Skip links
PPG u novom projektu "Dva lica muzeja – domaćin i gost" PPG prva privatna gimnazija zagreb

PPG u novom projektu “Dva lica muzeja – domaćin i gost”

Likovna grupa Prve privatne gimnazije, predvođena profesoricom Majom Marović, nositelj je novog projekta likovne umjetnosti „Dva lica muzeja – domaćin i gost“, u suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti i Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu. Prije nekoliko dana stigla je  Odluka o financiranju projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2021./2022. u kojoj je projekt naše škole odobren i bit će mu omogućena financijska sredstva.

Cilj projekta je približiti učenicima Likovne grupe, a posredno i svim učenicima škole, muzejsku ustanovu na svim razinama: čemu služi, koja je društvena uloga muzeja i kakav potencijal ima, koji odjeli i zanimanja unutar njega postoje, što je izložbeni prostor, koja je razlika između stalnog postava i povremene izložbe. Navedene elemente učenici će spoznati na primjerima dviju ustanova – Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i Muzeja za umjetnost i obrt.

Kroz gostovanja i radionice, predavanja i neposredni kontakt s umjetničkim djelom cilj je i upoznavanje kulturne i umjetničke baštine, umjetničkih djela obrta i djela moderne te suvremene hrvatske likovne umjetnosti, čime se proširuje znanje učenika i jačaju vještine, potiče interes i znatiželja te jača individualni razvoj svakog od njih.

Učenike se osposobljava za razumijevanje umjetnosti, učenje umjetničkih sadržaja te izražavanje pomoću umjetničkih djela i medija, kao i upoznavanje različitih likovnih tehnika, što pridonosi razvijanju vizualnog, kritičkog i stvaralačkog mišljenja, kreativnosti i koncentracije. Rješavanjem istraživačkih zadataka i izlaganjem pred auditorijem, učenici razvijaju govorničke kompetencije, jačaju samopouzdanje i unapređuju vještine vezane uz informacijsku i komunikacijsku tehnologiju.

Krajnji cilj je pobuđivanje interesa za umjetnost kod učenika i razvijanje kulture posjećivanja muzejskih i galerijskih ustanova te stvaranje pozitivnog odnosa prema estetskim vrijednostima likovnog rada, umjetničkog djela.

Veselimo se provođenju projekta!