Upravo je ova torta proglašena najboljom za vrijeme našeg prošlogodišnjeg božićnog sajma!
Sastojci:
Za podlogu od prhkog tijesta:
- 250 g brašna
- 110 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećera
Za kremu:
- 2 pudinga od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 800 g milerama
- 450 g zamrznutog šumskog voća
- 1 preljev za torte
Priprema:
- Za podlogu pomiješati brašno sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo, dodati jaje, maslac izrezan na komadiće i žlicu kiselog vrhnja. Rukama mijesiti kako bi se formiralo prhko tijesto. Dobiveno tijesto omotati prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak.
- Dok se tijesto hladi pripremiti kremu i nadjev od voća.
- Prije svega zamrznuto voće otopiti u posudi s tri žlice šećera i 150 ml vode. Čim voće prokuha, maknuti ga s vatre i procijediti.
- Za kremu od 500 ml mlijeka oduzeti oko 150 ml hladnog mlijeka i pomiješati s pudingom i šećerom, a potom ukuhati u preostalo mlijeko (kao kad kuhate klasični puding). Čim se krema zgusne, a zgusne se jako brzo, maknuti je s vatre i umiješati mileram te dobro promiješati kako bi se sve sjedinilo. Paziti da ne ostanu grudice. Poklopiti gotovu kremu kako se ne bi na vrhu napravila korica dok se priprema tijesto.
- Ohlađeno tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvaljati na veličinu okruglog kalupa u kojem će se peći torta (kalup je 24 cmØ) te ga položiti na dno kalupa kojeg prethodno treba namastiti i obložili papirom za pečenje. Ostatak tijesta koji će poslužiti kao bočne stranice torte podijeliti na 3-4 manja dijela te ih natiskati oko stranica kalupa, visine 4-5 cm.
- Na tako pripremljeno tijesto istresti pripremljenu kremu, preko kreme rasporediti ravnomjerno voće te sve skupa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170ºC, 70 minuta. Na polovici pečenja prekriti papirom za pečenje.
- Pečenu tortu izvaditi iz pećnice, hladiti prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku (najbolje preko noći). Na potpuno hladnu tortu izliti preljev za torte koji se priprema prema uputama na omotu. Iskoristiti preostali sok od šumskog voća i pripremiti preljev sa sokom pa će torta imati još intenzivniju tamnocrvenu boju i bolju voćnu aromu.
- Ukrasiti rub slatkim vrhnjem.
Dobar tek!