Skip links
Pobjednička Lješnjak torta (Vedran Tučić) PPG prva privatna gimnazija zagreb

Pobjednička Lješnjak torta (Vedran Tučić)

Čak drugu godinu za redom učenik Vedran Tučić osvojio je prvo mjesto u natjecanju iz pripreme kolača našeg božićnog sajma! Čestitamo! Predlažemo da se uvjerite u njegovo umijeće i sami pripremite Lješnjak tortu po sljedećem receptu.

Sastojci za tijesto:

  • 6 jaja
  • 110 g šećera
  • 110 g čokolade za kuhanje
  • 110 g mljevenih prženih lješnjaka

Sastojci za kremu:

  • 3 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica kakaa
  • 120 g maslaca

Priprema tijesta:

Umutiti odvojeno šest bjelanjaka. Umutiti šest žutanjaka sa šećerom, dodati otopljenu čokoladu uz miješanje te dodati mljevene lješnjake. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka, lagano miješajući špatulom.

Posudu za pečenje (promjer 24 cm) obložiti papirom za pečenje, dodati smjesu te peći 20 minuta na 170 stupnjeva. Od polovice pečenja prekriti papirom za pečenje. Provjerite čačkalicom je li tijesto pečeno. Dobro ohladiti. Koricu koja se odvojila prilikom pečenja lagano špatulom pritisnuti uz tijesto i poravnati.

Priprema kreme:

Umutiti tri jaja sa šećerom, vanilin šećerom, dodati otopljenu čokoladu i kakao te kuhati na pari oko 30 minuta uz povremeno miješanje. U ohlađenu kremu (najbolje preko noći držati u hladnjaku) dodati dobro izrađen maslac (paziti da ne ostanu grudice).

Kremu rasporediti po tijestu te preliti toplim čokoladnim preljevom koji se napravi od  150 g otopljene čokolade kojoj se doda pet-šest velikih žlica mlijeka.

Kada se preljev prohladi, ukrasiti tortu po rubu pečenim cijelim lješnjacima, a sredinu posuti krupno mljevenim lješnjacima.

Dobar tek!

Više fotografija natjecanja pogledajte u našoj fotogaleriji.