha, maknuti  ga s vatre i procijediti.
  4. Za kremu od 500 ml mlijeka oduzeti oko 150 ml hladnog mlijeka i pomiješati s pudingom i šećerom, a potom ukuhati u preostalo mlijeko (kao kad kuhate klasični puding). Čim se krema zgusne, a zgusne se jako brzo, maknuti  je s vatre i umiješati  mileram te dobro promiješati kako bi se sve  sjedinilo. Paziti da ne ostanu grudice. Poklopiti gotovu kremu kako se ne bi na vrhu  napravila  korica  dok se priprema  tijesto.
  5. Ohlađeno tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvaljati na veličinu okruglog kalupa u kojem će se peći torta (kalup je 24 cmØ) te ga položiti na dno kalupa kojeg prethodno treba namastiti i obložili papirom za pečenje. Ostatak tijesta koji će poslužiti kao bočne stranice torte podijeliti na 3-4 manja dijela te ih natiskati oko stranica kalupa, visine 4-5 cm.
  6. Na tako pripremljeno tijesto istresti pripremljenu kremu, preko kreme rasporediti ravnomjerno voće te sve skupa peći  u prethodno zagrijanoj pećnici na 170ºC, 70 minuta. Na polovici pečenja prekriti papirom za pečenje.
  7.  Pečenu tortu izvaditi iz pećnice, hladiti prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku (najbolje preko noći). Na potpuno hladnu tortu izliti preljev za torte koji se priprema prema uputama na omotu. Iskoristiti preostali sok od šumskog voća i pripremiti preljev sa sokom pa će torta imati još intenzivniju tamnocrvenu boju i bolju voćnu aromu.
  8. Ukrasiti  rub slatkim vrhnjem.

Dobar tek!